Placeras 15 köpvärda aktier i juli

Köptips Juni blev ännu en stark börsmånad. Böckerna för första halvåret är nu stängda och vi kan definitivt konstatera att tidigare konsensus om ett svagt första halvår var fel. Inför juli månad gör vi några få förändringar.

Juni blev ännu en stark börsmånad, både på Stockholmsbörsen och globalt. Stockholmsbörsens breda index OMXSPI noterade en uppgång om cirka 2 procent medan amerikanska S&P 500 och Nasdaq 100 gick upp cirka 5 procent, mätt i dollar.

Hittills i år är alltså Stockholmsbörsen upp 12 procent, S&P 16 procent (USD) och Nasdaq nästan 40 procent (USD). Samtidigt har den amerikanska dollarn stärkts med nästan 5 procent mot kronan under årets första sex månader.  

Utveckling sedan årsskiftet: S&P 500 & Nadaq 10

Månaden inleddes med starka siffror gällande sysselsättningen i USA, vilket börsen valde att tolka positivt. Trots starka siffror från viktiga amerikanska ekonomin presenterades ganska dystra utsikter från både OECD och Världsbanken.

Den negativa synen gällande den globala tillväxten under nästa år förklaras av hög inflation, stigande räntor och stramare kreditvillkor, det vill säga samma makroekonomiska förklaring till varför börsen förväntades gå svagt första halvåret i år.

Det är fortsatt stora skillnader under huven på index. Industri och teknik går fortsatt starkt, samtidigt som aktier relaterade till finans- och fastigheter har svårt att lyfta på världens börser. Kan det komma att bli ett skifte under hösten? Utifrån genomsnittliga vinster över längre tidsperioder är det svårt att bli avskräckt av värderingskäl när det gäller fastigheter- och finans.

Under juni månad hade vi tyvärr två riktiga underpresterande aktier på listan. Svagast var Siemens Energy där återigen det numera helägda dotterbolaget Siemens Gamesa står för problemen. Marknaden, liksom vi, trodde att Siemens Energy nu äntligen hade fått kontroll över problemen i vindkraftsbolaget Gamesa. Nyheten om vinstvarningen tog marknaden på sängen och aktien har fallit handlöst. Läs gärna Placeras kommentar kring vinstvarningen här.

Nederländska Alfen föll cirka 8 procent under senaste månaden. Sannolikt är investerarkollektivet fortsatt tveksamma till kommande års lönsamhetspotential. Här finns Placeras senaste text angående Alfens nuvarande utmaningar. En klen tröst i sammanhanget är kronans utveckling mot euron under juni månad som inte reflekteras i bilden nedan.

I juni har det gått desto bättre för aktierna Traton, New Wave, Handelsbanken och L’Air Liquide.

Så gick det för aktiefavoriterna i juni

 

Till juli månad gör vi ett par förändringar. Även om det kanske rent taktiskt är läge att stanna kvar i Siemens Energy för en eventuell kortsiktig uppstuds, väljer vi att kliva av. De nya problemen i Gamesa visar bara att problemen i branschen och Gamesa i synnerhet verkar vara bottenlösa.

Trots ett optimalt takbyggarväder får Nordic Waterproofing lämna listan. Bolaget har starka strukturella trender i ryggen samtidigt som värderingen är relativt låg, ändå har aktien inte velat ta fart under våren och vi väljer att kliva av för andra bättre alternativ.

Vi väljer även att ta hem vinsten i biltillverkaren Porsche som sedan debuten på listan vid årsskiftet avkastat nästan 20 procent, exklusive det positiva bidraget från valutan.

I stället väljer vi att plocka in teknikkonsulten Rejlers. En attraktiv exponering mot energibolag och industrins gröna omställning i kombination med en lägre värdering än konkurrenterna Afry och Sweco är några av anledningarna till att den kvalar in.

Vi väljer även att plocka in världens största kapitalförvaltare Blackrock. En marknadsledare inom passiv ETF-förvaltning med en stark historik när det gäller nettoflöden. Ett bolag med underliggande stabil tillväxt och en rörelsemarginal som ett teknikbolag vilket bör tala för aktien framåt.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

 

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i juni

Knowit

IT-konsulten Knowit har en stor andel av sina kunder inom offentlig sektor och aktien har möjligen tagit lite väl mycket stryk på senare tid. Dessutom föll den ännu lite till efter rapporten och handlas nu på P/E 13,8 och med en direktavkastning på nära 4 procent. Den uppenbara risken är löneinflation som kan bli svår att föra över till kunderna i en vikande marknad, men det finns såklart ett fortsatt stort behov av digitala investeringar.

Handelsbanken

Handelsbanken handlas till P/E 8 och har en direktavkastning på över 9 procent. Av storbankerna var det SHB som klarade sig bäst genom finanskrisen och aktien handlas just nu inte långt från den värdering som var då, trots en bra Q1-rapport och stadigt växande intäkter och vinster.

Rejlers

Teknikkonsultbolaget Rejlers har lyckats växa organiskt och gjort lyckade förvärv de senaste åren samtidigt som man ökat debiteringsgraden och pressat kostnaderna. Nu återstår att öka priserna, då man enligt bolaget ligger lägre än konkurrenterna. En stor del av kunderna är energibolag och industrier i omställning, mindre än 5 procent återfinns inom fastigheter.

