Idag kom de senaste BNP-siffrorna från Europas största ekonomi, Tyskland. Tillväxten ökade med 1,5 procent under årets första kvartal, jämfört med det fjärde kvartalet förra året. Det är den största kvartalstillväxten sedan 1996. Det är positivt för utsikterna för europeiska aktier.
På ett seminarium på onsdagen presenterade det amerikanska fondbolaget, Black Rock, sin syn på Europas aktiemarknader. Slutsatsen var att det finns mer sol än moln på den europeiska aktiehimlen.
Ett moln är risken för en svagare tillväxt och stigande inflation. Inflationen är hög i euroområdet, och uppgick till 3,6 procent i mars. Det är klart över den europeiska centralbankens, ECB, mål om 2 procent. Men inflationen i euroområdet kommer att falla tillbaka mot 2 procent under de kommande kvartalen, enligt EU:s ekonomikommissionär Joaquin Almunia. I april sjönk den till 3,3 procent.
Bolagsvinsterna är ett annat hot då kostnaderna stiger och efterfrågan sviktar. Men Black Rock anser att det inte är så illa som det ser ut. Aktiemarknaden har räknat med lägre vinster. Den officiella vinsttillväxtprognosen för 2008 ligger på 8,5 procent hos analytikerna. Men Black Rock menar att den inofficiella vinsttillväxten hos investerarna snarare ligger på 3 procent. Det innebär att det finns en buffert på nedsidan.
Dessutom kan börsen stiga trots att bolagen redovisar fallande vinster, vilket beror på vilka förväntningar som ligger i aktiekurserna. Efter börsnedgången i början av 1990-talet började de europeiska börserna stiga ett år innan bolagens vinster vände uppåt igen. Analytikerna är inte heller lika negativa nu som för ett par månader sedan. Andelen nedreviderade vinstförväntningar har fallit markant under året.
På plussidan ligger också en stor andel likviditet hos placerarna som väntar på att placeras på aktiemarknaden igen. Black Rock uppskattar att andelen är i nivå med 2004.
Men det kanske viktigaste, och det som skiljer dagens situation från den som gällde under IT-kraschen, är värderingarna. När IT-bubblan var som mest uppblåst värderades de stora bolagen med en multipel på över 25 gånger årets vinster. Idag är investerarna bara villiga att betala cirka 13 gånger årets vinster. Bolagens vinster är alltså idag lägre värderade än de var i mars 2003 och på ungefär samma nivåer som under recessionen 1991.
Den attraktiva värderingen visar sig också i direktavkastningen. Idag ligger de på cirka 3,5 procent. Senast den var så hög var återigen på i mars 2003, och före det i början av 1990-talet.
Dock är inte alla fondförvaltare lika säkra på en annalkande uppgång för europeiska aktier. I Merrill Lynch:s senaste enkät bland fondförvaltare som arbetar med tillgångsfördelning så har de den största regionala undervikten på Europa sedan 2003. Men det ser Black Rock som en god kontraindikator.