De amerikanska börserna steg i fredags och nådde nya rekordnivåer, medan räntorna på statsobligationer föll, då investerare återigen gladdes åt Donald Trumps tydliga seger. Dock dämpade besvikelsen över Kinas senaste finanspolitiska stöd stämningen på andra håll. Efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve genomförde en förväntad räntesänkning med en kvarts procentenhet i torsdags återgick fokus till effekterna av tisdagens amerikanska presidentval och nyheter från Peking. Dessutom vann det republikanska partiet inte bara Vita huset denna vecka, utan tog även kontroll över senaten och kan vinna representanthuset. Det är ett liknande scenario som i november 2016, vilket föregick S&P 500-indexets uppgång på 22 procent under 2017. Investerare satsar på att en Trump-administration kommer att innebära lättare regleringar och skattesänkningar, vilket kan stärka den amerikanska ekonomin. Det breda S&P 500 klättrade med 0,4 procent medan tekniktunga Nasdaq och Dow Jones industriindex lyfte med 0,1 procent respektive 0,6 procent.
Råvarorna sjönk på bred front under fredagen. Oljepriserna avslutade lägre på fredagen då handlare blev mindre oroliga för långvariga produktionsstörningar från en orkan i Mexikanska golfen, samtidigt som Kinas senaste stimulanspaket inte imponerade på oljemarknaden. Energiproducenter stängde av mer än 23 procent av oljeproduktionen i Mexikanska golfen fram till fredagen för att förbereda sig inför orkanen Rafael. De senaste prognoserna om orkanens bana och intensitet minskade dock riskerna för störningar i oljeproduktionen. Samtidigt misslyckades Kinas senaste omgång av finansiellt stöd med att tillfredsställa oljeinvesterare. Kinesiska myndigheter tillkännagav ett paket som underlättar skuldåterbetalning för lokala regeringar. Deflationstrycket i den kinesiska ekonomin har varit en tung belastning för oljepriserna i år och tullstatistik visar på en sjätte månad i rad med år-för-år-minskningar i landets import av råolja för oktober. WTI-oljan backade med 2,0 dollar till 70,4 dollar per fat medan Brentoljan sjönk med 1,8 dollar till 73,9 dollar per fat.
Basmetallerna utvecklades också nedåt. Dagens förlorare var aluminium som backade 2,9 procent följt av zink som föll 2,8 procent. Koppar dalade med 2,5 procent och nickel regresserade 1,9 procent. Bly och Tenn tappade 0,7 procent respektive 0,3 procent. Guldpriserna föll på fredagen och noterade sin brantaste veckovisa nedgång på över fem månader, pressade av en starkare dollar samtidigt som marknaderna absorberade konsekvenserna av Donald Trumps seger och dess potentiella påverkan på förväntningarna kring amerikanska räntor. Även om guld är känt som ett skydd mot inflation, minskar högre räntor dess attraktionskraft eftersom guldet inte ger någon avkastning. Guldpriset handlades ned med 20,9 dollar till 2 685,0 dollar per uns.
Bland enskilda amerikanska börsnoterade bolag rusade Tesla med 8,2 procent och överskred ett börsvärde på 1000 miljarder dollar. Analytiker bedömer att Teslas VD Elon Musks stöd till Donald Trump kan gynna företaget. Aktien för Airbnb sjönk med 8,7 procent efter att företaget redovisat ett lägre resultat per aktie i sin rapport. Chipjätten Nvidia inkluderades i fredags i indexet Dow Jones Industriindex men backade trots det med 0,8 procent.
Den amerikanska tioåriga statsobligationen backade med 2 punkter till 4,31 procent.
Asienbörserna både stiger och sjunker under måndagsmorgonen efter att Pekings senaste stimulansåtgärder inte levde upp till investerarnas förväntningar, vilket överskuggade Wall Streets rekordnoteringar från fredagen och starka framtidsutsikter inför återöppningen. I fredags, efter att de kinesiska marknaderna hade stängt, presenterade den ständiga kommittén för Nationella folkkongressen i Kina ett skuldpaket på 10 biljoner yuan (1,39 biljoner dollar) för att lindra finansieringsproblem för lokala myndigheter och stabilisera den sviktande ekonomiska tillväxten. Stimulansåtgärderna saknade dock den direkta pengainjektion i ekonomin som vissa investerare hade hoppats på, särskilt med tanke på hotet om omfattande tullar under den tillträdande Trump-administrationen. Protokollen från Bank of Japans policymöte i oktober visade för övrigt att tjänstemännen var oeniga om hur snart de kunde höja räntorna igen, även om marknadsreaktionen var dämpad. Japanska Nikkei 225 har vid 07:50 stigit med 0,1 procent medan kinesiska indexet Shanghai och Hang Seng Index har klättrat 0,2 procent respektive backat med 1,4 procent.
På Stockholmsbörsen är det lugnt på rapportfronten. Bland morgonens inkomna rekommendationer sänker Morgan Stanley rekommendationen för Alfa Laval till undervikt från jämvikt och sätter riktkursen 430 kronor. Deutsche Bank höjer riktkursen för Embracer till 28 kronor (24) men upprepar rekommendationen behåll. Oncopeptides riktkurs sänks till 2,5 kronor (4,5) av banken DNB som dock upprepar sin köprekommendation. Därtill sänker Goldman Sachs riktkursen för Novo Nordisk till 1,025 danska kronor (1,040) och upprepar rekommendationen köp.
På makronivå är måndagen lugn. Dagen inleddes med att den japanska säsongsmässigt justerade bytesbalansen för september meddelades vid 00:50, som landade på 1 270 miljarder yen. Klockan 03:00 delgavs de förväntade inflationssiffrorna i Nya Zeeland som hamnade på 2,1 procent. Vid 09:10 håller McCaul från Europeiska Centralbanken tal följt av att styrelseledamot i Tysklands centralbank Buba Balz håller tal klockan 19:00.
placera.se i samarbete med: