Räkna med turbulens i veckan

Makrokommentar En stabil rapportperiod har gett investerare lite hopp. Den här veckan väntar dock en fullmatad makrovecka med flera tunga räntebesked som främsta fokus. Så säkrast att räkna med viss turbulens på finansmarknaden.

Rapportskörden från företagen har varit riktigt hygglig så här långt in på rapportperioden. Både i USA och Sverige har kring 80 procent av de lite större företagen slagit förväntningarna. Det har visserligen bidragit till stigande börsen men inte i form av något rejält börslyft. Förra veckan steg den svenska börsen med 1,2 procent och S&P500 med 0,9 procent. Stoxx600 backade däremot med 0,5 procent och MSCI Emerging Markets med 0,3 procent. Den amerikanska börsen som inledde handeln resan på måndagen sjönk med 0,04 procent.

Riksbankens räntehöjning med 50 punkter fick ett litet genomslag på kronan som stärktes några ören mot både dollar och euro.

Till lite mer återhållsamma rörelser på börsen bidrar säkert att många investerare ser fram mot resterande del av den kommande vecka med viss nervositet.

Penningpolitiska besked väntas från bland att Federal Reserve, ECB och Norges bank och det väntas räntehöjningar över hela linjen. Samtidigt råder det stor osäkerhet kring storleken på räntehöjningarna. Kanske framför allt gällande vad Fed och ECB ska leverera. Att den australiensiska centralbanken lite överraskande höjde räntan efter att ha legat still vid förra mötet ter sig lite oroväckande inför vad som komma skall. Det talar i alla fall för att det inte kommer några överraskningar åt det nedre hållet.

Själva räntebeskeden är förvisso viktiga men den här gången ska lite extra fokus läggas på de efterföljande presskonferenserna. På marknaden går man och hoppas på lite tydligare signaler kring att slutet på räntehöjningar nu nalkas, och kommer det sådana signaler så kanske eventuella räntehöjningar, även av det större slaget, inte får det negativa genomslag som annars nog var att vänta.

En viktig indikation på var i alla fall ECB kan komma att leverera får vi när inflationssiffrorna för EMU-området publiceras vid tisdag lunch. Den breda inflationen kan komma att backa på sjunkande energipriser men det är kärninflationen som gör både ECB och marknaden nervösa.

Det amerikanska räntebeskedet kan dessutom komma att omtolkas när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för april publiceras på fredag. Ett tufft eller mjukt Fed-besked kan få en helt annan klang när vi får klarhet kring hur sysselsättning och löner utvecklas.

Lite oroande är också att diskussionen kring en höjning av det amerikanska skuldtaket inletts i ett ganska hårt tonläge. Dessutom har finansminister Yellen nyligen varit ute och varnat för att USA kan börja missa en del finansiella åtaganden redan i inledningen av juni. Det är i så fall tidigare än vad som finansdepartementet annars kommunicerat. Ett möte mellan president Powell och kongressen är nu utlyst till den 9 maj.

För svenskt vidkommande har vi att se fram mot inköpschefsindexen för industrin (tisdag) respektive tjänstesektorn (torsdag).  Det kan konstateras att de svenska inköpschefsindexen varit åt det dystrare hållet i ett internationellt perspektiv. Främst gällande tjänstesektorn. Så här hoppas vi förstås på ett lyft.

Tisdag

Den australiensiska centralbanken höjde överraskande sin styrränta med 25 punkter till 3,85 procent. Något som kanske sätter tonen för övriga centralbanker som lämnar räntebesked nu i veckan. Ett svenskt inköpschefsindex för industrin som förhoppningsvis visar på en uppgång. Mest fokus annars förstås på inflationssiffrorna för EMU-området som blir tung input för ECB inför deras penningpolitiska besked på torsdag. Håll särskild koll på kärninflationen.

Onsdag

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA som väntas ha gått upp en bit. Annars är det förstås fullt fokus på den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked. Väntat är att Federal Reserve höjer med 25 punkter men med viss risk för en större höjning. Inga prognoser lämnas den här gången så viktigt vad Fed-chefen Jerome Powell säger på den efterföljande presskonferensen eftersom det troligen betyder mest för marknadsrörelserna på lite sikt.

Torsdag

Penningpolitiska besked från Norge och för EMU-området. Norges bank väntas höja med 25 punkter medan det råder ganska stor osäkerhet kring vad ECB kommer att leverera. Vi på Placera räknar med att ECB drämmer till med 0,50 procentenheter och flaggar för ytterligare åtstramningar på den efterföljande presskonferensen med ECB-chefen Christine Lagarde. Vi hoppas vi får fel. Och lite i skymundan ett svenskt inköpschefsindex för tjänstesektorn som borde röra sig uppåt om det ska följa mönstret i stora delar av den övriga världen.

Fredag

Veckan avslutas med ytterligare en tungviktare när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för april publiceras. Väntat är en dämpning av sysselsättningsökningarna medan arbetslösheten och löneökningarna ligger stabilt. En överraskning åt ettdera hållet kan få stort genomslag på marknaden eftersom det kan förändra tolkning av det besked som Federal Reserve har levererat tidigare under veckan. Dessutom lite småsura detaljhandelssiffror för EMU-området.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -