Juli är ofta en händelserik börsmånad där halvårsrapporterna sätter tonen. En ton som inte sällan är positiv, men i år har den inte följt mönstret i Stockholm.
Sammantaget landade hela juli på en nedgång om 2,6 procent för OMXS30, medan det bredare OMXSPI bara tappade 0,4 procent. I USA har det varit betydligt ljusare med många av de stora teknikbolagen som draglok. S&P500 klättrade omkring 3 procent och teknikbörsen Nasdaq 4 procent i juli.
Tittar man strikt på utfallet i de stora bolagens kvartalsrapporter så är det dock svårt att klaga. De allra flesta har slagit vinstprognoserna och försäljningsprognoserna såväl i USA som i Sverige. Bland de rörelsedrivande bolagen i det svenska OMXS30-indexet handlar det om knappt 70 procent som kommit in högre på vinstsidan och 60 procent på omsättningen.
I snitt har storbolagen slagit vinstprognoserna med nästan 3 procent medan försäljningen överträffats med måttligare 1 procent. Det är med andra ord bättre marginaler snarare än starkare efterfrågan som i huvudsak förklarar att vinsterna överraskat positivt.
Mottagandet har däremot varit ganska ljummet, vilket har bäddat för börsnedgången i juli i Stockholm. Vikande orderingång tillsammans med försiktigare utsiktskommentarer har fått placerarna att ta ett kliv tillbaka i samband med en hel del rapporter. I snitt har OMXS30-bolagen backat med 2 procent på rapportdagen visar vår genomgång, som i praktiken är komplett eftersom det bara är Nibe som återstår på rapportagendan i detta index.
På vår lista över intressanta aktier har rapportperioden också gjort sig påmind, mestadels i negativa termer. Vi har åkt på två ordentliga rapportsnytingar i form av Fagerhult och Knowit som backade rejält på sina respektive rapportdagar.
Betydligt roligare har månaden varit för några av våra utländska spelare. Förvaltarjätten Blackrock som vi tog in på listan inför juli samt nederländska Aalberts och tyska Bayer har haft en riktigt bra månad. Även Handelsbanken har visat framfötterna, men totalt sett är det bara att konstatera att vi har upplevt bättre månader.
Så gick det för aktiefavoriterna i juli
När vi nu går in i augusti så fortsätter rapportperioden för de minsta bolagen på hemmaplan och i USA och Europa återstår även många större bolagsrapporter. Fokus kommer sedan att successivt flytta över mot makrostatistik och ränterörelser, samtidigt som handeln brukar gå in i en sömnigare period eftersom många stora marknader har semestersäsong i augusti.
Vi förväntar oss inget större stöd till börsen från upprevideringar av vinstprognoser efter rapportperioden, men inte heller att rapporterna ska utlösa någon stor flykt från aktiemarknaden. I en tämligen riktningslös och semesterorienterad marknad tror vi att det kan vara klokt att inte göra allt för stora förändringar och vi håller fast vid de flesta av våra aktieval.
De förändringar vi ändå gör är att Knowit får lämna listan efter den svaga rapporten och även Alfen får respass då vi ser risk för att hårdare konkurrens kan utmana bolagets lönsamhetspotential, även om vi i grunden gillar deras exponering mot elektrifieringen.
Samtidigt gör en gammal bekant i form av Securitas comeback. I deras fall var rapporten som kom i fredags överlag bra men aktiemarknaden har varit ovillig att belöna stegen som tas mot en högre lönsamhet. Vi tror att det kan ändras i takt med fler bevis på att bolaget gör rätt saker, och lättar oron för den höga skuldsättningen så finns en bra uppsida.
Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.
Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i augusti
Ellinor Beckett
Handelsbanken
Handelsbanken handlas till p/e 7,2 och har en direktavkastning på nära 6 procent. Av storbankerna var det SHB som klarade sig bäst genom finanskrisen och aktien handlas just nu inte långt från den värdering som var då, trots bra rapporter och stadigt växande intäkter och vinster.
Rejlers
Teknikkonsultbolaget Rejlers har lyckats växa organiskt och gjort lyckade förvärv de senaste åren samtidigt som man ökat debiteringsgraden och pressat kostnaderna. Nu återstår att öka priserna, då man enligt bolaget ligger lägre än konkurrenterna. En stor del av kunderna är energibolag och industrier i omställning, mindre än 5 procent återfinns inom fastigheter.
Martin Blomgren
Fagerhult
Senaste rapporten var ett litet bakslag med något svagare marginaler och orderingång än man kunde hoppats på, men vi betraktar det som ett hack i kurvan och den stora kursnedgången på rapportdagen framstår som överdriven. Bolagets belysningslösningar bör efterfrågas även i tuffare konjunkturklimat, tack vare ett ökat fokus på energieffektivisering, och vi ser potential för en kurscomeback när nya EU-regler kring lysrör lyfter efterfrågan på både armaturer och aktien.
