BV: När tidvattnet drar sig tillbaka…

I tuffa tider brukar agnarna skiljas från vetet och den här gången är det likadant. Boksluten visar med all önskvärd tydlighet att det råder stora skillnader mellan olika bolag inom samma bransch.

placera-redaktionellt-2020-Börsveckan_700.png

5 mars 2024

Börsen är fantastisk på många olika sätt. Vi som följer börsen dagligen har förmånen att kunna följa utvecklingen på nära håll, dels företagsspecifikt, dels hur samhällen i stort utvecklas. Och det är ett dynamiskt händelseförlopp. Teknikskiften, ränteutveckling, ekonomisk utveckling, AI, prischocker, arbetslöshet, nya aktörer från Fjärran Östern etc. Allt detta påverkar hur olika branscher/sektorer på börsen utvecklas men vi kan också se att det råder stora skillnader mellan bolag inom samma sektorer. Det visar den aktuella rapportsäsongen med tydlighet.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 10 den 4 mars

Läs mer om Börsveckan.

Generellt brukar tuffare tider skilja agnarna från vetet och så har det onekligen sett ut när de färska boksluten lagts fram de senaste veckorna. Inom detaljhandeln ser vi exempelvis Clas Ohlson som går starkt medan Kjell Group har det tufft. Lyxkonglomeratet LVMH går riktigt starkt medan annan lyx har det betydligt svårare. Friluftsinriktade RVRC går som tåget med sin europeiska expansion och även i Norden samtidigt som Fenix Outdoor går knackigt och där e-handeln har det tufft.

Inom sällanköp är det som bekant väldigt tufft nu när hushållen sparar in på allt som inte är av akut karaktär. Fönstertillverkaren Inwido backar omsättningen med 21 procent organiskt i Q4 men lyfter lönsamheten med en ebita-marginal på 12,7 procent (12,1). Kökstillverkaren Nobia hade en försäljning som backade med 22 procent organiskt i Q4 men där man gör stora förluster.

Husqvarna fick se omsättningen backa 15 procent organiskt men kunde ändå skydda lönsamheten relativt väl (Q4 är dock säsongsmässigt svagt och förlustkvartal). Inom fastigheter har exempelvis Balder kunnat skydda förvaltningsresultatet, likaså Sagax, medan majoriteten av bolagen i sektorn fått se stora minskningar. Här ska tilläggas att just fastigheter är ett specialfall där ränteutvecklingen är oerhört viktig komponent, men vi ser också tydliga skillnader i hur bolagen agerat med att värna kassaflödena i tuffa tider med lägre investeringstakt, färre projekt och förädling av beståndet, men kanske viktigast; hur managerade under de goda åren när räntorna var nära noll. Det finns de bolag som jobbade med en aggressiv förvärvsagenda (SBB, Corem med sina Manhattan-projekt etc) och de som agerade selektivt på förvärvsfronten och säkrade upp långsiktig finansiering till förmånliga villkor (Sagax och David Mindus är typexemplet).

Om vi fortsätter spaningen så ser vi att teknikkonsulten Sweco hade en positiv organisk tillväxt på 6 procent i Q4 men en ebita-marginal som tappade till 8,5 procent (10,5). Samtidigt presenterade sektorkollegan och konkurrenten Afry också en organisk tillväxt på 6 procent men där ebita-marginalen istället hålls uppe rätt väl på 8,4 procent (8,8).

Inom kontraktstillverkning ser vi hur AQ går som tåget medan Nolato och Note haft det betydligt kämpigare mot slutet. Inom nischbanker ser vi hur Resurs kollapsat med enorma kreditförluster i Q4, medan Norion och TF Bank tuffar på rätt bra. Hoist och Intrum som båda köper förfallna kreditportföljer har också haft stora skillnader i sin respektive operativa utveckling och inom IT-konsultbranschen så går CAG fortsatt bra medan B3:s resultat havererade i Q4.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 10 den 4 mars

Läs mer om Börsveckan.

Och så kan man fortsätta. Att makrofaktorer påverkar alla bolag och alla sektorer är ett faktum, men med en skicklig ledning så går det att parera detta väl trots allt, vilket ovannämnda exempel visar med all tydlighet.

Börsveckans viktigaste uppdrag är att försöka hitta köpvärda bolag och presentera dessa för våra läsare. Vår bestämda uppfattning är att det alltid finns köpvärda bolag oavsett börstider och konjunkturcykler. Det är också uppenbart att det finns stora skillnader bolag sinsemellan, inom samma sektor. Det är därför vi ägnar oss åt bottom-up analys snarare än top-down. Vi letar inte efter köpvärda sektorer. Vi letar efter köpvärda bolag, oavsett sektor.

Clas Ohlson B

Senast

232,80

1 dag %

−1,52%

1 dag

1 mån

1 år

Kjell Group

Senast

9,04

1 dag %

−3,21%

Revolutionrace

Senast

43,80

1 dag %

−0,45%

Fenix Outdoor B

Senast

616,00

1 dag %

−1,91%

Inwido

Senast

201,20

1 dag %

−0,98%

Nobia

Senast

3,45

1 dag %

−2,93%

Husqvarna B

Senast

47,37

1 dag %

−2,59%

Balder B

Senast

62,90

1 dag %

0,10%

AQ Group

Senast

160,00

1 dag %

−3,65%

Nolato B

Senast

56,95

1 dag %

−1,81%

Note

Senast

171,10

1 dag %

−1,04%

Resurs Holding

Senast

23,62

1 dag %

−0,59%

Norion Bank

Senast

34,65

1 dag %

−0,29%

TF Bank

Senast

340,00

1 dag %

0,89%

Hoist Finance

Senast

70,50

1 dag %

−0,84%

Intrum

Senast

26,34

1 dag %

−3,52%

CAG Group

Senast

110,00

1 dag %

−0,90%

B3 Consulting Group

Senast

60,50

1 dag %

−2,89%

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,91%

Senast

2 494,06

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.