AMF Världen är en av de fonder som påverkar väldigt många svenskars framtida pension. Genom PPM har 250 000 svenskar investerat 8 miljarder kronor i fonden. Det gör fonden till den tredje största i PPM räknat i kapital och den sjätte största totalt.
Utanför PPM finns ännu fler svenskar som är beroende av fondens utveckling. AMF Världen fungerar nämligen som entrélösning för de som väljer AMF Fondförsäkring i olika avtalspensionslösningar, till exempel SAF/LO, KAP/KL, PA03, ITP/ITPK, FTP/FTPK.
Uppskattningsvis 80 procent av de som väljer fondförsäkring väljer inte fonder utan hamnar i försäkringsbolagens entrélösningar. Här finns ytterligare 8 miljarder kronor i fonden AMF Världen fördelat på nästan 275 000 sparare.
Totalt förvaltar fonden alltså 16 miljarder kronor. Av namnet kan man tro att AMF Världen är en global aktiefond. Men riktig så är det inte. AMF Världen investerar nämligen drygt hälften av kapitalet på den svenska marknaden, och resten på börser i utvecklade länder. Vanliga globalfonder investerar en mycket mindre andel i Sverige. Exempelvis investerar AMF Globalfond knappt 3 procent i svenska bolag, vilket ungefär motsvarar Sveriges vikt i världsindex.
Därmed sållar sig AMF Världen till skaran av ett trettiotal fonder som ingår i kategorin Global & Sverige. I den finns också andra välkända fonder så som Swedbank Robur Kapitalinvest och bolagets Allemansfonder, SEB Aktiesparfond, Nordea Alfa, och Handelsbanken Sverige/Världen.
De största skillnaderna mellan fonderna i denna kategori är hur stor andel de normalt investerar i Sverige, vilket index de jämför sig mot och om de inkluderar tillväxtmarknader eller inte.
AMF Världen investerar inte i tillväxtmarknader och jämför sig mot en sammanslagning av två index där 60 procent är OMXSB som är ett svenskt index och 40 procent FTSE World Developed Index som är ett globalt index, där developed står för världens utvecklade börser.
Vid halvårsskiftet var cirka 55 procent av fondens kapital investerat i svenska bolag. Ser vi tillbaka i tiden så har den svenska andelen legat mellan 50 och 60 procent sedan 2006. Det betyder att fondens avkastning till överhängande del styrs av utvecklingen på den svenska aktiemarknaden. Bland de internationella marknaderna är USA viktigast och där låg 20 procent av fondens placeringar, följt av England med 4,2 procent och Japan med 3,2 procent vid halvårsskiftet.
Även om förvaltaren, John Hernander, kan vara aktiv och avvika från index så ska man inte räkna med att avkastningen kommer göra det. Historiskt har den legat väldigt nära index, se tabell. Det bekräftas också av måttet, aktiv risk som visar avkastningens avvikelse mot index. Sedan 2006 har det legat mellan 1,1 och 1,8, vilket är väldigt lågt.
Men det gör inte fonden till en dålig fond, snarare kanske tvärt om, bara man är medveten om att det är en indexnära fond. En fördel är att den är billig. I PPM ligger avgiften på låga 0,18 procent, och utanför PPM är förvaltningsarvodet 0,4 procent, sedan tillkommer bland annat transaktionskostnader så totalkostnaden hamnar på cirka 0,6 procent per år. Det är lägst av alla fonder i kategorin.
Då AMF Världen mer eller mindre är en indexfond blir placera.nu:s rekommendation neutral. Den passar utmärkt för passiva sparare, vilket säkert de flesta av kunderna är. Men för aktiva sparare finns det mer spännande fonder.