Infrastruktur är nästa elvåg
Nästa kinesiska språng är elinfrastruktur. Efter alla vägar, flygplatser och järnvägar väntar ultrasnabba högspänningsledningar.
Från de kinesiska solpanelernas öknar i väst strömmar det till industrin vid kusten. Ledningarna bär tre gånger högre volt än hos oss. Effekten är tio gånger högre än vår. Över hela Kina med bara 2% i nätförluster. Våra förluster är fyra gånger större. Kinesisk teknologi skulle i vårt avlånga land göra sig mycket bra. Även om vi inte delar demokratisyn.
Här i Sverige är vi emellertid fast i samtal om megawatt. Enheten är central hos jättarna Billerud, Korsnäs, Holmen, Essity, SSAB och Duni. Den är också avgörande för elektrifierat grönt stål, maskiner eller pappersmassa.
Ska vi möta Kinas elektriska urladdning räcker det inte med billig volym-el. Den måste kopplas ihop med mjukvara och tjänste-el. Här brukar snarare mellanstora industri och techbolag agera mest drivande i datakraft, sensorer och styrning.
Men när jag frågar runt saknar dessa mellanstora bolag ofta en elektrisk agenda. Istället är det de stora elslukande bolagens behov som kväver debatten. Också fack och intresseorganisationer tvekar att gå i klinch med industrijättarna. Även elbolagen och myndigheter bygger hellre ut elnätet, än diskuterar effektivare mjukvara för näringslivet.
Vår historiska industriella syn på energi tycks förblinda. Vi gillar att producera energi, snarare att använda den i datorkraft. Istället för krismöte i elfrågan, glädjs hela Europa åt billigare olja och sommartankar bilen lite extra.
150 år har passerat sedan britterna bemästrade kolkraft och därmed stålet. Snart kom USA att utvinna olja och en billig förbränningsmotor. Kina med sin elektriska måttstock maxar nu datorkraften. Medan vi ystra européer köar för billig bensin, likt biljetter till gårdagens match.
Claes Hemberg är oberoende ekonom