Strategin att köpa förlorarfonder

En av många investeringstrategier är att botanisera bland årets aktie- och fondförlorare för att leta nästa års vinnare. Att köpa en aktie- eller fond som gått ner riktigt mycket brukar kännas som att handla på rea.

placera-redaktionellt-2021-fondförlorare281122.png

28 nov. 2022

Det finns ett investerakollektiv som synar förlorarlistan extra mycket i slutet på året. Det är investerarare och förvaltare som spenderar en liten andel av kapitalet och köper aktier som intar bottenlistan vid årets slut. Förhoppningen är att bolagen ska bli nästa års vinnare.

Det finns andra trender som gör att fjolårets förlorare blir nästa års vinnare. Det senaste året har vi sett en ovanligt stor vändning i värdebolag jämfört med tillväxtbolag. Efter flera år med kräftgång för många värdebolagsaktier har 2022 bjudit på en betydligt bättre investeringsmiljö.

Föredrar du att lyssna på artikeln? Klicka här

I år ser de globala värdebolagen ut att göra sitt bästa år sedan år 2000 relativt tillväxtbolagen. Tillväxtbolagen har haft motvind i år från den galopperande inflationen som spillt över i stora ränteuppgångar när världens centralbanker höjt räntorna i ett allt ursinnigare tempo.

Förutom fonder med värdebolagsfokus, hittar vi Latinamerikafonder och Turkietfonder på årets fondvinnarlista. Fondkategorin Turkietfonder parkerade sig i den total botten under fjolåret tillsammans med branschfonder inom förnybar energi.

Under fjolåret dominerades fondvinnarna av fastighetsfonder och svenska småbolagsfonder. Och just fjolårets vinnarfonder hittar vi på listan över årets största fondförlorare.

Branschfonder inom förnybar energi som var fjolårets stora fondförlorare, var de stora fondvinnarna under 2020 tillsammans med teknikfonder och tillväxtbolagsfonder. Som ni ser svänger pendeln snabbt för vissa fondkategorier från vinnare till förlorare mellan olika år.

Fonder
i år
3 år
Templeton Eastern Europe A
-68%
-63%
Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR
-67%
-62%
MS INVF US Growth A USD
-50%
4%
MS INVF Global Insight A
-45%
-12%
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK
-49%
-
SEB Fastighetsfond Norden A
-48%
-
Länsförsäkringar Fastighetsfond A
-46%
-5%
Lannebo Fastighetsfond A SEK
-47%
-
MS INVF US Advantage A
-43%
-8%
ODIN Fastighet C SEK
-46%
-5%
PLUS Fastigheter Sverige Index
-45%
-
IKC Fastighetsfond A
-45%
13%
Fidelity Em Eurp Mdl Est&Afr A-Acc-USD
-45%
-30%
Carnegie Fastighetsfond Norden A
-44%
-12%
Go Blockchain Fund A
-39%
-
Consensus Småbolag A
-45%
-
Simplicity Fastigheter A
-42%
-
Robeco Next Digital Billion D EUR
-38%
-
BGF Next Generation Technology A2
-40%
31%
Franklin US Opportunities A(acc)SEK-H1
-38%
3%
Källa: Avanza & Morningstar 241122

Placera har listat årets 20 fondförlorare från Avanzas fondutbud för att se vad vi kan lära av listan.

Förutom en uppsjö fastighetsfonder hittar vi en brokig skara fonder. Listan innehåller flera teknikfonder, fonder med tillväxtbolagsfokus och en småbolagsfond med Nordenfokus. Och inte minst letar sig några fonder med Östeuropafokus in på förlorarlistan. En fondkategori som drabbats extra hårt av den ryska invasionen av Ukraina.

Några dagar efter den ryska invasionen beslöt flera indexberäknaren med MSCI i spetsen att exkludera ryska aktier och obligationer från diverse index. En exkludering som fryste ryska tillgångarna och gav dem ett nollvärde.

Det fick stora konsekvenser för Östeuropafonder som till stor del bestod av ryska aktier, inte helt ovanligt var att drygt halva fondens värde hörde hemma på Moskvabörsen.

Den konsekvensen ser vi extra tydligt i de två fonderna som har sämst avkastning i år Templeton Eastern Europe och Schroder ISF Emerging Europe A ACC. Båda fonderna har tappat drygt två tredjedelar av värdet i år och intar listans bottenplacering.

Den tredje Östeuropafonden på listan är Fidelity Emerging Europe Middle East & Africa A-Acc-USD. Här är tappet inte lika hårt utan landar på minus 45 procent.

Värt att notera är att flera Östeuropafonder är stängda för handel, vilket givetvis även gäller för Rysslandsfonder som inte är med i urvalet. Och just Rysslandsfonderna hade intagit listan bottenplatser om de varit med.

Även om Östeuropafonderna intar bottenplatserna så domineras förlorarlistan av branschfonder inom Fastigheter. Totalt har nio fonder letat sig in på listan. Det är inte så konstigt. Carnegie Fastighetsindex har backat med 44 procent sedan årsskiftet. Men när det var som värst i mitten på juli var indexet ner hela 56 procent.

Fastighetsfonder
9
Östeuropafonder
3
USA Tillväxtbolag
3
Teknikfonder
3
Global Tillväxtbolag
1
Norden Småbolag
1
20

Inflationen har varit i fokus på de finansiella marknaderna och det har spillt över på stigande marknadsräntor. Stigande räntor kombinerat med ökade kreditspreadar på obligationsmarknaden gör att den nordiska fastighetssektorn har haft det tufft i år.

Den största osäkerheten på marknaden avser finansiering via obligationsmarknaden för fastighetsbolagen. Obligationer utgivna av fastighetsbolag har handlats ned under året till följd av oro för hur bolagen kommer att klara sig när finansieringskostnaden stiger.

Investerarna är även oroliga för ökade vakanser för kontorsfastigheter. Det kommer att leda till lägre hyresnivåer och intäkter. Även bostadsfastigheter tror man kan få svårt på kort sikt att gå igenom hyresjuteringar i nivå med inflationen. Och de ser nu en ökad risk för stigande avkastningskrav, som kan resultera i fallande fastighetsvärden.

Tuffast har året varit för Lannebo Fastighetsfond Select som nästan har halverat fondens värde. Vi hittar även systerfonden Lannebo Fastighetsfond A SEK som åttonde sämsta fond.

SEB Fastighetsfond A intar listans sjätte plats. Och Länsförsäkringar Fastighetsfond som är den absolut största fonden mätt i förvaltat kapital med knappt 16 miljarder kronor intar sjunde platsen.

Mellan Östeuropafonderna och Fastighetsfonderna hittar vi en USA- och en Globalfond med tydligt fokus på tillväxtbolag. MS INVF US Growth Fund har tappat halva fondvärdet i år. Vi hittar Systerfonden MS INVF US Advantage A på listans nionde plats.

Båda fonderna har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska tillväxtbolag. MS INVF US Growth är koncentrerad med 46 innehav i stora tillväxtbolag. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer.

Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Samma team sköter även systerfonden MS INVF US Advantage som har investerar en större andel i medelstora bolag. Och de sköter även förvaltningne av globalfonden MS INVF Global Insight som är på fjärde plats.

Teknikbolag väger tyngst med 59 procent, följt av hälsovårdssektorn på 19 procent. Den största undersektorn är mjukvarubolag som utgör 54 procent av fondens värde.

Inte helt oväntat hittar vi tre teknikfonder på listan. Två av fonderna investerar i små- och medelstora teknikbolag, Go Blockchain Fund A och BGF Next Generation Technology A2. Båda fonderna investerar i nästa generations teknologier.

Robeco Next Digital Billion D EUR skiljer sig från de två övriga med att ha ett betydligt större inslag av teknikbolag från tillväxtmarknader. Kinesiska bolag utgör 30 procent av fondens värde.

Tuffast bland småbolagsfonderna har året varit för Consensus Småbolagsfond. Fonden förvaltas av Anders Wright och Richard Andborn och har ett nordiskt investeringsunivers. De letar mindre tillväxtbolag som är lönsamma, konjunkturokänsliga med en förståelig affärsidé.

Fonden har i år backat 45 procent. Under 2020 var fonden en riktigt fondvinnare med en uppgång på hela 90 procent, men sedan dess har den inte hängt med marknadens utveckling.

Det är en diger lista med förlorarfonder som sannolikt innehåller en och annan fondvinnare nästa år om vi ska tro historien.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter,  YouTube och Soundcloud

1 dag

1 mån

1 år

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,24%

Senast

2 478,69

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.