Augusti gjorde skäl för sitt rykte som en svag börsmånad och med ett fall på 3,7 procent var det den sämsta månaden i Stockholm sedan september i fjol. Även i USA har det varit mestadels röda siffror och det breda indexet S&P500 tappade 1,8 procent, sämsta månaden sedan december i fjol i det fallet.
Någon enskild förklaring till varför börserna deppade i augusti är svårt att peka på. Det handlar snarare om en småbesk cocktail med ingredienser som en envist hög amerikansk långränta, utebliven kinesisk återhämtning, försiktigare utsikter i halvårsrapporterna, semesterlugn handel och en förhållandevis stark börs tidigare i år som har gett utrymme för vinsthemtagningar.
Trots nedgångarna i augusti är den amerikanska teknikbörsen Nasdaq upp 34 procent sedan årsskiftet, S&P500 är upp 17 procent medan Stockholmsbörsens breda index har stigit med betydligt klenare 4 procent.
Trenden från juli med stora rörelser på rapporter som avviker det minsta negativt har fortsatt in i augusti och på vår aktielista syns det i form av ett stort tapp i New Waves aktie. Lite mjukare utsikter, lite svagare marginal än väntat och kanske lite väl optimistiska förhoppningar i denna småspararfavorit pressade aktien rejält på rapportdagen. För stort fall i våra ögon, vilket vi utvecklar längre ned i aktievalen.
I övrigt har de flesta aktier visat ganska små rörelser men ändå följt den sura börsen och tappat något. Undantagen är SCA, Monster och Air Liquide som blev månadens ljus den här gången.
Så gick det för aktiefavoriterna i augusti
På väg in i september gör vi ett flertal byten i listan. Vi tar förväl av Air Liquide och Blackrock men inte för att vi blivit mer negativa till dem utan av den tråkiga anledningen att vår kollega Pär Ståhl, som rekommenderat dessa aktier, nu lämnar Placera för andra äventyr.
Även Bayer som har studsat fram sidledes får lämna listan. In kommer istället sex nya förmågor i en brokig skara sektorer.
Det är hygienbolaget Essity som gör comeback och där prishöjningar tillsammans med lägre insatskostnader förhoppningsvis kan väcka aktien till liv. Industrivärdenkollegan Skanska tar också plats då vi tror att aktiemarknaden är för skeptisk till byggbolagets framtid. Vi noterar också att flera amerikanska byggbolag fått fart på börsen efter att Warren Buffett gått in i sektorn nyligen.
Snabbmatsjätten McDonald´s, balkongbyggaren Balco, laboratoriebolaget Thermo Fisher och kycklingbolaget Scandi Standard är de andra nykomlingarna denna månad. Varför vi fastnat för dem beskriver vi närmare nedan.
Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.
Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i september
Ellinor Beckett
Essity
Starka varumärken, nödvändiga produkter, sjunkande priser på insatsvaror, genomförda prishöjningar och försäljningar av mer kapitaltunga och mindre lönsamma verksamheter skulle kunna tala för att Essity kan ta sig ur sin kräftgång på börsen sedan avknoppningen från SCA.
Handelsbanken
Handelsbanken handlas till p/e 7,4 och har en direktavkastning över 8,5 procent. Av storbankerna var det SHB som klarade sig bäst genom finanskrisen och aktien handlas just nu inte långt från den värdering som var då, trots bra rapporter och stadigt växande intäkter och vinster.
Rejlers
Teknikkonsultbolaget Rejlers har lyckats växa organiskt och gjort lyckade förvärv de senaste åren samtidigt som man ökat debiteringsgraden och pressat kostnaderna. Nu återstår att öka priserna, då man enligt bolaget ligger lägre än konkurrenterna. En stor del av kunderna är energibolag och industrier i omställning, mindre än 5 procent återfinns inom fastigheter.
Martin Blomgren
Fagerhult
Senaste rapporten var ett litet bakslag med något svagare marginaler och orderingång än man kunde hoppats på, men vi betraktar det som ett hack i kurvan och den stora kursnedgången framstår som överdriven. Bolagets belysningslösningar bör efterfrågas även i tuffare konjunkturklimat, tack vare ett ökat fokus på energieffektivisering, och vi ser potential för en kurscomeback när nya EU-regler kring lysrör lyfter efterfrågan på både armaturer och aktien.
New Wave
En något svagare marknad står för dörren när detaljhandlare och kunder i byggsektorn tar det lite lugnare och det i kombination med en lite svagare marginal än väntat tryckte till New Waves aktie ordentligt i samband med senaste rapporten. Samtidigt var utfallet ytterligare ett bevis på att marginalmålet om 15 procent nu mer liknar ett golv än ett tak.
Aktien värderades redan innan rapporten som att tillväxtmöjligheterna var få och små, vilket inte är vår bild. Vi ser fortsatt potential i att bolaget växer med en ny och högre marginalnivå där inte minst succén med Craft bidrar och tycker att värderingen är för låg.
Läs Placeras rapportkommentar här.
Securitas
Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig och kvartalsrapporten visade både på bra tillväxt, drivet av prishöjningar, och att marginalresan uppåt fortsätter i snabbare takt än vad analytikerna hade väntat sig. I takt med att trovärdigheten för bolagets långsiktiga marginalmål ökar finns också goda chanser för att aktien värderas upp.
