Riksbankens räntebesked i fokus

Makroveckan En lång rad räntebesked, som i de flesta fall tolkades åt det mjukare hållet, fick fart på världens börser. I veckan väntar Riksbankens penningpolitiska besked och en väldigt viktig amerikansk inflationssiffra.

Ett penningpolitiskt besked från den amerikanska centralbanken som tolkades åt det mjukare hållet fick fart på många av världens börser. S&P500 var upp med 2,3 procent, till en ny rekordnivå, under veckan som gick. Den svenska börsen steg med 1,3 procent och är upp med imponerande 5,5 procent i mars. Stoxx600 steg i sin tur med 1,0 procent under veckan.

På räntesidan noterades nedgångar över i stort sett hela räntekurvan och den viktiga amerikanska tioårsräntan ligger nu på 4,21 procent.

Brentoljan kostar i nuläget strax över 85 dollar per fat.

Förra veckan var fylld med centralbanksbesked och även om många banker lät räntan ligga still så förväntas det räntesänkningar inom en snar framtid. Ska vi tro på ränteförväntningarna så ska det bli en ordentlig räntasänkningsfest i juni. Den schweziska centralbanken valde dock att gå lite före och sänkte räntan redan i förra veckan. Åt andra håller gick Bank of Japan som höjde räntan för första gången på 17 år.

Riksbanken lämnar sitt penningpolitiska besked på onsdag. Banken väntas visserligen låta räntan ligga still men det finns stigande förväntningar på att banken på ett ännu mer tydligt sätt ska signalera kommande räntesänkningar. Så den räntebana som Riksbanken presenterar blir av största vikt för vad marknaden ska tro om kommande räntesänkningar. I nuläget indikerar räntemarknaden en sänkning i maj medan analytikerkåren tror att det dröjer till junimötet.  

Lite nervös kan man vara över att kronan försvagats något inför räntebeskedet. Just kronkursen har varit ovanligt mycket i Riksbankens fokus under senare tid. Det är också det främsta hotet mot ett mjukt räntebesked från banken.

Vi får också viktiga, svenska konjunktursignaler i vecka som kommer. På tisdag publicerar Konjunkturinstitutet en färsk barometer och en uppdaterad konjunkturprognos. Det blir intressant läsning. Samma dag kommer producentprisindex för februari. På torsdag publiceras detaljhandelssiffror för februari och då får vi se om hushållen har tordats shoppa loss i väntan på räntesänkningarna.

För finansmarknaden i stort är veckans huvudnummer fredagens amerikanska inflationssiffror. Prisdeflatorn för privat konsumtion (PCE) är Federal Reserves föredragna inflationsmått. Hur februarisiffrorna landar lär betyda en hel del för marknadshumöret. Det är framför allt kärn-PCE som kommer att vara i fokus och hur månadsutvecklingen ser ut lär betyda minst lika mycket som årstakten. Månadsutvecklingen har under senare tid varit lite för hög ur ränteperspektivet.  

Måndag

Relativt tomt på makrofronten med försäljningen av nya hem i USA som huvudnummer.

Tisdag

De svenska producentpriserna för februari och konjunkturbarometern för mars blir de sista pusselbitarna för riksbanksdirektionen som sätter sig på möte under tisdagen. När det gäller konjunkturbarometern riktas vårt intresse främst mot orderingången i industrin och huruvida hushållshumöret för sig uppåt. Konjunkturinstitutet publiceras också en uppdaterad prognos. Håll också koll på orderingången på varaktiga varor i USA.

Onsdag

Hushållsutlåningen i Sverige har legat på en extremt nedpressad nivå under det senaste året. Nu hoppas många på en vändning. Men huvudnumret är förstås Riksbankens penningpolitiska besked. I stort sett alla på marknaden räknar med att banken låter räntan ligga still och huvudfokus ligger därmed på den räntebana som kommer att presenteras. Det borde vara stora nedjusteringar av räntebanan men risken för att det bidrar till en svagare krona kan göra Riksbanken försiktiga.

Torsdag

Svensk detaljhandel fick en någorlunda hygglig start på det nya året. Viss risk för besvikelse när februarisiffrorna presenteras. Håll också koll på veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa i USA. Den vägar vika upp vilket indikerar en fortsatt stark arbetsmarknad som kan sätta käppar i hjulet för eventuella räntesänkningar. En liten studs uppåt skulle sannolikt tas emot med lättnad på finansmarknaden.

Fredag

Den svenska finansmarknaden befinner sig till allra största del i långfredagskoma. Men även den här dagen är fylls med intressanta siffror. Främst gäller det inflationssiffror från bland annat Japan, Frankrike och, inte minst, USA. Deflatorn för privat konsumtion, som är Federal Reserves huvudmått för inflationen, väntas ligga kvar en bit över önskvärd nivå.   

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -