Boken The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success, som är skriven av William Thorndike, släpptes 2012. Thorndike är en av grundarna till private equity-bolaget Housatonic Partners.
Boken uppskattas av många investerare runt om i världen. Finanslegendaren Warren Buffett har bland annat skrivit följande om boken: "An outstanding book about CEOs who excelled at capital allocation”.
I boken studeras åtta olika vd:ar vars bolag utklassade index. Bland bolagen finns bland annat Berkshire Hathaway och industrikonglomeratet Teledyne. De hade/har ofta ett annorlunda tankesätt i jämförelse med “vanliga” vd:ar. I genomsnitt gick vd:arnas aktier 20 gånger bättre än S&P 500. Här är några punkter som kan känneteckna en bra vd:
Fokus på kassaflöde och per aktie
Många investerare, företagsledare och analytiker fokuserar på nästa kvartals vinster. De bästa vd:arna fokuserar på det långsiktiga kassaflödet. Notera att de bästa vd:arna, enligt boken, snarare fokuserar på kassaflödet istället för vinst. Läs mer om kassaflödet här.
En annan intressant aspekt, som kännetecknade en duktig vd, var att fokuset låg på “per aktie”. Om ett bolag gör nyemissioner så späds antalet aktier ut. Om kassaflödet/vinsten i kronor är konstant och antalet aktier samtidigt ökar kommer du som ägare få en mindre del av kassaflödet.
Kapitalallokering
Väldigt många anser att en bra vd ska vara duktig på att driva verksamheten effektivt. Detta stämmer men det som många underskattar är att studera personens förmåga gällande kapitalallokering, det vill säga att fördela kassaflödet som bolaget genererar. Ett företag har fem olika alternativ gällande kapitalallokering: amortering av skuld, genomföra interna investeringar, köpa bolag, aktieåterköp eller utdelningar. De bästa vdarna tenderar att fokusera på aktieåterköp, interna investeringar och bolagsköp. På lång sikt är dessa kapitalallokeringsbeslut avgörande för hur mycket aktieägarvärde som skapas. Trots att kapitalallokering är extremt viktigt lär de flesta handelshögskolor inte ut särskilt mycket om ämnet.
Henry Singleton
Ett exempel på en riktigt duktig kapitalallokerare som nämns i boken är Teledynes vd Henry Singleton. När Singelton ansåg att Teledyne-aktien var dyr så använde han aktierna som valuta för att köpa bolag (nyemission), när sedan aktien blev billig genomfördes aktieåterköp. I slutet av 60-talet gick många konglomerat mycket svagt på börsen. Under denna period sade Singelton upp all personal som arbetade med företagsförvärv och istället lades fokus på de existerande dotterbolagen. Samtidigt ansåg han att Teledyne-aktien var billig och därför började han köpa tillbaka aktier. Teledyne spenderade under några år 2,5 miljarder dollar på återköp vilket var ungefär 90 procent av de utestående aktierna. Mellan åren 1971 och 1984 fyrfaldigades Teledynes vinsten per aktie. På lång sikt skapar dessa handlingar stort aktieägarvärde.
Intressegemenskap med aktieägarna och decentralisering
Det är mycket viktigt att vd:en har incitament för att skapa aktieägarvärde. Det kan exempelvis handla om att vd:n har en betydande aktiepost, att det finns ett brett aktieägande i bolaget eller att incitamentsprogrammet är kopplat till att skapa aktieägarvärde.
Ett exempel på ett bra incitamentsprogram är Constellation Softwares, där Mark Leonard är högsta hönset. De anställda får en kontantbonus som är baserat på viktiga nyckeltal som ROIC (avkastning på investerat kapital) och organisk tillväxt. En del av bonusen som den anställde får måste användas till att köpa Constellation Software-aktier över börsen. Notera att Leonard inte är med i boken men däremot har William Thorndike nämnt att han är en framtida kandidat då han tickar många boxar.
Många vd:ar är ute efter att bygga ett imperium där målet är att växa försäljningen och antalet anställda. I många fall slutar detta inte särskilt bra. Fokus ska, som sagt, ligga på det som är värdeskapande.
Till skillnad från ovan är en annan bra egenskap hos en vd att de har förmågan att kunna lägga ner/sälja olönsamma fabriker eller affärsområden.
En decentraliserad verksamhet är också något som kan känneteckna en duktig vd. Bolaget ska ha så få mellanchefer som möjligt. Decentralisering skapar en entreprenörsanda i företaget. Teledynes hade exempelvis ett huvudkontor på 50 personer. Samtidigt sysselsatte dotterbolagen runt 40 000 personer. Capital Cities vd Tom Murphy, som är med i boken, sa följande: “Hire the best people you can and leave them alone”.
Sparsamma och inte i rampljuset
Dyra privatflyg, egna kockar och lyxiga hotell är inte något som kännetecknar de bästa vd:arna. En vd ska vara sparsam och hålla nere kostnaderna. De undviker dessutom medias strålkastarljus och interagerar generellt sett lite med Wall Street.