Läs Placeras analys här.

Fagerhult

Senaste rapporten var ytterligare ett bevis på att kunderna efterfrågar bolagets belysningslösningar även i tuffare konjunkturklimat, tack vare ett ökat fokus på energieffektivisering. Vi räknar med marginalförbättringar även 2023 och trots att aktien har gått starkt ser vi potential då kommande EU-regler kring lysrör kan driva på efterfrågan under lång tid framöver.

Läs Placeras analys här.

New Wave

Aktiemarknaden oroar sig för att marginallyftet i profil- och sportklädesbolaget New Wave inte är uthålligt och givet det stora lönsamhetslyftet är det inte konstigt. Vi tror dock att oron är överdriven och att inte minst succén med Craft kommer att etablera marginalen på en högre nivå och då är värderingen med ensiffriga p/e-tal för låg.

Läs Placeras analys här.

Traton

Med Scania som ledstjärna i varumärkesportföljen bygger fordonskoncernen Traton upp en global storspelare inom lastbilar och bussar. Det gick länge trögt att få ihop de olika delarna till en stark enhet men tecknen på islossning blir allt fler. Konjunkturkänslig efterfrågan förvisso, men en låg värdering, starka orderböcker och en stigande vinst ger ändå chans för en mer uppskattande aktiemarknad.

Läs Placeras analys här.

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut förra våren fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen var lite överdriven. Cloetta behöll sin utdelning, kom med en hygglig rapport och det bör finnas potential kvar för uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång bra.

Bayer

Tysk kemi- och läkemedelsjätte med bred produktportfölj inom både hälsa och jordbruksprodukter. En växande och åldrande befolkning ger långsiktig medvind och aktien är lågt värderad.

Läs Placeras analys här.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Disney

Disney-aktien har inte varit någon vidare investering de senaste åren men det finns anledning att tro på en vändning. Den tidigare VD:n Robert Iger är nu tillbaka och rör om i grytan rejält. Förhoppningsvis kan Disney-koncernen nu effektiviseras och marginalerna börja klättra.

Läs Placeras analys här.

Aalberts

Aalberts erbjuder avancerade tekniska produkter och tjänster till bland annat industri-, fastighet- och transportsektorn. Exempelvis erbjuds värme- och kylsystem för fastighetsbolag, avancerade komponenter för halvledarprodukten och rörsystem för transport av gas, vatten och kemikalier. Aktien handlas nu till P/e 13 på innevarande års vinst och en EV/EBITDA-multipel om 7,4. Det är betydligt lägre multiplar än budet på den finska konkurrenten Uponor i slutet på april. Aalberts är ingen aktieraket men direktavkastningen ligger på nästan tre procent och verksamheten är stabil.

Läs Placeras analys här.

Alfen

Nederländska Alfen har lång historik inom elektrifiering och tillverkar och säljer produkter inom smarta elnät, energilagring och laddstationer för elfordon. Alfen är idag marknadsledare i Nederländerna och har senaste åren haft en lyckad expansion i Europa. I maj har bolaget presenterat siffror för första kvartalet och även haft kapitalmarknadsdag. En lägre tillväxttakt inom laddstolpar, intäktsguidning i det lägre intervallet i kombination med försämrade marginaler har gjort börsen nervös. Aktien handlas nu till P/e-18 på nästa års vinstprognoser. Risken i aktien är hög men passar den investerare som vill äga en marknadsledare inom energiomställningen.

Läs Placeras analys här.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. I första kvartalet slog bolaget analytikernas förväntningar. Medan priserna på sågade trävaror och containerboard minskar går affären inom förnybar energi och skog starkt. Bolaget har en hög självförsörjningsgrad inom energi och logistik. Lägre priser inom bland annat massa och ved har sänkt förväntningarna på SCA, vilket också resulterat i en relativt svag utveckling för aktien. Jämfört med senaste kvartalet är det operativa kassaflödet dubblerat och EBITDA-marginalen förbättrad. Aktien bör klara sig vid en turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en fortsatt stark börs framöver.

Läs Placeras skogsgenomgång här.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

Blackrock

Blackrock är världens största kapitalförvaltare, och marknadsledare inom passiv ETF-förvaltning. Den ledande marknadspositionen ger flera fördelar. Inte minst har man historiskt haft ett starkare nettoflöde av nytt kapital än marknaden i stort. Blackrock erbjuder en god underliggande stabil tillväxt tillsamman med en rörelsemarginal som ett teknikbolag. Vi tycker vi att Blackrock-aktien ser aptitlig ut på dagens nivå.

Läs Placeras analys här.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Handelsbanken A Köp 90,34 -
Knowit Köp 174,40 -
Rejlers B Köp 144,50 -
Fagerhult Group Köp 68,40 -
New Wave B Köp 94,84 -
TRATON SE Köp 231,40 -
Cloetta Köp 19,61 -
Bayer AG Köp 50,67 -
Monster Beverage Köp 57,44 -
Walt Disney Köp 89,28 -
Aalberts NV Köp 38,53 -
Alfen NV Köp 61,58 -
SCA B Köp 137,45 -
Air Liquide Köp 164,20 -
BlackRock Köp 691,14 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -