Ur ett svenskt fondspararperspektiv har Japanfonderna presterat relativt väl den senaste tiden, eller mindre dåligt än andra fondkategorier. Men det är lite av en illusion. Den senaste månaden har Nikkei 225-index fallit med över 7 procent, mätt i yen, men bara 3,5 procent i svenska kronor. Förklaringen är att den japanska yenen har stärkts den senaste tiden.
Den kanadensiska analysfirman, BCA, bedömer inte att den senaste månadens valutaförstärkning är ett trendbrott. Snarare ser BCA det som en kortsiktig korrektion baserad på ökad riskaversion hos investerarna, som när de går ur sina långa högriskplaceringar återbetalar sina yen-lån, vilket får valutan att stärkas.
BCA tror inte att detta är slutet på den carry-trade som pressat den japanska valutan sedan länge, utan gör bedömningen att yenen kommer att falla igen när turbulensen på världens finansmarknader lägger sig. De ser ett likadant mönster nu som i februari då finansmarknaderna drabbades av Kina-frossa under en period.
En svag valuta är bra för exportbolagen, men dålig för de bolag som importerar varor. Men det har marknadens aktörer redan räknat med.
Analysfirman menar att det inte finns så mycket fundamentalt som talar för en starkar yen. Den japanska ekonomin lyfter inte, inflationen lyser med sin frånvaro, och det finns fortfarande deflationstendenser i ekonomin. Ledande indikatorer visar att den japanska ekonomin befinner sig långt ifrån att vara överhettad på något sätt. Det finns ingen anledning att oroa sig över prisstegringar, och följaktligen anser BCA att centralbanken inte borde höja räntan.
Så länge den japanska ekonomin inte visar tendenser att lyfta finns det anledning att vara försiktig med att placera i Japanfonder, speciellt när valutan väntas försvagas.