Förlorarfonder blev månadens vinnare

Den senaste månaden har det varit ett trendskift. Globalt har fonder och aktier backat, men Stockholmsbörsen hör till en av få vinnare.

placera-nyabilder-140918vinnarfonder.PNG

14 sep. 2018

Andra halvan av augusti var bra för USA-börserna, då även ny rekordnotering för Nasdaq indexnoterades. Den senaste månadens avkastning landar på plus 0,5 procent.

Stockholmsbörsen har fortsatt att ta tillbaka förlorad mark och precis klarat sig på positiv avkastning. Det är bra jämfört med övriga Europa. Där har börserna i genomsnitt backat med knappt 2 procent.

placera-nyabilder-140918regionertabell.PNG

De amerikanska börsernas uppgång orkade inte lyfta Globalindex. USA börserna utgör mellan 55 och 60 procent av världsindex beroende på vilket index det handlar om. Globalt aktieindex har backat knappt 1 procent mätt i svenska kronor den senaste månaden.

Tillväxtmarknaderna har haft det fortsatt tufft den senaste månaden. Klart värst drabbat är Latinamerika, tillsammans med de asiatiska börserna med Kina i täten. Båda regionerna har backat väl synkroniserat med minus 6 procent.  

Kronförsvagningen som tidvis under året varit stor främst mot den amerikanska dollarn, har den senaste månaden svängt till en kronförstärkning på runt 2 procent. Det gör att utländska tillgångar i amerikanska dollar har sjunkit i värde när vi mäter i svenska kronor.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Placera har listat den senaste månadens vinnare och förlorare utifrån Avanzas fondutbud. Det skiljer 28 procentenheter mellan den bästa och sämsta fonden och det får nog anses vara normalt trots den korta mätperioden på en månad.

Bland vinnarfonderna hittar vi bland annat förra månadens förlorarfond. Det visar Placeras sammanställning.

placera-nyabilder-140918vinnarfonder.PNG

På vinnarlistan hittar vi en stor blandning av aktiefonder från spridda delar av världen. Men framför allt hittar vi flera fonder med Sverige och norden fokus. Det var riktigt länge sedan den typen av fonder hamnade på vinnarlista.  

Men allra överst hittar vi två av förra månadens förlorarfonder som har Turkietfokus.

Förra månaden var Turkietfonderna i fritt fall. Fondkategorin omfattar bara fem fonder men det var ett veritabelt blodbad som gjorde att gruppen som helhet backade hela 23 procent. Men igår höjde den turkiska centralbanken styrräntan med hela 625 punkter till 24 procent.

placera-nyabilder-140918usdlira.PNG

Höjningen överraskade finansmarknaden och den turkiska liran stärktes med drygt 5 procent mot den amerikanska dollar. Tidigare i veckan var president Erdogan tydlig med att centralbanken borde sänka räntan, trots den högsta inflationen på 15 år. Men centralbanken höjdealltså, räntan vilket de globala investerarna uppskattade som ett litet bevis på att centralbanken är mer oberoende än förväntat. Den senaste månaden har den turkiska liran tagit tillbaka förlorad mark mot dollar och stigit med drygt 11 procent. Trots uppgången hör liran till de sämst presenterade valutorna i år mot just dollarn.

De två fonder som stigit med den senaste månade är HSBC GIF Turkey Equity AC och East Capital Turkiet. Båda fonderna har stigit med 14 procent respektive 11 procent, stora delar av uppgången är valutadriven. Trots den starka månadsavkastningen är fonderna ner minus 36 procent och minus 46 procent sedan årsskiftet. Det placerar dem som årets riktiga förlorarfonder.

Vi hittar tre fonder med USA-fokus högt på listan. Två har småbolagsfokus. SEB Nordamerikafond Småbolag har haft en månadsavkastning på 5,7 procent. I år är fonden upp hela 39 procent.

Fonden har en bred portfölj med drygt 100 aktier. Fokus är riktigt små småbolag med amerikanska mått mätt som har ett tydligt tillväxtfokus. De två största sektorerna i fonden är inte överraskande teknikbolag och hälsovårdsbolag. Och det har uppenbarligen varit en bra mylla att leta aktier i.

Fonden har avkastat betydligt mer än kategorisnittet, som har stigit med 1 procent den senaste månaden. Vi hittar flera innehav i fonden som haft en enorm avkastning det senaste kvartalet. Hela tio bolag har haft en avkastning över 50 procent. Det är riktigt mycket.

Högst avkastning har Funko Inc på knappt 100 procent, det är inget high tech-bolag utan prdoucerar vinylfigurer från kända filmer och spel.

placera-nyabilder-funko.PNG

Teknikbolaget Stitch Inc har en utveckling på 91 procent. Och fondens största innehav betaltjänstbolaget Bottomline Technologies har nästan dubblat värdet sedan årsskiftet.

Vi hittar tre Sverigefonder på listan. Snittet för Sverigefonder enligt Morningstar är en uppgång på 0,7 procent den senaste månaden.

Men klart högre avkastning har den nyligen sålda Affärsvärldenfonden haft på 4,2 procent. Största innehav i fonden är Swedish Orphan Biovitrum som väger drygt 9 procent och stigit med hela 137 procent sedan årsskiftet.

Värt att notera är att Carnegie Sverigefonder haft en riktigt bra månad. Fonden har varit i en tung period när fondens värdefokus inte betalat sig. Men nu har flera stora innehav fått revansch. Både Volvo och Nordea har 5,5 procentiga uppgångar i ryggen och de finns bland fondens tio största innehav.

placera-nyabilder-140918förlorarfonder.PNG

Nu till förlorarlistan där månadens sämsta fondavkastning där Kinafonderna tar över staffetpinnen från Turkietfonderna.

Här är det fortsatt rädsla för ett eskalerande handelskrig som sätter griller i huvud hos investerarna. Enligt Morningstar har kategorisnittet backat knappt 7 procent den senaste månaden. Det gör att avkastningen sedan årsskiftet nu är på minus.

Kinas två riktigt stora internetdrakar, Tencent Holding och Alibaba, har fortsatt backat den senaste månaden vilket påverkat Kinafonderna betydligt. Tencent har i år haft flera motgångar vilket gjort att bolaget tappat drygt 20 procent av sitt börsvärde. Det en stor konstrast mot fjolåret då den dubblande sig i värde.

Oron för de länder med högst skuldsättning och stora dollarlån på tillväxtmarknaderna har påverkat Brasilienfonder. De har haft det kämpigt och vi hittar flera av dem på förlorarlistan, med betydande nedgångar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

HSBC GIF Turkey Equity AC

Senast

587,10

1 dag %

−1,33%

1 dag

1 mån

1 år

SEB Nordamerikafond Småbolag

Senast

481,49

1 dag %

−0,11%

Allianz Thailand Equity A EUR

Senast

6 644,62

1 dag %

0,24%

UBS (Lux) EF Small Caps USA (USD) P

Senast

11 077,76

1 dag %

−0,27%

Alfred Berg Gambak R (NOK)

Senast

62 009,18

1 dag %

−1,46%

Carnegie Sverigefond A

Senast

4 827,32

1 dag %

−1,96%

GAM Star China Equity A USD Acc

Senast

147,07

1 dag %

−0,28%

AGCM China Stars RC1 SEK

Senast

156,80

1 dag %

−0,11%

BNP Paribas Brazil Equity C C

Senast

738,46

1 dag %

−0,78%

Allianz All China Equity AT USD

Senast

107,15

1 dag %

−0,78%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−2,21%

Senast

2 423,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.