Årets januarirally var det bästa sedan 1987. När vi kom in i februari satte inflationsskräcken in med en betydande aktiekorrektion. Förutom inflationsoro har året varit fullt av geopolitisk oro. USA:s handelskrig med Kina har fortsatt eskalera under året, vilket främst påverkat investerarsentimentet för fastlandskinesiska investeringar. Fondkategorin ”Kinafonder” har i genomsnitt backat med drygt 8 procent mätt i svenska kronor.
I Europa har vi haft fortsatt dramatik med Brexit-förhandlingarna som varit en följetong under hela året. Det har gjort att brittiska tillgångar har blivit riktigt billiga. Londonbörsen värderas lägre än på mycket länge. Utöver det har vi problem med en italiensk budget som är i strid med Bryssel. Och nu senast nya demonstrationer i revolutionens förlovade land Frankrike.
Som inte det vore nog, amerikanska stål och aluminium-tullar och hot om höjda biltullar för europeiska bilexport till USA, har skjutit Frankfurtbörsens biltillverkare i sank. Fondkategorin Tysklandsfonder har backat med 15 procent mätt i kronor, den sämsta avkastningen sedan Eurokrisen 2011.
Med både London- och Frankfurtbörsen på minus har det varit kämpigt för breda Europafonder att leverera positiv avkastning. Den största fondkategorin för Europafonder är ”Europa, mixbolag” som består av 88 fonder, den har i genomsnitt backat med drygt 7 procent under året.
Det är som sagt många faktorer som har gjort att volatiliteten hittat tillbaka till världens börser efter flera år av ständigt lägre volatilitet.
Under året har flera av de stora centralbankerna ändrat fokus från expansiv penningpolitik. Den amerikanska centralbanken har genomfört fyra räntehöjningar i år. Det har stärkt dollarn betydligt, vilket fått flera tillväxtmarknadsfonder på fall. Morningstars kategorisnitt för breda tillväxtmarknadsfonder har i genomsnitt backat med knappt 8 procent 2018. Vilket är i nivå med 2015 som också var ett minus år.
Den europeiska centralbanken har dragit ner betydligt på tillgångsköp i obligationer för att avsluta det helt vid årsskiftet, ett år efter vår egen Riksbank. Det är helt klar att likviditeten som under flera år flödat på kapitalmarknaderna har börjat strypas.
Det har satt sina spår även i de säkraste av tillgångsklasser. Fondkategorin ”Ränte – SEK obligationer, företag” som har en väldigt låg risk har i genomsnitt backat med 0,5 procent.
Mer riskfyllda alternativ som en globalindexfond har hittills avkastat drygt 2 procent mätt i kronor i år, vilket är den lägsta avkastningen sedan minusåret 2011.
Det är de amerikanska börserna som till stor del ligger bakom uppgången i år för globala indexfonder. Amerikanska bolag väger mellan 55 procent och drygt 60 procent av världens globala börsvärde, det beror lite på vilket index man mäter. Och en amerikansk indexfond har i genomsnitt avkastat drygt 8 procent sedan årsskiftet mätt i kronor.
Utan de amerikansk teknikbolagens uppgång och den starka amerikanska dollarn, skulle inte globalfonderna ha positiv avkastning i år. Sedan årsskiftet har den amerikanska dollarn stigit med drygt 10 procent i värde mot kronan, från 8,17 kronor per dollar till dagens 9,05 kr per dollar. Mätt i amerikanska dollar är avkastningen för året negativ.
Men nu till årets fondvinnare som har trotsat årets sura börsklimat. Flera av vinnarfonderna vi hittar på listan är branschfonder med hälsovårdsinriktning. Hälsovårdssektorn är den av S&P 500 index elva huvudsektorer som haft högst avkastning i år, före defensiva allmännyttiga aktier och tekniksektorn på en tredje plats.
Det har varit tydligt i flera av Bank of America Merrill Lynchs enkäter att investerarkollektivet sökt sig till defensiva hälsovårdsaktier under hösten. Men samtidigt är investerarna mer överviktade aktierna än på länge.
Men fonden med högst avkastning investerar på tillväxtmarknaderna med fokus på länderna i mellanöstern. JPM Emerging Middle East Equity Fund har stigit med drygt 20 procent i år. Fonden har investerat två tredjedelar av fondens kapital i Saudiarabien. Näst största investeringsland är Qatar. Största sektor är finansbolag på hela 55 procent. Intressant att notera är att fonden har inga energi- eller oljebolag.
Årets bästa bidragsgivare i fonden är den Riyad-baserade saudiarabiska banken Al-Rajhi Bank. Det är fondens största innehav på knappt 10 procent. Al-Rajhi Bank har avkastat drygt 40 procent sedan årsskiftet. Fondens nästa största innehav på drygt 8 procent är kemibolaget Saudi Basic Industries Corp, som har stigit med drygt 25 procent.
Vi hittar även Amundi Fds MENA AU på vinnarlistan. Det är en aktivt förvaltad fond som också har fokus på mellanöstern och Nordafrika.
Näst högst avkastning hittar vi i hälsovårdsfonden DNB Health Care. Totalt är fem av tio fonder på topplistan hälsovårdsfonder.
DNB Health Care har stigit runt 20 procent i år. Det är en aktivt förvaltad hälsovårdsfond som har knappt 70 procent investerat i amerikanska bolag.
Fondens största innehav Johnson & Johnson som väger knappt 9 procent har backat i år. Men de stora amerikanska hälsovårdsbolagen Merck och Eli Lilly har stigit med 37 procent respektive 31 procent och hör till de bolag som bidragit mest till fondens avkastning.
Givetvis hittar vi även några teknikfonder på listan samt en USA-fond med tillväxtbolagsfokus. MS INVF US Growth är en aktivt förvaltad fond som med en uppgång på runt 18 procent är den högst presterande USA-fonden.
Fonden har investerat knappt 60 procent i tillväxtbolag inom tekniksektorn. Men fondens största innehav är Amazon på knappt 9 procent. Aktien har avkastat 31 procent sedan årsskiftet. Som mest handlades Amazon-aktien i 2 050 dollar i början på september. Då nådde man som andra bolag i världen efter Apple drömgränsen på 1 000 miljarder dollar i börsvärde. Från toppen har aktien backat med 25 procent.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.