Ett nytt år är för många ett tillfälle att ta tag i saker, men när det kommer till just skatt så kan det redan vara för sent – i alla fall om du vill kunna påverka hur mycket skatt du ska betala för året.
Du som använt rot och rut under året och/eller kommer att göra det även nästa år kan spara åtskilliga tusenlappar på att fördela dem rätt mellan åren. För att få din skattereduktion måste fakturan betalas i år. Se också till att den som gör jobbet ansöker om utbetalning från Skatteverket senaste 31 januari.
Har du inte tillräckligt med skatteutrymme i år, eller om du slagit i taket för rut och rot, gäller förstås det omvända – då är det bättre att vänta till början av januari med att betala, givet att inte sista betalningsdatum på fakturan inte passerats, förstås.
När det gäller skattereduktion för grön teknik gäller att arbetet måste vara klart och slutbetalt för att du ska kunna få reduktion för förskottet. Det finns även andra regler, så här kan du läsa mer.
Som vanligt gäller det att fundera över om du har några vinster och förluster som du kan nyttja på något bra sätt. Det kan till exempel vara att du slår i taket för att få maximalt ränteavdrag.
Här kan du läsa om hur uppskovet kan rädda ränteavdraget och här om hur du maxar ditt ränteavdrag. Just ränteavdraget justerar du när du deklarerar i vår, men om du vill använda ditt underskott av kapital till att minska en orealiserad vinst, måste du förstås sälja, det vill säga realisera en vinst, före årsskiftet.
Att kvitta vinster mot förluster är ofta bra, men tänk på att du kvittar kapitalvinster mot avdrag. I länkarna ovan finns räkneexempel på när det kan vara smart att återföra uppskov till exempel, men det är som tur är heller inget som behövs göras på denna sida av årsskiftet.
Bilden nedan ger en ganska (nåja) tydlig bild av hur olika kapitalinkomster och -avdrag kan användas.
I Skatteverkets broschyr SKV425 kan du hitta detta avdragsschema för inkomster av kapital.
Brukar du hyra ut din bostad eller ditt fritidshus? Inte heller det är särskilt bråttom, men det är bra att veta att nytt för i år är att uthyrningssajter måste lämna kontrolluppgifter till Skatteverket.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.
Följ mig gärna på X
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, X, Spotify och Soundcloud