Många är vi som följer utvecklingen i Thailand med oro. För många är Thailand det främsta turistmålet. Men landet har också en spännande aktiemarknad, och även om det är få som äger en ren Thailandsfond så ingår Thailand i många bredare Asienfonder.
Dagens orligheter har sitt ursprung i maktkampen mellan Thaksin Shinawatra och Prem Tinsulanonda och har varat sedan i slutet av 1990-talet. Placera.nu är dock inte rätt forum för att gå igenom bakgrunden till maktkampen. För att göra en lång historia väldigt kort så verkar investerare betrakta situationen som isolerad till Thailand, börserna i grannländerna har inte påverkats nämnvärt.
Mellan den 7 och 16 april föll den thailändska börsen med 10 procent, samtidigt som regionen, Asien exklusive Japan, som grupp föll med endast 0,8 procent. Det beror på att den thailändska aktiemarknaden är liten.
Sett i ett globalt perspektiv så utgör den endast 0,4 procent av den globala aktiemarknaden. Det kan jämföras med Sverige som utgör drygt 1 procent globalt. Även sett i ett asiatiskt perspektiv är Thailand litet, och utgör drygt 1,8 procent av börsvärdet i regionen Asien exklusive Japan.
Av de 11 länder som ingår i Factsets databas är det bara aktiemarknaderna i Filipinerna och Pakistan som är mindre. Över 70 procent av börsvärdet i regionen finns på tre marknader, varav Hongkongbörsen och Indien står för knappt 14 procent vardera. Kina är bjässen och står för knappt 43 procent, se tabell.
Det är alltså Kina som är regionens viktigaste marknad och den man ska hålla koll på. Även om olika länder har olika förutsättningar så påverkas de i hög grad av internationella investerares syn på Asien som helhet. I och med att de flesta investeringar sker i fondform så styrs börsutvecklingen i olika länder till stor del av flödena, vilka till största del kommer genom breda Asienfonder.
I dagsläget finns det fog för att oroa sig för utvecklingen i Kina. Landet växer så det knakar, vilket både har för- och nackdelar. De styrande i Kina är väl medvetna om att det finns klara tendenser till överhettning i olika branscher, varav fastighetsbranschen kanske är den mest tydliga.
Den kinesiska aktiemarknaden är också mycket känslig för åtstramningar. Det märktes tydligt tidigare i veckan då regeringen vill stoppa investerare, spekulerare, från att köpa en tredje bostad, genom att ålägga banker att inte låna ut pengar till det.
I Kina är det vanligt att folk köper lägenheter i ren spekulation utan att bo i dem. Situationen har kommit att bli mycket lik den i Dubai där fastighetsmarknaden mer eller mindre har kollapsat. Läget är inte lika prekärt i Kina, men det känns sunt att begränsa ägandet till två lägenheter. Lagförslaget fick de kinesiska börserna att fall med över 5 procent på en dag.
Kina är också beroende av vad som händer på börserna i väst, eller investerarnas riskvilja. Därför kom även nyheten om den amerikanska finansinspektionen, SEC, ska stämma den amerikanska investmentbanken, Goldman Sach, som en kalldusch.
De högt uppskruvade förväntningarna i Kina gör att aktiekurserna balanserar på slak lina. För de som funderar på att köpa Kina- och Asienfonder idag är det viktigt att ta med potentiella kursnedgångar i beräkningarna. På längre sikt, i takt med att världskonjunkturen förbättras, kommer även risken att minska på den kinesiska aktiemarknaden.