Lilla Byggpartner från Borlänge i Dalarna har under flera år varit en BV-favorit som levererat en fin totalavkastning till sina aktieägare. Aktien är en klassisk utdelningsaktie där solida finanser medgett en hög direktavkastning. Man kunde tidigare tryggt räkna med att få 5-7 procent i utdelning och den underliggande verksamheten växte fint och oftast med kontrollerad lönsamhet.
Framgångsreceptet var att Byggpartner var annorlunda mot sektorn i övrigt som domineras av stora byggkoncerner, oftast med bas i Stockholm. NCC, Skanska och Peab har länge haft problem med en för hög riskbenägenhet hos ledningen som allt för oftast styrs av att växa omsättningen och ta genvägar till en högre vinst – ett klassisk så kallad imperiebyggande där vd vill ratta ett allt större bolag för att lyfta lönen och sin egen status, på bekostnad av övriga aktieägare. I denna strategi har förvärv ofta ingått. Prestigeprojekt har tecknats och skapat medieutrymmen, men där resultatet sällan varit bra. Mall of Scandinavia och Friends Arena är kanske de två mest ökända exemplen på stora projekt som slutat i tårar för aktieägarna.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 43 den 24 oktober
Det är ett mönster som kännetecknat byggsektorn i många år, men lilla Byggpartner har gått sin egen väg med fokus på organisk tillväxt i närområdet. Detta fram tills nu då bolaget drämde till och köpte två stora firmor strax innan sommaren, Åhlin & Ekeroth i Linköping och Flodéns i Göteborg. I ett svep dubblades därmed omsättningen från 2,4 till 4,7 miljarder.
Den relativt färske vd:n Sture Nilsson, med bakgrund från Stockholmsbaserade byggentreprenören Zengun, tog över stafettpinnen i maj 2021 från Fredrik Leo. Han har fram tills idag inte köpt på sig några större aktieposter. Han äger 6 700 aktier värda drygt 230 000 kr och lyfte ifjol en grundlön på 1,4 Mkr för 7,5 månaders arbete enligt årsredovisningen. Det motsvarar runt 2,3 Mkr i årstakt + ytterligare 800 000 kr i pensioner och andra förmåner med motsvarande beräkningssätt. De gångerna vi frågat Sture Nilsson om aktieägandet i det egna bolaget så har han svarat med att han ämnar köpa aktier i framtiden. Vi får se när det sker.
Det Byggpartner som vi sedan tidigare kände till som en trygg spelare med fokus på lönsamhet framför tillväxt och med en partneringmodell som man lyfter fram som en komparativ fördel, med nära kontakt med myndigheter i syfte att minska projektriskerna, har med dessa förvärv förändrats i grunden. Fokus har varit byggnation inom samhällsfastigheter och bostäder i mindre kommuner norrut, men med förvärven ska man nu expandera i fler geografiska områden.
Nedskrivningarna har också avlöst varandra. Det började i Q1 där marginalen backade från 4 procent till 2,7 procent efter bland annat nedskrivningar och extraordinära kostnader relaterat till förvärvsarbetet. En genomgång av projektportföljen initierades. I mitten av juli skrev bolaget återigen ned olönsamma projekt och tog en smäll på 54 Mkr i Q2. Och så förra veckan kom åter en kalldusch när ytterligare en projektnedskrivning på 90 Mkr togs för Q3, för ett fåtal projekt i Mälardalen. De aktuella projektnedskrivningarna hänförs till ett antal fastprisprojekt. Det är väldigt mycket pengar för Byggpartner som ifjol gjorde en helårsvinst på just 90 Mkr.
Inte nog med detta. Utifrån aktuella nedskrivningar kommer ett antal projekt slutföras under nästa år till nollmarginaler. Så även 2023 är ett förlorat år.
Risknivån har i och med de stora förvärven och expansionen utanför ge geografiska kärnområdena ökat dramatiskt för Byggpartner. Och denna satsning gör ledningen i ett läge där det redan fanns tecken på att inflationskrisen och makrostöket höll på att förändras drastiskt, våren 2022. Det är en anmärkningsvärt dålig timing, när andra byggbolag tvärtom trampat på bromsen.
Facit är att Byggpartner nu dras med stora nedskrivningar som belastar resultatet. Kassan uppgick till 170 Mkr vid årsskiftet och minskade till 55 Mkr vid halvårsskiftet. Med nedskrivningarna på 90 Mkr i Q3 redan kända så är det en väsentlig försämring av bolagets tidigare starka finansiella position.
Så för att sammanfatta. Ledningen har bränt kassan på förvärv av större byggbolag i geografiska områden långt bort från Dalarna, kanske rentav på toppvinster för de förvärvade bolagen. Vd har inte köpt aktier att tala om och även 2023 är hotat ur ett resultatperspektiv samtidigt som det inte alls är främmande att Byggpartner slopar utdelningen, vilket varit en av de största lockelserna med att äga aktien. Det är en genomusel utveckling där ledningsgruppen och styrelsen bär ett stort ansvar.
Byggpartner har länge tjänat oss väl och köpråden har avlöst varandra i BV. Faktum är att aktien ingått i de flesta av våra modellportföljer de senaste åren, både i BV-portföljen och i Utdelningsportföljen, men vi sänkte för första gången på länge rådet till avvakta i maj när förvärven annonserades i BV 22-21 på 72 kr. Helt plötsligt gick det inte att känna igen gamla Byggpartner och det här är ett purfärskt exempel på hur snabbt kan man slå sönder en väl fungerande affärsmodell. Trappan upp, hissen ner, som det brukar heta i aktiesammanhang.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 43 den 24 oktober
Den här tråkiga utvecklingen i Byggpartner är en viktig lärdom för investerare. Ser man stora strategiska förändringar som man inte är bekväm med så ska man dra öronen åt sig.