Traton
Med Scania som ledstjärna i varumärkesportföljen bygger fordonskoncernen Traton upp en global storspelare inom lastbilar och bussar. Det gick länge trögt att få ihop de olika delarna till en stark enhet men den senaste rapporten bekräftar att bolaget är på rätt väg med fina marginaler i Scania och en stark återhämtning i MAN. Låg värdering och goda chanser att oron för ett större efterfrågefall under 2024 är överdriven gör att vi ser fortsatt potential i aktien.
Läs Placeras rapportkommentar här.
Pekka Kääntä
Cloetta
Cloettas stora investeringsbeslut förra våren fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen var lite överdriven. Cloetta behöll sin utdelning, kom med en hygglig rapport och det bör finnas potential kvar för uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång bra.
Scandi Standard
Kycklingbolaget har varit en trist historia på börsen med många bakslag men i grunden finns en attraktiv produkt och får man bara ordning på förlusterna i Danmark så ser vi potential för en uppvärdering. Senaste rapporten var ett steg i rätt riktning och insynsköpen har haglat in de senaste dagarna.
Karl Lans
McDonald´s
Snabbmatsjätten McDonald's har lyckats skapa en stark gemenskap av franchisetagare som ständigt ger nya idéer och innovationer till moderbolaget. Det har bidragit till att hålla varumärket aktuellt och tillväxten god.
McDonald's utmärker sig med skalfördelar inom reklam och andra områden, vilket ger dem strukturella fördelar gentemot sina konkurrenter. Det är en aktie som passar i långsiktiga depåer.
Monster Beverage
Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.
Thermo Fisher
Amerikanska Thermo Fisher Scientific är en dominant inom områdena life sciences, diagnostik och laboratorieutrustning. Aktien står och stampar och för den långsiktige ger det ett bra köpläge.
Jag anser att Thermo Fisher-aktien med fördel hör hemma i långsiktiga depåer och särskilt i de som vill ha exponering mot life sciences och diagnostik. Aktiens relativt svaga utveckling till följd av tillfälliga faktorer ger ett bra köptillfälle.
Ludvig Löngårdh
Balco
Balkongtillverkaren Balco Group har kommit ner ordentligt sedan toppen 2022. I princip all försäljning kommer från renovering vilket bör bidra till en viss stabilitet. Bostadsrättsföreningar, oftast äldre med generellt bättre ekonomi, är den största kundgruppen. Vi tror det kan vara köpläge för den som vågar ta lite risk och hålla aktien i ett par år.
Disney
Disney-aktien har inte varit någon vidare investering de senaste åren men det finns anledning att tro på en vändning. Den tidigare VD:n Robert Iger är nu tillbaka och rör om i grytan rejält. Förhoppningsvis kan Disney-koncernen nu effektiviseras och marginalerna börja klättra.
Daniel McPhee
Aalberts
Aalberts erbjuder avancerade tekniska produkter och tjänster till bland annat industri-, fastighets- och transportsektorn. Exempelvis erbjuds värme- och kylsystem för fastighetsbolag, avancerade komponenter för halvledarprodukten och rörsystem för transport av gas, vatten och kemikalier. Aktien handlas nu till P/e strax över 13 på innevarande års vinst och en EV/EBITDA-multipel om 7. Det är betydligt lägre multiplar än budet på den finska konkurrenten Uponor i slutet på april. I halvårsrapporten presenterades rekordsiffror gällande marginaler och kassaflöde. Aalberts är ingen aktieraket men direktavkastningen ligger på nästan 3 procent och verksamheten är stabil.
SCA
SCA är Europas största privata skogsägare. Medan priserna på sågade trävaror och containerboard sjunker från rekordnivåer går affären inom förnybar energi och skog starkt. Bolaget har en hög självförsörjningsgrad inom energi och logistik. Lägre priser inom bland annat massa och ved har sänkt förväntningarna på SCA, vilket också resulterat i en relativt svag utveckling för aktien. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.
Läs Placeras skogsgenomgång här.
Skanska
Byggsektorn är av naturliga skäl ratad, vilket även gett avtryck i byggaktierna. Skanska har senaste åren levererat rekordvinster, har stora och delvis dolda värden i balansräkningen och stora ambitioner kring byggandet av en fastighetsportfölj. Men aktiemarknaden är skeptisk vilket visar sig i relativt låga multiplar och en direktavkastning på nästan 5 procent.
Om vi till hösten på allvar börjar se räntetoppar och lägre materialpriser bör det dessutom vara positivt för aktiemarknadens syn på byggbolagen.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Essity B | Köp | 255,70 | - |
Handelsbanken A | Köp | 91,36 | - |
Rejlers B | Köp | 119,00 | - |
Fagerhult Group | Köp | 52,60 | - |
New Wave B | Köp | 78,12 | - |
Securitas B | Köp | 89,26 | - |
TRATON | Köp | 225,80 | - |
Cloetta B | Köp | 18,47 | - |
Scandi Standard | Köp | 52,00 | - |
McDonald's | Köp | 281,15 | - |
Monster Beverage | Köp | 57,41 | - |
Thermo Fisher Scientific | Köp | 557,10 | - |
Balco Group | Köp | 41,20 | - |
Walt Disney | Köp | 83,68 | - |
Aalberts NV | Köp | 38,41 | - |
SCA B | Köp | 146,00 | - |
Skanska B | Köp | 160,60 | - |