Läkemedelsfonderna rörde sig svagt uppåt under maj men ligger ändå rejält på minus sedan årsskiftet. Astrid Samuelsson som förvaltar Handelsbankens läkemedelsfond medger att branschen har problem.
"Läkemedelsbolagen har fungerat dåligt som defensiv placering de senaste åren. De brottas med egna problem som inte är relaterade till konjunkturen - som patentutgångar, generisk konkurrens och bakslag i forskningsportföljerna", säger hon.
De svenska läkemedelsfondernas portföljer bjuder på få överraskningar. Läkemedelsjättarna dominerar stort och styr utvecklingen i samma riktning. Men det finns ljusglimtar och möjligheter även här.
För att vända utvecklingen i fonden har Astrid Samuelsson valt att minska innehaven i ett par av jättarna men ökat i andra.
"Jag har köpt Astra Zeneca, Meda och Roche under våren när marknaden varit orolig för generikahot och konkurrenter. Samtidigt har jag fortsatt att sälja Pfizer och Merck som har stora problem med sina kolesterolläkemedel och står inför stora patentutgångar de närmaste åren", berättar hon.
Roche som är ett av de absolut största innehaven i många läkemedelsfonder har gått riktigt bra den senaste månaden efter att marknaden nåtts av flera positiva nyheter om bolagets produkter. Roche har inte heller lika många stora patentutgångar framför sig som flera av konkurrenterna.
Ett sänke i fonderna är Pfizer. Aktiekursen på denna delvis svenska läkemedelsjätte har en stadigt nedåtgången trend och har sedan årsskiftet tappat drygt 16 procent.
För Astra Zeneca är bedömningen att det börjat ljusna något då kolesterolsänkaren Crestor fått ny luft under vingarna.
Det svenska bolaget Medas aktie rasade i förra veckan efter att det blev känt att lanseringen av nässprayen Azelastin skjuts upp efter problem med den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA. Bolaget finns med i flera läkemedelfonders portföljer men inte bland de största innehaven.
Astrid Samuelsson tror trots problemen på en vändning för bolaget innan året är slut.
"Utsikterna ser visserligen fortsatt svaga ut på den amerikanska marknaden för många av de stora läkemedelsbolagen men till viss del börjar nu tillväxtmarknader som Kina och Sydamerikan kompensera. Jag tror att den utvecklingen kan gynna även andra bolag i sektorn, som till exempel tillverkare av medicinteknisk utrustning", säger hon.
Flertalet svenska läkemedelsfonder förlorade pengar både under 2007 och 2007. Till undantagen hör Carnegie Global Healthcare, som har större inslag av mindre bolag i portföljen. Men i år har även dessa bolag tappat stort och fonder ligger på minus 19 procent sedan årsskiftet.
Läkemedelsbolag har tidigare betraktas som bra placeringar i oroliga tider eftersom de inte är så känsliga för konjunktursvängningar och ränteförändringar.
Läkemedelsfondernas avkastning
Maj 2008
Handelsbanken Läkemedel -0,2 -13,7Carnegie Global Healthcare (euro) 0,5 -19,1ABN Amro Läkemedel -0,6 -12,4SEB Läkemedelsfond -0,9 -15,4Swedbank Robur Medica 0,1 -14Öhman Medicafond 0,3 -12,2