Dags för revansch för en favoritfond

Fondanalys Placera tittar närmare på en gammal globalfondsfavorit som haft två riktigt tunga år avkastningsmässigt. Om finansmarknaden går in i en ny fas, med de sista räntehöjningarna nära i tiden, så är sannolikt fonden positionerad för ett bättre öde.

Globala tillväxtbolag har haft en ovanligt tuff period sedan februari 2021. Då kom den första överraskande höga amerikanska inflationssiffran, som startade en sällan skådad sektorrotation från högt värderade tillväxtbolag till värdebolag, framför allt energibolag.

MSCI ACWI Growth vs MSCI ACWI Value

Sedan börsbotten i början på oktober har vändningen för de globala tillväxtbolagen varit bra och sedan årsskiftet har avkastningen accelererat ytterligare.

Frågan är om finansmarknaden håller på att gå in i en ny fas där tillväxtbolagen kommer att attrahera mer kapital och få en större allokering i fondportföljer.

Det som gynnar tillväxtbolagen i synnerhet och börsen i stort är minskad osäkerhet från centralbankernas räntehöjningsiver. Nu verkar finansmarknaden alltmer inställd på att flera av de dominerande centralbankerna med Fed i frontlinjen närmar sig de sista räntehöjningarna för den här dramatiska räntehöjningscykeln.

Om inte den globala ekonomin kraschlandar, så finns det sannolikt en ljusare framtid med kommande räntesänkningar och högre globala tillväxt som motor för kommande börsuppgångar.

Placera väljer att se på MS INVF Global Opportunity A. Fonden klassas av Morningstar som en globalfond med tillväxtbolag och är en gammal Placera-favorit, men som haft den tuffaste perioden någonsin de senaste två åren.

En tredjedel av fondens värde försvann under fjolåret mätt i svenska kronor. Samtidigt backade en global indexfond med 8 procent.

Det gjorde att fonden hörde till de absolut sämsta globala fonderna, avkastningsmässigt. Ett icke smickrande bottennapp, som sannolikt får flera att undra varför jag kan rekommendera en fond som haft en sådan dikeskörning.

Fjolårets svaga avkastning drar ner avkastningen på både tre och fem års sikt. Lyfter vi blicken så har fonden de tio senaste åren överavkastat betydligt och placerar sig som den bästa fonden i fondkategorin. Avkastningen per år har igenomsnitt varit 70 procent högre än snittet för fondkategorin.

Sedan börserna vände i början på oktober har fonden stigit betydligt och årets avkastning är 20 procent. Det tar fonden upp som avkastningsmässigt nästa bästa fond i fondkategorin i år.

Förvaltaren Kristian Heugh har varit anställd sedan 2001 på Morgan Stanley Investment Management som är den stora amerikanska investmentbanken Morgans Stanleys fondbolag. Till sin hjälp har han det globala tillväxtbolagsteamet som generar investeringsidéer. Teamet letar investeringar utan påverkan av index och storlek.

Kristian Heugh

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en långsiktig investeringshorisont. Fokus är lönsamma företag med ett marknadsvärde större än en miljard dollar som är ledande inom tillväxtområden och som drar fördel av högra inträdesbarriärer för konkurrenterna.

Teamet föredrar bolag med stigande vinsttillväxt, och en dominerande marknadsposition på en marknad som gärna har starka nätverkseffekter.

Bolagets värdering och hållbar utveckling är central i investeringsprocessen. Bolagen ska vara lågt värderade relativt utsikterna för det hållbara resultatet, med en god tillväxt för kassaflödet som är en viktig faktor. Andra viktiga nyckeltal är en låg skuldsättning, hög lönsamhet och att en dominerande del av tillväxten sker av egenkraft.

Investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i bolag över hela världen både på utvecklade- och tillväxtmarknader. Den har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

Fonden har en koncentrerad portfölj mellan 30 och 40 bolag. Fonden är aktivt förvaltad och över tid avviker fonden mycket från index. Fonden har en tydlig lutning mot stora tillväxtbolag. Den består till 90 procent stora bolag, medelstora bolag utgör resterande andel.

Fondens innehav har en högre värdering än kategorisnittet av liknande fonder med ett p/e-tal på 32 mot 22 för fondkategorin. Det som sticker ut är att fonden innehåller bolag med en stark underliggande försäljnings- och vinsttillväxt samt ett stort fritt kassaflöde.

Fonden har idag 32 placeringar. De tio största innehaven väger 54 procent av fondens värde. Uber Technologies är fondens största enskilda innehav med 8,1 procent, följt av danska logistikbolaget DSV på knappt 7 procent.

Tio största innehaven i MS INVF Global Opportunity A
Bolag vikt i %
Uber 8,1
DSV 6,9
Servicenow 6,5
HDFC Bank 6,4
Mercadolibre 6,2
Moncler 4,7
Meta Platforms 4,6
Shopify 3,8
Coupant 3,8
Walt Disney 3,6
Källa: Morningstar 54,5

 

Största sektor är finansbolag som utgör en tredjedel av fondens värde. Näst störst är sällanköpsvaror på 28 procent, följt av finanssektorn på 15 procent. Sällanköpsvaror har den största övervikten följt av finansbolag.

Går man ett steg djupare och ser på undersektorer så står mjukvarubolag för den största andelen på 32 procent.

Fonden har ingen exponering mot råvarubolag, allmännyttiga bolag, hälsovård, fastigheter, energi eller dagligvaror.

Drygt 47 procent av fondens kapital är investerat i USA, vilket är en undervikt mot index. Näst störst exponering har fonden mot Indien med 9 procent, det är en klar övervikt mot index.

Kristian Hoeg och teamet har lyckats riktigt bra med investeringsprocessen de senaste tio åren, har stigit med 464 procent – att  jämföra med snittet för en bred globalfond på 242 procent. I år ligger fonden före i avkastning både mot kategorisnitt och globalt aktieindex.

Den aktiva förvaltningen är tydlig och från tid till annan avviker man mycket från jämförelseindex.

När marknadssentimentet inte är gynnsamt för den typen av tillväxtbolag kommer fonden sannolikt att avkasta sämre än en bredare global indexfond. Precis som det varit de här två åren.

MS INVF Global Opportunity A   Kategori: Global, tillväxtbolag 
Avkastning % 3 år 16,7 36,9
Avkastning % i år 20,0 6,5
Risk % 3 år 21,5 23,5
Betyg* 3  
Avgift%/år 1,9  
Rörlig avgift  nej  
Förvaltare: Kristian Heugh  
* Morningstar har 5-gradig skala    
Källa: Morningstar 17 april 2023    

 

Den årliga avgiften är 1,9 procent, vilket är i nivå med kategorisnittet. Fonden har tre hos Morningstar. Placera tycker MS INVF Global Opportunity är köpvärd för den långsiktige fondspararen som komplement till en billig global indexnära fond. Den kan vara ett kortsiktigt bett för den som tror att globala tillväxtbolag kan fortsätta att ta igen förlorad mark.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MS INVF Global Opportunity A Köp 959,70 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -