Baring Global Select är en liten fond, fondförmögenheten är cirka 150 miljoner kronor. Det betyder att den är snabbrörlig och lätt kan byta inriktning när förvaltaren Chris Lees, bilden, anser att det är lämpligt.
I år har han haft rätt i det mesta. Exponeringen mot USA har varit låg, och vid utgången av oktober hade fonden endast 6 procent placerat där. I ett världsindex utgör USA cirka 45 procent. Han har haft en stor exponering mot tillväxtmarknaderna, drygt 40 procent, och mot Australien/Nya Zeeland med stora naturtillgångar, cirka 10 procent, se faktarutan.
Det har givit resultat, och hittills i år har fonden stigit med över 35 procent. Det placerar den i absoluta toppen bland globala aktiefonder, och slår därmed stjärnfonder så som Skagen Global och Swedbank Robur Privatiseringsfonden.
Chris Lees tog över förvaltningen av fonden i augusti 2004. Han vill lika fonden och dess inriktning med Skagen Global, fast för fem år sedan, samma synsätt men betydligt mindre och mer snabbfotad. I samband med att Chris Lees tog över förvaltningen ändrade han också fondens inriktning till en mer tillväxtorienterad. Trots årets kraftiga uppgångar på tillväxtmarknaderna är han fortsatt positiv till dem.
- Jag tror vi har en 20-årig tillväxtmarknadscykel, och vi har bara kommit till år sju, framtiden tillhör tillväxtmarknaderna och naturtillgångar. Man ska fokusera på och investera i reala tillgångar, metall och gruvbolagen är vinnare. "Peak oil" är ett faktum och inte en risk, de stora oljekonsumenterna, till exempel flygbolagen står i tur att drabbas, säger han.
Han investerar i billiga tillväxtbolag, och anser att Mellanöstern erbjuder bra jaktmarker nu.
- För 2,5 år sedan köpte jag billiga tillväxtbolag i Kina, men nu är har de stigit så mycket i värde att de inte är billiga längre. Av de bolag som jag köpte då sålde jag de sista förra månaden. Jag tror fortsatt på Kina men nu finner jag bra och billiga tillväxtbolag i Mellanöstern. Där kan jag köpa tillväxtbolag som värderas till PE 9, säger Chris Lees.
Chris Lees håller just nu på att bygga upp fondens innehav i Mellanöstern. Idag utgör regionen cirka 5 procent av portföljen, och större ska den bli. Hans strategi är enkel. Undvik skulder och köp starka balansräkningar. Han menar att skulderna finns i USA och i Västeuropa, och att tillväxtmarknaderna har starkare balansräkningar.
- Idag är det 1997, fast tvärt om. Då hade västvärlden de starka balansräkningarna och tillväxtmarknaderna de svaga. Idag är det tvärt om, skulderna finns i väst.
Baring Global Selects är en koncentrerad fond, och består av 40 till 50 aktier. Målet är att portföljens innehav ska spegla de bästa aktierna på de bästa marknaderna. Chris Lees gör liknelsen med att köpa hus.
- Vi köper hellre ett bra hus i ett bra område, framför ett bra hus i ett dåligt område. Bäst är om vi hittar ett dåligt hus i ett bra område, då kan man renovera upp huset och få rejält bra betalt för det. Ett exempel på aktiemarknaden är Toyota, trots att bolaget är kanon så ligger det i ett dåligt område, Japan, och har fått se sin aktiekurs dala, säger han.
I Morningstar har fonden en totalrating på 4, men ser man till de senaste tre åren är ratingen 5. Det är också under den tiden som Chris Lees har ansvarat för fondens förvaltning. Placera Nu sätter en köprekommendation på fonden och bedömer att Chris Lees har möjligheten att fortsätta att hitta börsvinnarna runt om på jorden. Det årliga förvaltningsarvodet på 1,5 procent är varken högt eller lågt.