Potential i monopol-dejtingbolaget?

Aktieanalys Online-dejting bolaget Grindr är marknadsledaren inom en intressant del av sektorn. Det finns mycket att gilla i bolaget men även en del orosmoln.

Grindr, som lanserades 2009, är den ledande dejtingappen för HBTQ+ personer. HBTQ+ står för Homosexuell, Bisexuell, Trans, Queer och pluset står för övriga sexualiteter och könsidentiteter. Idag har bolaget runt 150 anställda och huvudkontoret ligger i West Hollywood, Kalifornien. 

Efter sammanslagningen med SPAC:en Tiga Acquisition, i november 2022, var handeln i aktien volatil. Börspremiären slutade dock riktigt bra då aktien stängde på en kurs som motsvarade en uppgång på över 200 procent. Efter debuten gick aktien svagt men under det senaste året har kursen rusat med över 100 procent. Idag uppgår Grindrs marknadsvärde till 2,1 miljarder dollar. 

Runt 85 procent av Grindrs intäkter kommer från betalande prenumeranter (premiumkonton). Resterande del av försäljningen består av reklam. 

I samband med den senaste rapporten, som släpptes den 8:e augusti, gick aktien upp runt 10 procent. Den översta raden landade på 82 miljoner dollar vilket motsvarar en tillväxt på 35 procent i jämförelse med samma period ifjol. Anledningen till den fina tillväxten är främst att antalet betalande användare steg med nästan 15 procent till 1,1 miljoner och att den genomsnittliga intäkten per betalande användare (ARPPU) ökade till 22,1 dollar. En annan bra aspekt i rapporten var att antalet månatliga användare landade på 14,1 miljoner vilket är en tillväxt på 7 procent. 

Ser vi till lönsamheten uppgick rörelseresultatet (justerat för SBC och engångsposter) till 25 miljoner dollar vilket motsvarar en marginal på 35 procent. Grindr reviderade även upp sina förväntningar för helåret 2024 i rapporten. Försäljaren ska nu öka med mer än 27 procent samtidigt som den justerade ebitda-marginalen förväntas överstiga 42 procent. 

I Grindr är kostnadsposten för marknadsföring endast 1 procent av försäljningen vilket är mycket bra i jämförelse med konkurrenterna. Förklaringen är det starka varumärket inom HBTQ+ nätverket. Bjässen Match Group, som bland annat äger Tinder, har en motsvarande siffra på runt 15 procent. 

Kundgruppen som Grindr riktar in sig mot är generellt sett betalningstark och lägger mycket tid i appen. Bolaget själva nämner exempelvis att homosexuella par har en genomsnittlig årsinkomst på 128 tusen dollar. Ser vi till den fulla populationen ligger motsvarande siffra på 75 tusen dollar. Den genomsnittliga tiden i Grindr-appen för användare ligger idag på 1 timme om dagen vilket är högre än exempelvis Instagrams 30 minuter. 

Affären är precis som andra mjukvaruföretag kapitallätt och kassaflödet är bra.

 

Framåt kommer bolaget, förutom att lansera nya produkter (en hel del AI), satsa på att växa sin försäljning utanför Nordamerika. Idag består ungefär 75 procent av bolagets kunder av personer utanför Nordamerika. Intressant är dock att endast 40 procent av omsättningen kommer från kundgruppen. Det finns enligt Grindrs vd George Arison goda möjligheter att tjäna mer pengar på denna kundgrupp och växa ännu mer utomlands. På längre sikt är målet att bygga en resehubb i appen, detta eftersom många av Grindrs kunder reser mycket. 

Bland riskerna för Grindr finns exempelvis ökad konkurrens, lågkonjunktur och missnöjda kunder. Sett till konkurrensen så kan vi se att den ökat, exempelvis lanserade Match Group relativt nyligen konkurrenten Archer. Angående missnöjda kunder finns det tecken, speciellt under det senaste året, på att många anser att appen är överprissatt. 

Insynsägandet i Grindr är bra då det uppgår till hela 60 procent. Bland de största ägarna finns styrelseledamöterna James Fu Bin Lu och Raymond Zage. En annan större ägare är vd George Arison. 

På innevarande år handlas Grindr-aktien till 28 gånger kassaflödet och ev/ebit 26. Under 2025 förväntas multiplarna falla till 18 respektive 20. Bjässen Match Group, som just nu har en svajig utveckling i varumärket Tinder, har en ev/ebit multipel på 15. 

Placera gillar Grindrs dominanta ställning och de höga marginalerna. Däremot tycker vi att det är oroväckande att kunderna den senaste tiden blivit allt mer missnöjda. Dessutom är värderingen för tillfället lite väl tilltagen. Vi lägger Grindr på bevakningslistan. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Grindr Neutral 11,93 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -