Placera har träffat Fredrik Myrén som förvaltar fonden Swedbank Robur Global Emerging Markets. Det är en fond som investerar brett på tillväxtmarknaderna och som får placera upp till 20 procent i nästa generations tillväxtmarknader, så kallade frontier markets-länder.
Fredrik Myrén
Placera får höra om hans syn på tillväxtmarknaderna, de hetaste länderna och inte minst de bästa sektorerna att vara på för att hitta vinnaraktier.
Tillväxtmarknaderna har haft en relativt bra start på 2022, efter ett riktigt svagt fjolår. 2021 backade både de kinesiska börserna och Brasilien betydligt, vilket var en viktig förklaring till den svaga avkastningen. Men i år är investerarkollektivet markant mer positiva till tillgångsslaget och på global basis har det varit nettoinflöde till tillväxtmarknadsfonder.
Swedbank Robur Global Emerging Markets är upp runt 5 procent i år, vad ligger bakom årets starka uppgång?
”Alla bolag i fonden gör vinst, vilket gör att jag klarat årets inledning bra. Jag var med under internetbubblan vid millennieskiftet och såg då hur mycket stryk olönsamma tillväxtbolag fick, vilket gör att jag undviker den typen av investeringar i fonden. Totalt har fonden mellan 60 och 70 innehav och har en övervikt i banker som har bidragit positivt till fondens avkastning i år. Till exempel Grekiska Alpha bank är upp över 30 procent i år och den Sydkoreanska banken Hana Financials är upp runt 25 procent", säger Fredrik Myrén.
Vilka sektorer är du mest optimistisk kring och varför?
”Banker är ett stort tema för fonden och även elbilsomställningen är ett intressant tema. Inom elbilsomställningen äger jag exempelvis sydkoreanska LG Innotek som är stora inom optik. LG Innotek är stora inom elbilar när det gäller kameror och lidar-sensorer som de bland annat levererar till Tesla. Fonden äger inga batteribiltillverkare då det är svårt att överblicka om det håller på att bli överinvesterat. Men har i stället valt att investera i det ryska bolaget Norilsk Nickel, bolaget som levererar insatsvaror till flera bilbatteritillverkare.”
”Ett annat lite närliggande tema till elbilar är energiöverföring. Kina har liknande problem som i Sverige med mycket elproduktion i en del av landet och större förbrukning i en annan del av landet. Kina är underinvesterat i energiöverföring mellan de olika delarna. Fonden äger kinesiska Nari Technology som är stora inom energiöverföring och bolaget gick bra under fjolåret.”
”Bankerna identifierade jag redan i november 2020 som en vinnarsektor. De är historiskt lågt värderade efter lång tid med sjunkande räntor och inte minst gjorde pandemin investerarna oroliga för kreditförluster. Nu ser det ut som kreditförlusterna blev betydligt lägre än förväntat och bankerna gynnas av återvinningar, samtidigt som de gynnas av att ekonomierna öppnas. De gynnas också av att räntorna slutat sjunka och extra mycket av att räntorna börjat stiga.”
”Jag äger flera banker, sydkoreanska Hana Financials group, sydafrikanska Investec och grekiska Alpha Services är fondens största bankinnehav. Och de hör till fondens tio största innehav. Men jag äger även Sberbank i Ryssland och Banco Bradesco som är den näst största banken i Brasilien, samt Banorte i Mexico. Men jag äger inga kinesiska banker.”
Vilka länder överviktar respektive underviktar du i fonden?
”Jag har en stor övervikt i Sydkorea på 8 procentenheter, betydligt mer än landets vikt i index. Det är det näst största landet i fonden efter Kina. Sydkorea lägger ner mest pengar i världen på forskning och utveckling. Många bolag ligger i teknikens framkant, samtidigt som den sydkoreanska börsen är riktigt billig och det finns många intressanta medelstora bolag här.”
”Samsung Electronics är Seoulbörsens klart största bolag, aktien är billig och bolaget är teknikledare inom flera områden som mobiltelefoner och minneskort. Det är fondens tredje största innehav. Jag äger även halvledartillverkaren SK Hynix. Två intressanta medelstora sydkoreanska bolag är Megastudy som är stora inom onlineutbildning och Golfzon, världsledande på golfsimulatorer som växer snabbt i Asien. Jag äger även några lågt värderade banker i Sydkorea.”
”Jag underviktar Kina som väger 23 procent i fonden, en klar undervikt då Kina väger 32 procent i tillväxtmarknadsindex. Många investerare sålde under fjolåret av kinesiska internetaktier och mycket av det kapitalet hamnade i indiska bolag. Det gjorde att den indiska marknaden är klart högst värderat på tillväxtmarknaderna. Jag sålt av en hel del indiska bolag under fjolåret, bland annat konsultbolaget Infosys som steg från p/e 25 till p/e 40, vilket är väldigt dyrt.”
”Jag har även ökat på fondens Rysslandsexponering de senaste veckorna även om jag kraftfullt fördömer Putins agerande. Värt att notera är att i Ryssland är det endast en liten klick i det översta maktskiktet som står bakom en attack mot Ukraina. Övriga ryssar vill inte ha ett krig. Fonden har en vikt på drygt 5 procent i ryska aktier, vilket är en övervikt jämfört med index. Moskvabörsen är historiskt billig och mycket negativt är inprisat i dagens kurser. Ur ett ekonomiskt perspektiv är Ryssland starkare nu än då Ryssland annekterade Krim 2014. Oljepriset är högt, utlandsskulden är låg och valutareserven är rekordstor för landet, samt att man har ett klart större handelsutbyte med Kina.”
”2014 föll ryska aktier precis som de fallit nu. Efter fallet som följde på annekteringen hade ryska aktier en stark utveckling och det är sannolikt att de kommer ha det även denna gång. De sanktioner som införts hittills har endast en begränsad påverkan på fondens innehav. Fonden äger inga fossila bolag inom olja och gas. Totalt har fonden fyra innehav i Ryssland, storbanken Sberbank, nickelproducenten Norilsk nickel och två retail-bolag. Det ena retail-bolaget, Detsky Mir, är klart störst på barnartiklar och är väldigt lönsamma med en direktavkastning på 16 procent och ett attraktivt p/e-tal på 5.”
Du får äga upp till 20 procent i nästa generations tillväxtmarknader. Vilka länder har du investerat i?
”Ett ganska stort innehav är den slovenska banken Nova Ljubljanska Banka. Banken har gjort ett stort förvärv av en serbisk bank. Nu blir de en av de främsta bankerna i Serbien och det kommer bli bra kostnadssynergier och banken blir stor spelare i Balkan. Vietnam är ett annat frontier markets-land som jag valt att investera i.”
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud