Veckans höjdpunkt: Inköpschefsindex

Makroveckan ECB valde som väntat att vila på hanen och gav lite grumliga besked kring den framtida räntesättningen. I USA hoppade president Biden av det amerikanska presidentvalet men marknadseffekterna är osäkra innan vi får besked kring vem som blir den nya kandidaten.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Det var betydligt surare tongångar på världens börser under veckan som gick. Den svenska börsen var ner med 1,9 procent. Stoxx600 tappade 2,7 procent och S&P500 backade med 2,0 procent.

Det talas mycket om en sektorrotation på börserna, med USA i centrum. Teknikaktierna tappar medan det går bättre för räntekänsliga aktier. Det märkts bland annat på att det amerikanska småbolagsindexet Russell2000 fortsatt upp.

I Europa har marknadsräntorna fortsatt ner även om ECB valde att låta räntan ligga still i samband med förra veckans penningpolitiska besked. Dessutom var beskeden kring den framtida räntesättningen (i vanlig ordning) lite grumliga men en räntesänkning vid septembermötet förefaller fortsatt högst sannolik. Inte minst mot bakgrund av den fortsatt tröga konjunkturen i EMU-området.

I USA steg räntorna något under veckan som gick och den amerikanska tioåringen handlas nu kring 4,23 procent.

Råvarupriserna fortsätter att sjunk även om oljepriset fick en skjuts uppåt efter att Israel attackerat mål i Yemen. Brentoljan handlas nu kring 83 dollar per fat.

Inledningen av den här veckan lär domineras att Bidens avhopp som presidentkandidat. Det är osäkert vad det leder till för marknadsreaktioner. Det lär först falla på plats när vi får de vem som blir Demokraternas nya kandidat och hur denne står sig i opinionssiffrorna gentemot Trump. Det mesta lutar just nu mot att det blir vicepresidenten Kamala Harris.

När det gäller det mer strikta, ekonomiska nyhetsflödet lär rapportfloden fortsätta att dominera. De flesta tycks med både förväntan och viss bävan se fram mot Teslas och Alpahabets delårsrapporter som publiceras på tisdag men det är även i övrigt en strid ström av intressanta företagsrapporter. Inte minst ur ett svenskt perspektiv.

På makrosidan är det förhållandevis lugnt i veckan som kommer.

Vi på Placera ser mest fram mot onsdagens preliminära inköpschefsindex för juli. Det finns ju vissa tveksamheter kring den globala konjunkturutvecklingen så det skulle sannolikt bidra till viss lättnad om indexen skulle stiga en bit.

Annat av stort intresse är den amerikanska BNP-siffrorna för årets andra kvartal (torsdag) och PCE-deflatorn för juni (fredag). Den sistnämnda siffran lär betyda en del för den framtida räntesättningen även om det ska till en mycket stor överraskning för att en räntesänkning från Federal Reserve ska bli aktuell redan i samband med nästa veckas penningpolitiska besked. Det lutar mer åt en räntesänkning i september.

För svenska vidkommande är höjdpunkterna torsdagens siffror över hushållsutlåningen och fredagens arbetsmarknadssiffror.

Måndag

Måndagens stora nyhet är att den kinesiska centralbanken överraskande sänkte sin kortränta med 10 punkter under natten. Något vidare fart på de kinesiska börserna kan däremot inte noteras. Förhoppningsvis hartyska hushåll hitta in i affärerna under juni och fotbolls-EM kanske kan ha gett en viss ökad köplust.

Tisdag

Försäljning av befintliga bostäder har backa något i USA. Hushållshumöret i EMU-området har visserligen stärkt men är fortfarande åt det något surare hållet i ett mer långsiktigt perspektiv.

Onsdag

De preliminära inköpschefsindexen för juli rullar ut på bred front. Det har kommit en del konjunkturbesvikelser under senare tid så förhoppningsvis så förhoppningsvis ska indexen stiga en bit i julimätningen. Särskilt välkommet skulle en uppgång för industriindexen vara. Håll också koll på den kanadensiska centralbankens räntebesked. På marknaden väntar man sig att banken låter räntan ligga still men det finns viss chans för att det blir en sänkning.

Torsdag

De preliminära BNP-siffrorna från USA väntas visa en viss uppgång för tillväxten. Möjligen har den svenska hushållsutlåningen tagit lite bättre fart i juni när bostadsmarknaden tagit lite bättre fart. Håll också koll på den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa. Stigande veckosiffror har bidragit till att förväntningarna på räntesänkningar stigit. Det finns samtidigt en underliggande oro för att arbetsmarknaden ska svalna av för snabbt och påverka konjunkturen negativt.

Fredag

Fullt fokus på den amerikanska PCE-infflationen (prisdefaltorn för privat konsumtion) som är den amerikanska centralbankens föredragna inflationsmått. Framför allt är det kärn-PCE som Fed tittar på och månadsutvecklingen är högintressant efter att Fed-chefen Jerome Powell återigen uttryckt sig optimistisk kring förutsättningarna att nå inflationsmålet i hygglig närtid. Det här utfallet kan bli det som slutligen bekräftar en septembersänkning.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -