Scania presenterade ett resultat före skatt på 3,5 miljarder kronor för det första kvartalet jämfört med förväntade 3,2 miljarder kronor.
De två mest intressanta nyheterna i Scanias rapport var att bolaget trots en del problem nådde upp till en överraskande hög rörelsemarginal samt att Södertäljebolaget inte var lika haussade i sina marknadsutsikter som Volvo var i sin rapport.
Scanias rörelsemarginal för kvartalet blev 16,1 procent vilket var hela 1,1 procentenheter bättre än analytikernas snittprognos som SME Direkt sammanställt. Det är imponerande att Scania nådde upp till en så hög lönsamhet i kvartalet trots att bolaget påverkats klart negativt av den starka svenska kronan samt störningar i underleverantörsledet och försenade leveranser i Brasilien.
Något som troligen gynnade Scanias lönsamhet i det första kvartalet var att bolaget inte behövde öka sin produktionstakt i någon större utsträckning, det gjorde att Scania kunde lägga större resurser på effektivisering och produktivitetsökning.
Vår slutats är att Scania i nuvarande marknadsläge samt med en svagare krona och med mer pålitliga underleverantörer mycket väl skulle kunna ligga på en rörelsemarginal på cirka 17 procent i årstakt.
Scanias uppfattning är att aktiviteten på den europeiska lastbilsmarknaden enligt normalt säsongsmönster var något lägre i det första kvartalet jämfört med den kraftiga tillväxten i det fjärde kvartalet 2010. Även i Ryssland planade efterfrågan ut i kvartalet.
Scanias vd Leif Östling var dock optimistisk till den framtida efterfrågeutvecklingen i Europa och Ryssland när han talade på rapportkonferensen. Han konstaterade att antalet levererade lastbilar fortfarande är klart lägre jämfört med toppnivåerna innan finanskrisen och tillade att marknaden alltid når tillbaka till gamla toppnivåer när gamla lastbilar blir utnötta och måste bytas ut.
I Latinamerika fortsätter efterfrågan att stiga. Scanias orderingång och leveranser påverkades dock negativt i kvartalet till följd av att många kunder både avvaktade med att ta leverans av och beställa nya lastbilar i väntan på att ett nytt statligt finansieringsprogram med räntesubventioner som infördes i april.
Vi bedömer att utsikterna för det närmaste året är klart positiva för både den sydamerikanska och den europeiska lastbilarmarknaden. Det är svårt att se hur efterfrågan i Sydamerika ska mattas så länge som råvaru- och metallpriserna ligger kvar på nuvarande höga nivåer. Ser man till historiska mönster så bör efterfrågan fortsätta förbättras i Europa eftersom efterfrågenivån på lastbilar nu är nästan 50 procent lägre jämfört med före finanskrisen.
Både placera.nu och resten av aktiemarknaden måste skruva upp vinstprognosen för Scania efter rapporten för det första kvartalet. I vår analys av Scania i februari räknade vi defensivt med att Scania skulle göra en vinst på cirka 11,50 kronor under 2011.
Till följd av Scanias överraskande höga lönsamhet under årets första tre månader samt de lovande efterfrågeutsikterna höjer vi vår vinstprognos för Scania för i år till 13 kronor per aktie, och det är en fortfarande en defensiv prognos. Innan rapporten för det första kvartalet räknade de analytiker som följer Scania i genomsnitt med att fordonsbolaget skulle nå en vinst på 12,48 kronor per aktie.
Utifrån vår vinstprognos handlas Scania till p/e-talet 11,3 för innevarande år. Till den värderingen är Scanias aktie definitivt köpvärd beaktat att aktien historiskt i genomsnitt har handlats för p/e 13 samt för att bolagets lönsamhet ligger på rekordnivå och tillväxtpotentialen i den europeiska lastbilsmarknaden är betydande.
Precis som vi tidigare påpekat så bör den som äger Scanias aktie i sin riskbedömning ta hänsyn till att det när som helst kan komma ett besked om att Scania och tyska MAN kommit överens om en sammanslagning. För en utomstående är det omöjligt att avgöra om villkoren i en eventuell fusion blir förmånliga för Scanias minoritetsägare. I samband med rapporten för det första kvartalet framkom ingen ny information om när den planerade sammanslagningen kan förverkligas.
Vi upprepar rekommendationen Köp.