Vid börsens stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 fallit med 4,1 procent till 2.097 och aktier för 24 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Onsdagens nedgång för OMXS30 är den största för en enskild dag sedan pandemiåret 2020.
Credit Suisse stod i fokus efter att deras största aktieägare, Saudi National Bank, uteslutit ytterligare ekonomiskt stöd till den krisande schweiziska banken. Credit Suisse uppges under dagen ha bett Schweiz centralbank att offentligt uttala stöd för banken.
Bland de svenska storbankerna syntes nedgångar på nästan 8 procent för Nordea och 4-5 procent för Swedbank, SEB och Handelsbanken.
Inflationssiffran för Sverige i februari visade på en uppgång för KPIF-inflationen till 9,4 procent från 9,3 procent i januari. Väntat enligt Infronts analytikerenkät var snarare att KPIF skulle stiga 9,2 procent.
H&M-aktien befann sig i botten av OMXS30 med en nedgång på 8,5 procent. Klädkedjan presenterade försäljningssiffror för första kvartalet som avslutades i februari 2023. Försäljningen i lokala valutor steg med 3 procent. Enligt Infront hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 4,5 procent.
Defensiva Astra Zeneca klarade sig väl i nedgången och aktien var upp 0,3 procent. Tele2 gick också emot börstrenden med en uppgång på 0,2 procent. På nedsidan inom OMXS30 index föll Boliden med 6 procent och SBB sänktes närmare 6 procent.
Hygienbolaget Essity steg cirka en halv procent. Vd Magnus Groth sade i en intervju med Dagens industri att Essitys volymer ska öka i år. Detta trots att konkurrenterna har flaggat för fallande volymer i år.
Oljebolagen trycktes ned av ett fallande oljepris. Bland bolagen i sektorn tappade IPC, Africa Oil och Maha Energy med 7-9 procent medan Tethys Oil backade cirka 4,5 procent.
Solenergiföretaget Midsummers aktie tappade 19 procent efter att Dagens industri publicerat en artikel i vilken källor till tidningen avfärdar bolagets miljardaffärer.
Laddboxtillverkarna Garo och Ctek bjöd på uppgångar om 7 respektive drygt 3 procent efter att Elsäkerhetsverket beslutat om försäljningsförbud för norska Easees laddboxar.
Dist IT, som i augusti 2021 förvärvade Efuel vilka är en leverantör av laddboxar från Easee, föll 21 procent.
Cantargia steg 8 procent efter att bolaget under tisdagskvällen meddelat nya kliniska data för nadunolimab.
Inom samma sektor avancerade Index Pharmaceuticals med 15 procent. Forskningsbolaget presenterade nya resultat från en farmakokinetikstudie med läkemedelskandidaten cobitolimod.
Kryptovalutabolaget Quickbit föll 19 procent efter att ha meddelat att det innevarande kvartalet har påverkats av lägre intäkter än förväntat.
De nordiska börserna föll brant på onsdagen efter nya orosmoln i banksektorn, som även sänkte oljepriserna. Samlingsindexet Vinx 30 dök 2,4 procent till 1.309.
I Danmark föll Danske Bank och Jyske Bank med 5,8 respektive 6,2 procent. Sydbank inledde däremot onsdagshandeln upp, men drogs sedan med i bankoron och avslutade dagen ned 4,1 procent. Banken har höjt sin vinstprognos för helåret 2023.
Bland de enstaka vinnarna fanns hörhjälpsbolaget GN Store Nord efter en uppgång på 1,3 procent. GN meddelade mindre än ett dygn innan årsstämman att förslaget för en nyemission på upp till 7 miljarder danska kronor dras tillbaka. Branschkollegan Demant föll samtidigt 5,5 procent.
Danmarks storbolagsindex OMXC25 handlades ned 2 procent till 1.716.
Än värre gick det för Oslobörsen, som straffades med en nedgång på 3,9 procent till 1.056 parallellt med att oljepriserna pressades rejält.
Oljebolagen Aker BP och Equinor retirerade 5,8 respektive 5,0 procent, samtidigt som andra bolag i oljesektorn, som servicebolag och tankrederier, rasade.
Helsingforsbörsens OMXH25 sjönk 1,1 procent till 4.825 med inte en enda aktie på grönt. Även här pressades banker och Nordea sågs i botten efter ett tapp på 7,5 procent, trots att bankens ordförande Stephen Hester gjort ett aktieköp på 4,4 miljoner kronor.
Europabörserna rasade på onsdagen. Samlingsindexet Stoxx 600 störtade 2,9 procent.
Den schweiziska banken Credit Suisse rasade som mest 30 procent under vissa delar av handelsdagen, men aktien återhämtade sig något därefter och stängde på minus 24 procent.
Bankens ordförande sade att statligt stöd inte är aktuellt för banken och storägaren Saudi National Bank uppgav att den inte tänker tillskjuta mer kapital. Medieuppgifter cirkulerade dock om att Credit Suisse bett Schweiz centralbank att offentligt uttala stöd för bankens finansiella hälsa.
Utvecklingen pressade den redan oroade banksektorn och sektorindexet i Stoxx 600 var ned hela 7,1 procent.
Bland Europas banker rasade franska Société Générale och BNP Paribas 12 respektive 10 procent. Tyska Deutsche Bank och Commerzbank var i sin tur ned 9,4 och 8,8 procent, samtidigt som brittiska Barclays och Standard Chartered backade över 7 procent.
Bland indexen var franska CAC 40 ned 3,6 procent, brittiska FTSE 100 3,8 procent och Tysklands DAX 3,3 procent.