För de flesta är private equity synonymt med onoterat, alltså aktieägande utanför börsen. Det första många tänker på är de kända svenska riskkapitalbolagen, EQT, IK Invest och Nordic Capital. Men det finns en mängd börsbolag som ägnar sig åt samma verksamhet som de onoterade riskkapitalbolagen.
De mest kända svenska börsnoterade private equitybolagen är Ratos och Bure, men även Investor har cirka 25 procent av sin portfölj i onoterade aktier. Globalt sett finns det cirka 300 noterade bolag som är verksamma inom private equity.
I stort kan man dela upp de noterade private equitybolagen i två grupper. Den ena gör direktinvesteringar i onoterade bolag. Ratos är ett sådant bolag.
Den andra gruppen investerar i stängda private equityfonder, till exempel i fonder som förvaltas av EQT och IK Invest, som i sin tur gör direktinvesteringar i onoterade bolag. Ett exempel är Naxs som är noterat på Stockholmsbörsen. Det finns också börsbolag som blandar det båda investeringsstrategierna.
Oavsett strategi är målet att köpa bolag och sedan förädla dem för att sälja bolagen vidare till ett högre pris. De senaste åren har marknaden för företagsaffärer varit mer eller mindre död. Både lågkonjunkturen och den frysta kreditmarknaden har gjort att väldigt få affärer har genomförts.
Men nu vädrar branschen morgonluft igen. Konjunkturen håller på att vända och kreditmarknaden har lättat. Samtidigt har bolagens vinster vuxit och de har stora kassor, och många gånger är de överkapitaliserade. Trots det har bolagen legat lågt med förvärv och fusioner men många har långtgående planer, och väntar på att styrelserna ger sitt godkännande.
Finansmannen Christer Gardell är en av dem som tror att det kan bli många affärer framöver, framför allt i Tyskland. Även Harald Mix på riskkapitalbolaget Altor, tror att företagsaffärerna kommer öka. I många fall kommer private equityfonderna att finnas bland både köpare och säljare.
I USA har marknaden för börsintroduktioner ökat kraftigt den senaste tiden och i år väntas de fortsätta. Enligt Emilio Dauvin på SEB ligger private equityfonderna bakom hälften av introduktionerna.
I samband med introduktionen får fonden både en slant i kassan och en högre värdering av innehavet. Det återspeglar sig i högre motiverade aktiekurser för de noterade private equitybolagen.
För fondsparare finns det möjligheter att ta del av den ökande aktiviteten på marknaden för företagsaffärer. I Sverige finns det tre fonder som investerar i börsnoterade private equitybolag.
Störst är SEB Listed Private Equity som har ett kapital på cirka 3,5 miljarder kronor. Fonden förvaltas av Victor Lang. De två andra fonderna är betydligt mindre.
OPM Listed Private Equity förvaltas av Tom Berggren och har ett kapital på 220 miljoner kronor. DnB Nor Private Equtiy är minst och förvaltaren, Per-Erling Mikkelsen, ansvarar för knappt 155 miljoner kronor.
Den globala marknaden är stor och därför är fondernas kapital av mindre vikt. Det är också svårt att säga att den ena fonden är bättre än den andra. Alla är relativt nya. DnB Nor Private Equtiy är äldst och startade i augusti 2007, SEB Listed Private Equity kom igång först i maj 2009 och OPM Listed Private Equity så sent som i oktober 2009.
Den längsta gemensamma tiden är från oktober 2009 till årsskiftet och då ligger avkastningen väldigt jämt. SEB och OPM har stigit med 20 procent vardera och DnB Nor med ytterligare några procent.
Men det finns andra skillnader som är viktiga att känna till. DnB Nor Private Equtiy är mer av en indexfond och följer väldigt väl, eller har åtminstone gjort det hittills, Red Rocks Global Listed Private Equity Index.
Vid årsskiftet hade fonden 37 innehav. SEB Listed Private Equity och OPM Listed Private Equity är mer aktivt förvaltade och hade vid årsskiftet cirka 30 innehav. Men tydligare blir det när man jämför fondernas utveckling med index.
Av innehaven i DnB Nor:s fond förstår man att de största bolagen inom segmentet är det engelska bolaget, 3i Group, det schweiziska bolaget, Partners Group, och det franska bolaget Wendel. Det svenska bolaget Ratos kommer på fjärde plats.
OPM Listed Private Equity har inga investeringar i Ratos, däremot både i Investor och i Bure Equity. Men de kommer långt ned på listan över de största innehaven som är det engelska bolaget Electra, följt av Altamir Amboise och Pantheon International. I toppen på listan över största innehav i SEB Listed Private Equity återfinner vi helt andra bolag. Den toppas av de tre amerikanska bolagen Fortress Investment, Och-Ziff Capital och KKR & Co.
Riskspridningen är god i alla tre fonderna. I och med att de investerar i bolag och fonder som i sin tur investerar i olika bolag är det inte ovanligt att det totala antalet innehav uppgår till mellan 500 och 1 000 tycken. Det gäller framför allt när fonderna investerar i noterade private equitybolag som i sin tur investerar i stängda private equityfonder.
Inom private equity brukar man skilja på tre olika huvudinriktningar, venture, growth och buyout. Venture är investeringar i tidigt skede, growth senare och buyout är mogna bolag. De tre fonderna har investeringar i alla inriktningar men det en övervikt mot buyout. OPM Listed Private Equity har 90 procent investerat i bolag som är inriktade på buyout.
SEB Listed Private Equity har ytterligare en liten tvist till sina investeringar. De kan också investera i börsbolag som till stor del ägs av private equitybolag. De äger, till exempel aktier i det tyska börsnoterade bolaget, Prosieben Sat, som har riskkapitalbolagen KKR och Permira som storägare. För svenskt vidkommande är Porsieben Sat ägare av Kanal 5 och Kanal 9 som är ute till försäljning.
Avgiftsmässigt skiljer det sig också mellan fonderna. DnB Nor Private Equtiy tar bara ut fast årlig förvaltningsavgift på 1,75 procent. SEB Listed Private Equity och OPM Listed Private Equity ligger på 1,5 procent per år, plus en prestationsbaserad avgift på 15 procent respektive 10 procent på avkastningen som överstiger 6 procent på årsbasis.
Av innehaven ser det ut som om fonderna främst investerar i Europa och USA, men det beror på att de noterade bolagen är noterade på börser i USA och Europa. Men de enskilda investeringarna sker mycket bredare än så, fast det inte framgår.
Placera.nu tror att det kan finnas goda chanser att dessa fonder kommer att få en bra utveckling framöver. Dock finner vi det svårt att rekommendera en fond framför någon annan och gillar tanken på att köpa lite i varje fond. Minsta investering ligger på 200 kronor förutom för OPM som har 10 000 kronor.