Placeras utvalda fonder i oktober

Köptips Nedgången på världens börser har fortsatt med förnyad kraft under september och riskaptiten har sjunkit till nya bottennivåer. Placera avvaktar och gör inte några förändringar i utbudet av fonder inför oktober.

Den låga riskviljan i spåren av alltmer hökaktiga centralbanker och stigande långa räntor, har fått aktiemarknaden att notera nya årslägstanoteringar under september.

Det minskade risktagandet under månaden ser man på många fronter. Den svenska kronan har fortsatt att tappa i värde mot flera valutor. Dollarn har stärkt med över 6 procent den senaste månaden, en uppgång vi sällan tidigare skådat.

Den långa amerikanska 10-åringen har fortsatt att rusa från 2,5 procent den 1 augusti till dagens nivå på 3,8 procent. Även det en mycket kraftig uppgång på kort tid.

Även flera ledande råvaror som prissätts i dollar har backat under månaden. Oljepriset har backat drygt 11 procent och kopparpriset är ner 8 procent, aluminiumpriset har drabbats hårdare och backat över 14 procent.

aktiemarknaden lyser alla globala huvudsektorer rött under månaden.

I rådande oro där marknaden spekulerar högt om en kommande recession har energisektorn drabbats hårdast med en nedgång på över 15 procent. Breda råvaror har också följt med i oron och backat närmare 13 procent.

Lite mer överraskande är att den defensiva och stabila telekommunikationssektorn drabbats så hårt under månaden, med en nedgång på drygt 12 procent. Hälsovårdssektorn är den sektor som klarat sig lindrigast undan i det sura börsklimatet med en nedgång på drygt 6 procent.

Nedgången på världens börser är ganska synkron under månaden. Det breda amerikanska S&P 500 index har bara backat drygt 8 procent i lokal valuta. Stockholmsbörsen har backat lite mer med drygt 9 procent. Breda europaindex och tillväxtmarknadsindex har en nedgång på runt 9 procent, mätt i lokal valuta.

Motvinden för aktier, räntor och flera råvaror under september ser man tydligt i Placeras köpvärda fonder som inte har någon fond med plusavkastning. Även listans lågriskval IKC Avkastningsfond har en mindre nedgång i bagaget, men klarade månaden lindrigast.

De aktiefonder som klarat månaden lindrigast med minst nedgångar, har lyckats väl då dollarexponeringen är stor. En stor del av månadens avkastning beror på den allt starkare US-dollarn.

Minst nedgång av aktiefonderna har Länsförsäkringar USA indexnära som bara backat 3 procent den senaste månaden. Lite överraskande har teknikfonden Fidelity Global Technology lyckats bra med en nedgång på 3,8 procent. Två tredjedelar av fondens värde är investerat i USA, vilket skapar en betydande dollareffekt.

Globalfonden Storebrand Global Multifactor A som har en egenutvecklad kvantitativ investeringsmodell har även backat mindre än kategorisnittet av liknande fonder. Exponeringen mot USA-bolag är knappt 62 procent.

Förra månadens nya fond Länsförsäkringar Japan indexnära har backat drygt 4 procent mätt i svenska kronor.

Mest motvind har det varit för fonder med stor exponering mot Sverige och Norden.

Fonden DNB Norden Indeks A har backat mest med drygt 8 procent. Oslobörsen sticker ut under månaden med en nedgång på över 14 procent. Stor exponering mot oljan och förslag om ökade bolagsskatter för vissa sektorer har fått investerarna att sälja av aktier.

Näst störst nedgång av aktiefonderna har den aktivt förvaltade Sverigefonden Spiltan Aktiefond Stabil som backat knappt 8 procent den senaste månaden, en mindre nedgång än fondkategorin.

Även två av listans blandfonder med en stor Sverigeexponering, AMF Balansfond och Carnegie Strategifond, har backat drygt 5 procent vardera.

Listans tredje blandfondsval, den marknadsneutrala hedgefonden Atlant Opportunity, har klarat månaden bättre med en mindre nedgång som placerar den som näst bästa fond.

Värt att återigen poängtera är att dollarn stärks mot kronan med runt 6 procent och euron med 3 procent den senaste månaden. Det har hjälpt till att lyfta avkastningen för en majoritet av aktiefonderna med stor dollar- och euroexponering när avkastningen räknas om till kronor.

