Börsveckan: Motståndskraftiga banker

Aktier Banksektorn har klarat sig mycket bra i börsnedgången förra året. Stigande räntor ger bra tryck i räntenettot men konjunkturutsikterna indikerar också risk för stigande kreditförluster. Samtliga ger väldigt god direktavkastning men vilken bank är bäst?

Nordea – lägst effektivitet

I ett riskspridningsperspektiv är Nordea intressant med en relativt stor Norgeexponering som är en mycket solid ekonomi. Till skillnad från tidigare konjunkturnedgångar ter sig olja/offshore numer som ett starkt kort. Men banken har lägst effektivitet mätt enligt K/I-talet som förväntas ligga på 45% i år, därtill lägst kapitalrelation på knappt 18 procent. Vidare har banken en låg andel insättningar i relation till utlåning, något som är en relativ svaghet när vi ser potential i just inlåningsfinansiering. I nuläget lockar således inte Nordea mer än andra.

SEB – störst swingfaktor

En av SEB:s styrkor är en mycket hög in/utlåningskvot som väntas ligga kring 90 procent för 2023 enligt Factset. Det ger en swingfaktor i värderingen då inlåning varit pressat vad gäller lönsamhet men nu med stigande räntor lär det komma tillbaka.

Det syns inte riktigt än i siffrorna då banken har lägst räntenettomarginal på 1,36% att jämföra med en nivå kring 1,55% för de fyra storbankerna, men vi tror på förbättring här. Balansräkningen är i gott skick med en tier-1 (kapitalbas) på drygt 20 procent. SEB:s företagsexponering är en blandad välsignelse. Det kan ge uppsida men också lite mer risk.

Swedbank – bäst operativt

Swedbank har efter penningtvättsdebaclet fokuserat under tre år på den operativa utvecklingen och det har gett resultat. Banken har högst effektivitet (!) sett till K/I-talet som ligger på knappt 38%. Vidare är balansräkningen i mycket gott skick med en tier-1 kvot som är högst bland storbankerna på 22% och detta med nära hälften av utlåningen inom hypotekslån (bostadslån) som är mycket tryggt. Räntenettomarginalen är också bäst på 1,63% (2023E). Inlåningen i relation till utlåning är näst högst i sektorn på 72% och värderingen är lägst med p/e 8 för 2023. Baserat på fundamentala faktorer framstår Swedbank som bästa köp i sektorn, med SEB som lite mer spekulativ ”runner-up”.

SHB – mellanmjölk

Handelsbanken sticker inte ut på något sätt vilket inte nödvändigtvis är dåligt i ett riskperspektiv. Effektiviteten är i linje med konkurrenterna, räntenettomarginalen är näst bäst av de fyra storbankerna men Handelsbanken har en låg andel inlåning i relation till utlåningen. Banken värderas historiskt lågt på 1,0x bokfört värde för 2023, men delvis på goda grunder då banken tappat en del av sin tidigare stjärnglans. Vi lockas inte särskilt av SHB som är att betrakta lite av en mellanmjölk i sektorn.

Allt sammantaget anser vi att både SEB och Swedbank platsar väl in i årets upplaga av Utdelningsportföljen, som traditionsenligt alltid innehåller en stabil bank med god direktavkastning.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -