Är du orolig för börsen? - Titta hit!

I en tid av osäkerhet på börsen kan det vara läge att titta på det som finns vid sidan av. Investeringar i onoterade bolag har länge varit förbehållet stora investerare, men här visar placera.nu hur även du som småsparare kan ta del av den kapitaltillväxt som finns utanför börsen.


2 nov. 2010

Börsen gick i början av hösten bra, men krutet verkade ta slut efter september månads uppgång. Utsikterna på börsen är bleka i takt med att världsekonomin åter tar över som styrande faktor på börsen, vilket placera.nu:s aktiestrateg Lars Frick skriver i sin marknadssyn för november. Det är med andra ord läge att vara försiktig på börsen i november. Då kan private equity vara värt att titta lite extra på.

De flesta private equity-bolag är upplagda som fonder, som gör investeringar i både nystartade bolag som behöver finansiering för att utvecklas och som av olika anledning har svårt att få banklån (venture capital) och i utköp av mogna bolag från börsen (buy out capital). Gemensamt för dem är att bolagen som man investerar inte är noterade på börsen.

I Sverige utvecklades private equity-marknaden för drygt 30 år sedan. Den svenska marknaden är välutvecklad; på världsnivå är det endast USA och Storbritannien som investerar mer i private equity än vad Sverige gör.

Marknaden för private equity drabbades dock hårt i och med finanskrisen 2008. Många private equity-bolag fick stora problem med finansieringen och marknaden frös till. Nu har den dock tinat upp igen, och flera private equity-bolag säger sig se goda investeringar i kölvattnet av lågkonjunkturen. Traditionellt har private equity-bolagen ofta sin bästa tid just i en lågkonjunktur.

Private equity-marknaden i Sverige har dessvärre länge varit förbehållen institutionella investerarare, så som banker, försäkringsbolag eller pensionsfonder. Det krävs helt enkelt väldigt mycket kapital för att investera i private equity och i vissa fall också ett gediget nätverk, eftersom det inte sällan är kö till att investera i private equity-bolagen.

Ratos var länge börsens enda noterade private equity-bolag, med en portfölj av innehav som enskilda aktieägare aldrig skulle kunna få tillgång till annars. Det ska här påpekas att andra investmentbolag på börsen till övervägande del har redan noterade bolag i sina portföljer.

Ratosaktien har gått bra det senaste året, med en uppgång på 43 procent. På tre månader har aktien stigit med 16 procent.

Ratos har dock fått konkurrens på börsen av ett annat bolag, som också vill öppna portar för småsparare till private equity-marknaden. Bolaget Naxs, Nordic Acess Buyout Fund, är en fond-i-fond för private equity-investeringar och återfinns sedan i somras på börsens small cap-lista. Bolagets vd Jeff Borks uttalade ambition är att vara lösningen för alla privatplacerare som tidigare inte haft möjlighet att investera i private equity. Naxs-aktien har på ett år gått upp med 24 procent.

En annan väg att gå är via fonder som investerar i private equity-bolag. De har hittills varit få, men även fondbranschen tycks inse att private equity-marknaden är intressant även för en småsparare.

SEB erbjuder sedan i våras en private equity-fond, SEB Listed Private Equity, som investerar i globala noterade riskkapitalbolag. Fonden har avkastat 14 procent på ett år och 7 procent sedan årsskiftet. Ett plus får fonden för att minsta insättningsbelopp här är så lågt som 200 kr. Förvaltningsavgiften är 1,75 procent, men en prestationsbaserad avgift på 15 procent tillkommer.

Villkoren och avkastningen är dock desto bättre i fonden DnB Nor Private Equity. Fonden har en minsta insättning på beskedliga 200 kronor och en förvaltningsavgift på 1,75 procent utan övriga avgifter. Fonden startades hösten 2008 och avkastningen sjönk därefter som en sten. Nu har den dock repat sig. På ett år har fonden gått upp med 24 procent, och sedan årsskiftet med 17 procent. Det ska påpekas att fonden har tre likviddagar.

En annan fond som gjort bra ifrån sig är OPM Listed Private Equity, som har en förvaltningsavgift på 1,50 procent plus en prestationsbaserad avgift på 10 procent. Fonden har gått upp med 17 procent sedan årsskiftet och på ett år 19 procent. Ett minus är dock att minsta insättning här är 10 000 kronor.

Swedbank Roburs vd Thomas Eriksson har i intervjuer meddelat att fondjätten avser presentera flera fonder med fokus på alternativa investeringar inom kort, däribland inom private equity.

Möjligheterna att nå private equity-kapitalet finns alltså där, och lär bli fler. Vikten av diversifiering, riskspridning, av portföljen ökar i oroliga tider och när vi nu kanske har en lite mer osäker period på börsen framför oss är det inte fel att komplettera noterat med onoterat.

Värt att påpeka är dock de risker som finns med private equity. Tilllgångsslaget är helt klart en högriskinvestering och de private equity-bolag som gjorde investeringar med hög belåning innan finanskraschen 2009 har fortfarande stora problem. Private equity bör definitivt ses som en långsiktig investering.

NAXS

Senast

57,60

1 dag %

0,70%

1 dag

1 mån

1 år

Ratos B

Senast

32,44

1 dag %

−1,28%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,24%

Senast

2 478,69

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.