New Wave
Aktiemarknaden oroar sig för att marginallyftet i profil- och sportklädesbolaget New Wave inte är uthålligt och givet det stora lönsamhetslyftet är det inte konstigt. Vi delar inte oron utan satsar på att inte minst succén med Craft kommer att etablera marginalen på en högre nivå och då är värderingen för låg.
Securitas
Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig och kvartalsrapporten visade både på bra tillväxt, drivet av prishöjningar, och att marginalresan uppåt fortsätter i snabbare takt än vad analytikerna hade väntat sig. I takt med att trovärdigheten för bolagets långsiktiga marginalmål ökar finns också goda chanser för att aktien värderas upp.
Traton
Med Scania som ledstjärna i varumärkesportföljen bygger fordonskoncernen Traton upp en global storspelare inom lastbilar och bussar. Det gick länge trögt att få ihop de olika delarna till en stark enhet men den senaste rapporten bekräftar att bolaget är på rätt väg med fina marginaler i Scania och en stark återhämtning i MAN. Låg värdering och goda chanser att oron för ett större efterfrågefall under 2024 är överdriven gör att vi ser fortsatt potential i aktien.
Läs Placeras rapportkommentar här.
Pekka Kääntä
Cloetta
Cloettas stora investeringsbeslut förra våren fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen var lite överdriven. Cloetta behöll sin utdelning, kom med en hygglig rapport och det bör finnas potential kvar för uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång bra.
Bayer
Tysk kemi- och läkemedelsjätte med bred produktportfölj inom både hälsa och jordbruksprodukter. En växande och åldrande befolkning ger långsiktig medvind och aktien är lågt värderad.
Karl Lans
Monster Beverage
Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.
Ludvig Löngårdh
Disney
Disney-aktien har inte varit någon vidare investering de senaste åren men det finns anledning att tro på en vändning. Den tidigare VD:n Robert Iger är nu tillbaka och rör om i grytan rejält. Förhoppningsvis kan Disney-koncernen nu effektiviseras och marginalerna börja klättra.
Daniel McPhee
Aalberts
Aalberts erbjuder avancerade tekniska produkter och tjänster till bland annat industri-, fastighets- och transportsektorn. Exempelvis erbjuds värme- och kylsystem för fastighetsbolag, avancerade komponenter för halvledarprodukten och rörsystem för transport av gas, vatten och kemikalier. Aktien handlas nu till P/e strax över 14 på innevarande års vinst och en EV/EBITDA-multipel om 7,4. Det är betydligt lägre multiplar än budet på den finska konkurrenten Uponor i slutet på april. I förra veckans halvårsrapport presenterades rekordsiffror gällande marginaler och kassaflöde. Aalberts är ingen aktieraket men direktavkastningen ligger på nästan tre procent och verksamheten är stabil.
SCA
SCA är Europas största privata skogsägare. Medan priserna på sågade trävaror och containerboard sjunker från rekordnivåer går affären inom förnybar energi och skog starkt. Bolaget har en hög självförsörjningsgrad inom energi och logistik. Lägre priser inom bland annat massa och ved har sänkt förväntningarna på SCA, vilket också resulterat i en relativt svag utveckling för aktien. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.
Läs Placeras skogsgenomgång här.
Pär Ståhl
Air Liquide
Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.
Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.
Blackrock
Blackrock är världens största kapitalförvaltare, och marknadsledare inom passiv ETF-förvaltning. Den ledande marknadspositionen ger flera fördelar. Inte minst har man historiskt haft ett starkare nettoflöde av nytt kapital än marknaden i stort. Blackrock erbjuder en god underliggande stabil tillväxt tillsamman med en rörelsemarginal som ett teknikbolag. Vi tycker vi att Blackrock-aktien ser aptitlig ut på dagens nivå.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Handelsbanken A | Köp | 92,40 | - |
Rejlers B | Köp | 130,50 | - |
Fagerhult Group | Köp | 53,80 | - |
New Wave B | Köp | 95,49 | - |
Securitas B | Köp | 89,56 | - |
TRATON | Köp | 229,60 | - |
Cloetta B | Köp | 18,84 | - |
Bayer AG | Köp | 53,14 | - |
Monster Beverage | Köp | 57,49 | - |
Walt Disney | Köp | 88,89 | - |
Aalberts NV | Köp | 41,03 | - |
SCA B | Köp | 139,80 | - |
Air Liquide | Köp | 163,36 | - |
BlackRock | Köp | 738,85 | - |