Så styr datapunkter investeringarna

Förvaltarintervju 40 miljoner datapunkter samlas in och analyseras varje dag. Utifrån dessa allokeras pengar till cirka 300 aktier utvalda bland 7000 av världens noterade bolag. Så ser vardagen ut för Dr. Amadeo Alentorn som är Investment Manager inom Systematic Equities-teamet hos kapitalförvaltaren Jupiter.

”Vi har ett vetenskapligt tillvägagångssätt till hur vi tar investeringsbesluten. Vi bygger modeller som gör att vi dagligen kan analysera världens 7000 mest likvida aktier varje dag. Datan innehåller allt från resultat och bokföring till alltmer alternativa data som vd:s kroppsspråk och tillit till ledningen”, säger Amadeo Alentorn till Placera under ett Stockholmsbesök.

Amadeo Alentorn 

”När det gäller AI använder vi till exempel det till att analysera strukturen på texter från ledningen. Vi matar till exempel in vad ledningen sagt under en kvartalsrapport och ut kommer olika siffror utifrån olika parametrar som vi sedan kan analysera.”

”Det kan till exempel ge oss svar på hur transparenta är ledningen, hur ärliga är de, hur mycket tror de på vad de säger. En duktig fondförvaltare kan sitta med ledningen för ett bolag och intervjua dem och se det här, men vi har automatiserat det och kan applicera det på 7000 bolag samtidigt.”

Hur snabbt går det?

”Datan behandlas under natten så när vi kommer till jobbet på morgonen är allt uppdaterat. Resultaten kommer omedelbart.”

Jupiter arbetar bland annat med Microsoft och Snowflake för sin datainfrastruktur.

Hur ofta handlar ni på resultaten?

”Vi handlar inte speciellt mycket eller ofta. Vi tar heller inga stora bolagsspecifika risker. Vi har runt 300 aktier samtidigt och inget innehav är större än 1 procent av fondens totala värde.”

”Det vi lärt oss av att använda den här metoden under många år är att den typ av aktier du behöver exponering mot i olika typer av marknader är väldigt olika. Vi har blivit bra på att pricka in var i cykeln vi är.”

Fondens strategi handlar mycket om att dra ner på risk.

”En viktig parameter är att titta på flöden. Vi tittar på vad flödena visar globalt. Vilka aktier som ägs av vilka instrument. Vi ser varje dag hur stort sälj- eller köptryck en aktie har. I mars såg vi ett ökat säljtryck i lönsam tech och AI-aktier. Modellen såg detta och vi kunde anpassa oss.”

”Ett exempel på när systemet fungerade perfekt var Silicon Valley Bank. Vi såg att det skedde stora insiderförsäljningar långt innan skandalen briserade. Det gjorde att vi kunde korta aktien i god tid.”

Varför äger ni så många aktier?

”Sannolikheten att träffa rätt när det gäller enskilda aktier är ganska låg. Då är det betydligt bättre att göra som vi gjort och dela upp marknaden i kvalitetsbolag, värdebolag och tillväxtbolag och fördela risken stort över dessa.”

Var i cykeln är vi nu?

”Vi delar in bolagen i fem olika kategorier och dessa är: värdering, sentiment, kvalitet, tillväxt och företagsledningen.”

”I år har vi till exempel varit framgångsrika för att vi viktat om till att äga mer värdeaktier i stället för kvalitetsbolag eftersom marknaden handlat mer på detta. Värdeaktier var ointressanta under många år men har nu kommit tillbaka.”

”I den marknad vi är nu är defensiva värdeaktier mer intressanta än kvalitetsbolag och tillväxtbolag.”

Hur stor vikt fäster ni vid sentimentet?

”På kort sikt är det alltid sentimentet som styr. Investerarnas beteende är det som verkligen styr.”

Ni har inte med makro som en bedömningsfaktor. Hur kommer det sig?

”Det stämmer. Vi har testat att ha med makro i våra bedömningar och det är svårt och även om du lyckas få rätt så är sannolikheten liten att du lyckas handla rätt. Då är det viktigare att förstå hur andra investerare fungerar och handlar under de kommande tre till sex månaderna.”

Vad ser ni nu?

”Alla är optimistiska när det gäller Japan till exempel och de anser risken är låg i Japan. Vår datamodell säger nu till exempel att investerarnas beteende i Japan liknar den som rådde när Abenomics startade för drygt tio åt sedan och då handlar det inte om makro utan bara om investerarnas beteende.”

Vad ser ni mer?

”Vi ser att väldigt många positionerar sig för att räntorna kommer att vara högre under en längre period. Det säljtryck vi sett under de senaste veckorna i lönsam tech och tillväxtaktier är på grund av att investerarna positionerar sig för detta. Det finns fortfarande utrymme för en fortsättning av denna trend. Det finns dessutom risk för att räntan kommer att bli högre än marknaden tror nu. Nu tror alla att den stannar på 5 procent men den kan klättra upp till 7 procent. Men allt kan ändras mycket snabbt. Därför gör vi inte några långsiktiga prognoser.”

Fortsatt pessimism alltså. När tror du att det vänder?

”Det kan jag så klart inte säga, men för eller senare kommer all denna pessimism att vända och marknaderna kommer att vända upp igen och då kommer tillväxtaktier och kvalitetsbolag att gå väldigt bra igen. Ett skifte kan komma snabbt, se på november 2020 när allt ändrades över natten när vaccinet kom”, säger Amadeo Alentorn.

Ursprungligen började Amadeo studera robotvetenskap i Storbritannien, men bytte inriktning och började doktorera inom finans. Sedan började han arbeta med finansiell stabilitet på Bank of England. Här utvecklade han simuleringsmodeller för likviditetsrisker.

2005 började han arbeta på Old Mutual som portföljförvaltare. Förvaltningsdelen bröts senare ut och blev Merian Global Investors. Denna fusionerades med Jupiter 2020.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Svenska aktierna de äger i fonden nu

Hennes & Mauritz Class B

Ericsson Class B

Volvo Class B

Ncc B

Elekta Class B

Mycronic

Munters Group

Arjo Class B

Kinnevik Class B

Nibe Industrier Class B

Alleima

Betsson Class B

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -