BofA: Låg andel kassa, mjuklandning väntar

Marknad Oron för högre inflation avtar, ekonomin mjuklandar och andelen pengar i kassan är alltjämt låg. Det visar svaren i den senaste stora investerarenkäten från BofA.

Bank of Americas stora månadsvisa förvaltarenkät avseende juli, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 5 till 11 juli, visar att investerarna har en fortsatt optimistisk grundsyn.

Ett tecken på det är att hela 68 procent av de svarande nu räknar med att den globala ekonomin kommer att lyckas med en mjuklandning. Samtidigt tror en knapp femtedel på alternativet ”no landning” och pessimisterna som ser framför sig en hårdlandning är i fortsatt minoritet.

Ett annat tecken på optimismen är att fondförvaltarna undviker att ha stora pengar liggande i kassan. Andelen har visserligen krupit upp en tiondel från utfallet i juni men 4,1 procent är fortfarande en låg nivå i historisk kontext.

BofA:s tumregel är att nivåer över 5 procent indikerar lite väl stor optimism och kan ses som en köpsignal för aktier, medan nivåer under 4 procent utgör en säljsignal.

Parallellt med den i grunden positiva synen på den globala ekonomin räknar placerarna med att tillväxten i USA ska bromsa in. Och nu minskar också oron för att en hög inflation ska stjälpa marknaden.

När Bofa listar vad placerarna ser som de största ”svansriskerna”, det vill säga händelser som inte nödvändigtvis har så hög sannolikhet men som kan göra mycket skada om de inträffar, så faller ”högre inflation” ned från första till andra platsen. I topp hamnar istället ”Geopolitiska konflikter”.

Risken för att en AI-bubbla håller på att blåsas upp har för övrigt också ökat i betydelse, även om det alltjämt är få som har det som förstaalternativ i den här frågan.

Med lägre risk för en ny inflationssmäll är vägen också öppen för att den amerikanska centralbanken Fed till slut inleder en räntesänkningscykel. De allra flesta räknar med att den första sänkningen kommer innan året är slut och drygt hälften, 56 procent, tror att det sker den 18 september.

En återkommande fråga i enkäten är vilken som är den just nu mest populära handelstrenden, ”most crowded trade”. Här har de amerikanska teknikjättarna prenumererat på förstaplatsen länge och juli är inget undantag.

Att vara lång ”Magnificent 7” är i topp med 71 procent, ännu lite mer än i juni, och sedan är steget långt ned till andraplatsen som är att korta den japanska yenen.

Vad gäller det kommande amerikanska valet och effekterna av det så fångas inte mordförsöket på utmanaren Donald Trump upp eftersom svaren togs in före det. Men placerarna har fått svara på frågan vad de ser för påverkan ifall ett parti vinner både Vita Huset och kongressen, en så kallad sweep.

Merparten tror då på högre obligationsräntor och en stärkt dollar. Lika övertygande om att det är positivt för börsen är inte de svarande, även om knappt hälften lutar åt det hållet.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -