Det är stort fokus på BRIC-länderna. Det är också dit det mesta av kapitalet går som investeras på tillväxtmarknaderna. Men tillväxtmarknaderna är så mycket mer än de fyra bjässarna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.
Det talas mycket om vilka länder som stor på tur efter BRIC. Många försöker fånga dem i olika bokstavskombinationer. Vista är, som står för Vietnam, Indonesien, Sydafrika, Turkiet, och Argentina, är en. En annan bokstavskombination är Civets och står för, Colombia, Indonesien, Vietnam, Egypten, Turkiet och Sydafrika.
Investmentbanken, Goldman & Sachs, som stod bakom uttrycket BRIC, kallar de kommande länderna rätt och slätt för Next Eleven. Banken syftar på Bangladesh, Egypten, Indonesien, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, Filipinerna, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet och Vietnam.
Ännu har jag dock inte sett någon fond som bär något av dessa namn, och jag vet inte heller om eller när det kommer någon.
Den fonden som mest liknar detta är nog Templeton Frontier Markets. Den startade så sent som i slutet av 2008. Bakom rodret står ingen mindre än Mark Mobius. Han är en nestor inom området och har investerat i tillväxtmarknader i mer än 30 år.
Redan 1987 var han med och startade en av världens första tillväxtmarknadsfonder, Templeton Emerging Market. På den tiden åkte han bland annat runt och försäkrade sig om att fondens ägande fanns registrerat i ägarförteckningen hos bolagen. Det var lågt innan aktieägarböckerna i till exempel Ryssland var datoriserade.
Men sin nya fond, Templeton Frontier Markets, fortsätter han att utforska gränslandet för kollektiva investeringar. Fonden kan investera i 39 olika länder som är mer eller mindre outforskade av andra investerare, se tabell.
Gemensamt för dessa länder är att de inte har kommit så långt i utvecklingen, deras finansmarknader är också outvecklade, det utländska ägandet är litet och det är inte många som följer bolagen och analyserar dem. Det kan tyckas negativt, men det gör att potentialen är stor för dem som ger sig in.
En annan gemensam sak de har är att de växer snabbt. Mark Mobius har räknat ut att den årliga tillväxten, för länderna som grupp, ligger på knappt 10 procent mellan åren 1992 till 2012. Det kan jämföras med att tillväxtmarknaderna som helhet ligger på knappt 8,5 procent. Motsvarande siffra för de utvecklade länderna som grupp uppgår till knappt 3 procent och för USA 4,5 procent.
Mark Mobius är inte helt ensam om att söka bra investeringsobjekt i dessa länder. Det finns många fonder som är inne på ett eller annat sätt. De flesta andra breda fonder väljer de mest likvida bolagen, och det är få som går in så mycket på djupet och köper bolag med lite sämre likviditet. Dit hör bland annat riskkapitalfonder som ofta har en längre placeringshorisont.
Placera.nu tycker att fonden är klart intressant. Att få en exponering mot så intressanta länder i en och samma fond har vi inte sett tidigare. Samtidigt är det oerhört svårt att säga något om utvecklingen, åtminstone i det kortare perspektivet. På lång sikt är det mycket som talar för att även dessa länder ska klättra på utvecklingsstegen, med ökad handel, konsumtion och välfärd.
Risken måste dock sättas som hög, men den bör sjunka med tiden. Det innebär att placeringshorisonten bör vara lång för att dina satsade pengar inte ska dras med i de kortsiktiga kraftiga svängningar som man måste kalkylera med.