Biotekfonderna har gått starkt - kanske för starkt

Bioteknikfonderna har svävat iväg uppåt de senaste månaderna. Men placera.nu tror att risken är stor att gravitationskraften i eurokrisen kan få fonderna på fall framöver. Vi manar till försiktighet.


8 juni, 2012

Det senaste halvåret har fondspararna kastats mellan hopp och förtvivlan, mest förtvivlan. Det är framför allt eurokrisen som lett till att investerarna har flytt aktiemarknaden för säkrare placeringar. Det har lett till oroliga aktiemarknader på många håll.

I det stora hela ligger olika fondkategorier relativt nära varandra i utvecklingen de senaste sex månaderna. Globala aktiefonder har stigit med 6 procent det senaste sex månaderna. Det är ungefär lika mycket som Sverigefonderna har stigit. Även de fonder som placerar i krisens epicentrum, Eurolandfonderna, har klarat sig förhållandevis väl och har bara backat med drygt 1 procent.

I USA har börsen delvis trotsat eurokrisen och USA-fonderna har stigit med 10 procent. USA har också gått igenom sin kris tidigare och ligger före i konjunkturen. Traditionella högriskmarknader som Ryssland har fått ta desto mer stryk, och Rysslandsfonderna har fallit med 5 procent.

Under orostider finns det dock nästan alltid någon vinnare och det brukar vara de defensiva branschfonderna läkemedel, fastigheter och konsumentvaror. Så har det också varit det senaste halvåret. De breda läkemedelsfonderna har stigit med nästan 13 procent, fastighetsfonderna ligger på plus 10 procent och konsumentfonderna har stigit med 12 procent.

Det som är oroväckande är hur bioteknikfonderna har utvecklats. Historiskt har fondkategorin betraktats som en högriskbransch. Den senaste tiden har vi också sett en hel del bioteknikbolag, åtminstone i Sverige, som har fallerat kraftigt och fått se sina aktiekurser implodera.

Men bioteknikfonderna investerar globalt och har utvecklats oroveckande bra tycker placera.nu. På Avanzas plattform ligger bioteknikfonderna i topp, sett till avkastning det senaste halvåret ligger bioteknikfonderna långt före de flesta andra fondkategorier. Som grupp har de stigit med nästan 24 procent. Det är rena utklassningssiffrorna jämfört med världsindex som ligger på plus 6 procent.

Även de senaste tre månaderna har de utvecklats bättre än de flesta andra fondkategorierna. Som grupp har de stigit med 11 procent. Under samma period har de globala aktiefonderna som grupp fallit med drygt 1 procent och de defensiva läkemedelsfonderna har stigit med 3,5 procent.

Men det mest oroväckande är att bioteknikfonderna verkar ha gått helt omärkta genom majfallet på börsen. Medan världsindex tappade 3 procent steg bioteknikbolagen som grupp med 4,5 procent. Historiskt har enskilda branscher svårt, framför allt om de anses som högriskalternativ, att "sväva iväg" allt för mycket under för lång tid, jämfört med andra liknande branscher.

Därför anser placera.nu att det finns anledning att vara försiktig med investeringar i bioteknikfonder i dagsläget. Framför allt om krisen i Europa förvärras.

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.