Bric-resans andra stopp är i Bangalore som ligger mitt i den södra delen av Indien. Vi som reser ser fram emot att möta en riktig tillväxtmarknad. Även om Moskva var intressant så var staden mer lik vilken europeisk storstad som helst. Men nu känns det som om vi är på väg mot ett riktigt äventyr.
Till ytan är inte Indien så stort, men befolkningsmässigt är landet en bjässe. Den officiella befolkningsmängden uppges till knapp 1 150 miljoner människor, men många säger at den riktiga siffran är betydligt högre. Tillväxten är också hög och år 2030 väntas Indien bli världens folkrikaste land med 1,6 miljarder människor.
Än så länge är jordbruket fortfarande omfattande i Indien, och 60 procent av indierna är sysselsatta inom sektorn. Det ger att skillnaderna är stora mellan fattiga och rika, och mellan landsbygden och städerna. Men jordbruket står bara för drygt 15 procent av BNP.
Städerna växer stadigt och utbildningsnivån är hög i landet. Läskunnigheten uppgår till drygt 60 procent. Indien utexaminerar, till exempel fler ingenjörer än något annat land. Varje år kommer det ut 1 miljon ingenjörer. Indien som saknar råvaror har nischat in sig på tjänstesektorn.
Många globala it-bolag har lagt ut delar av sin verksamhet till Indien, vilket har lett till att landet har flest it-programmerare i världen. Många investmentbanker låter också indier göra den grundläggande aktieanalysen på globala företag. Dock måste det sägas att resultaten är blandade, då de bara ser till siffror och intet annat.
En fördel som Indien har, och som kommer av att landet tidigare var en brittisk koloni, är att de flesta talar engelska. En annan är att landet har ett väl fungerande rättsväsende och är en riktig demokrati. Fackföreningsrörelsen är stark och strejker relativt vanliga. Det gör att infrastrukturprojekt tar betydligt längre tid att genomföra i Indien än i till exempel Kina.
Det är också i infrastrukturen som de flesta flaskhalsarna finns. Än så länge är vägnätet högst eftersatt och asfalterade vägar finns i begränsad omfattning främst i storstäderna. Regeringen har en plan för detta och fram tills 2015 ska 300 miljarder kronor investeras i vägprojekt.
Av tradition är Indien stora och duktiga på textil och konfektion. Men Indien är också en av världens dominanter inom stål. Det indiska bolaget, Mittal, har köpt det amerikanska stålbolaget Arcelor och Tata Steel, ett annat indiskt stålbolag har köpt brittiska Corus. Men det är köp utanför Indien.
Utländska företag har
svårt att komma in på den indiska marknaden. Handelshindren är stora regelverket favoriserar indiska företag. Det har lett till protester från internationella bolag.
Indien dras också
med inflationsproblem. Idag uppgår den till cirka 11 procent, vilket är dubbelt så mycket som inflationsmålet. Riksbanken har höjt sin styrränta till 8,5 procent.