Placera.nu har länge pläderat för korta räntefonder på olika sätt. De passar bra om pengarna ska användas inom en snar framtid eller som en parkeringsplats innan man vet var man ska investera i. När börserna går upp är det inte så många som lyssnar till våra rekommendationer. Vem vill ha ett par, tre procents avkastning när börsen kan ge 10 procent på en månad, tycks en hel del ha resonerat.
Tills nyligen. Rusningen till säkra placeringar så som räntefonder och sparkonton har varit rekordstor den senaste tiden. Sparkonton har visat sig mycket konkurrenskraftiga men för många sparformer, till exempel fondförsäkringar går det inte att lägga pengarna i sparkonton utan då blir det räntefonder som man kan använda.
De allra flesta som sparar i räntefonder måste vara väldigt nöjda när börsen har backat med 30 procent de senaste tre månaderna. Majoriteten av räntefonderna har verkligen visat sig vara den där säkra hamnen som man behöver när det blåser storm på världens finanshav. Av de över 115 olika alternativen som finns på den svenska marknaden har över 100 stigit i värde de senaste tre månaderna. Den genomsnittliga avkastningen för dem ligger på knappt 2,5 procent.
Avkastningen ligger också i linje med vad den ekonomiska teorin säger. Korta räntefonderna som har lägst risk, och som investerar i räntebärande värdepapper med korta löptider har uppvisat lägst men jämnast avkastning. Snittavkastningen bland de 44 fonderna ligger på 1,1 procent.
Bäst har det gått för Danske Fonder Likviditet som placera.nu också har rekommenderat under åren, avkastningen ligger på hela 1,9 procent. En anledning är att förvaltningsavgiften är låg.
Sämst har det gått för några av SEB:s korta räntefonder som har backat med 0,5 procent. Det är mycket i sammanhanget och beror bland annat på att förvaltaren har placerat delar av spararnas pengar i obligationer som har getts ut av havererade amerikanska investmentbanker, Lehman Brothers.
Svängningarna bland långa obligationsfonder är större, men även snittavkastningen som ligger på goda 4 procent. Den goda avkastningen beror till stor del på att långräntorna har fallit. Den femåriga räntan med över 1,25 procentenhet de senaste tre månaderna Det beror bland annat på att investerarna har slussat in stora belopp i obligationer av rädsla för konjunkturen och börsen. Det pressar ned räntan, och när räntan faller stiger värdet på de utgivna obligationerna.
Det tidigare så tilltufsade Alfred Berg har likt fågeln Fenix lyft sig och har lyckats mycket bra med sina obligationsplaceringar under den rådande börskrisen. De senaste tre månaderna har Alfred Berg Obligationsfond Plus gett sina kunder en avkastning på hela 7,5 procent, vilket är bäst bland samtliga fonder. Bolaget har också, Alfred Berg Obligationsfond som har varit nästan lika bra med en avkastning på 7,2 procent. Där emellan kommer Danske Fonder Sverige Obligationer in med en avkastning på 7,3 procent. Som synes placerar sig Danske Fonder väldigt väl när det gäller räntefonder.
Inte alls lika bra har det gått SEB:s obligationsfonder som investerar i företagsobligationer. SEB Corporate Bond SEK har haft det väldigt tufft den senaste tiden, dels med fallande aktiekurser och vikande lönsamhet vilket har gjort att långivarna kräver högre räntor för att köpa deras obligationer. Och högre räntor innebär att värdet på obligationerna faller.
När finansmarknaderna lugnar ned sig kommer säkert räntorna på företagsobligationer att komma ned och då finns chansen att företagsobligationerna utvecklas betydligt bättre. Men i rådande marknadsklimat är det svårt att säga när i tiden det sker.
För framtiden gäller att den som vill ha mycket säkerhet väljer billiga korta svenska räntefonder. De ger en stabil men låg avkastning. De som önskar att ta lite mer risk och tror att marknaden fortsätter att vara skakig kan välja en obligationsfond, som vinner på om räntorna fortsätter ned. Men man ska komma ihåg att risken är högre.