Jag väljer att inte ändra i fondvalen nu när riskviljan är historiskt låg. För den som vågar gå motvalls och är långsiktigt i sin investering, erbjuds det för tillfället många relativt billiga aktie- och obligationsfonder.

Vi behöver vänta in utvecklingen av Rysslands riggade val i delar av Ukraina, samt vänta in en diger skörd av inflationsstatistik för att se om det kan ändra Feds syn på ränteutvecklingen.

Vill du ta en hög risk i fondportföljen, då hänvisar jag till fonderna med högre och högst risk. Det finns totalt nio fonder inom det segmenten högst att välja på.

Vill du gå en medelväg och reducera aktierisken men ändå har en viss aktieexponering så erbjuder listans tre blandfonderna en medelrisk.

För den minst riskvillige erbjuder jag räntefonden IKC Avkastningsfond med lägst risk.

HÖGST RISK

Fidelity Global Technology Fund: Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch.

HÖGRE RISK

Fondita Healthcare: En aktivt förvaltad hälsovårdsfond som investerar i bolags som främjar välbefinnande och hälsa. Och investeringsmandatet är brett. Fonden kan investera i läkemedels- och hälsovårdsbolag över hela världen och har inga begränsningar vad gäller exponering mot länder eller underkategorier.

DNB Norden Indeks A: Fonden investerar efter VINX Benchmark-index, det omfattar bolag noterade på de tre Nasdaqbörserna (Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm) samt Oslo Börsen. Avkastningen för fonden har varit högre än kategorisnittet de senaste tre åren. Och det har levererats till en lägre risk än kategorisnittet av Norden fonder.

Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK): En aktivt förvaltad fond med fokus på en tematisk investeringsstrategi med fokus på en grundlig aktieanalys.

Länsförsäkringar Japan indexnära: Fonden följer MSCI Japan index, ett brett aktieindex som följer de största bolagen noterade på Tokyobörsen. Vi värdesätter den låga avgiften.

Länsförsäkringar USA indexnära: Det är en billig indexnära fond med 0,2 procent i avgift, som levererar mer än kategorisnittet efter avgifter. Länsförsäkringar USA Indexnära har belönats med fyra stjärnor av Morningstar.

Spiltan Aktiefond Stabil: Fonden är aktivt förvaltad och fokuserar på välskötta kvalitetsbolag som förvaltarna benämner som värdebaserade tillväxtbolag. Fonden hör till de Sverigefonder med högst riskjusterad avkastning.

Storebrand Global Multifactor: En globalfond med en egenutvecklad investeringsmodell som letar efter bolag som förväntas avkasta mer än världsindex. Det är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Storebrand Europa A SEK: En indexnära fond. Fonden följer det breda MSCI Europa index, som investerar i ett femtontal länder. Det finns avvikelser som uppstår då fonden följer SPP:s standard för hållbara investeringar bland annat innebär att fonden avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner.

MEDELRISK

AMF Balansfond: Björn Lind och Tomas Risbecker förvaltar en blandfond som har levererat en hög riskjusterad avkastning under flera år, till en låg förvaltningsavgift.

Atlant Opportunity: En aktivt förvaltat marknadsneutral hedgefond som investerar i aktier och på räntemarknaden och använder olika typer av derivatstrategier. Fonden har levererat en bra riskjusterad avkastning och har gett 5,5 procent i årlig avkastning sedan fonden startade 2016 till en låg risk.

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. Fonden investerar 60 procent i aktier och 40 procent ränteprodukter.

LÅG RISK

IKC Avkastningsfond: Fonden förvaltas av Lars Bredenberg som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer som företrädesvis är noterade i svenska kronor. Fonden blev 2019 utsedd till bästa fond av Morningstar i fondkategorin företagsobligationsfonder.

Våra tips på köpvärda fonder bör ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna är ganska kortsiktiga taktiska rekommendationer som gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha strategiska och långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR Köp 481,56 -
Fondita Healthcare B Köp 1 391,76 -
Köp 151,43 -
Handelsbanken Asien Tema (A1 SEK) Köp 765,01 -
Länsförsäkringar Japan Index Köp 139,94 -
Länsförsäkringar USA Index Köp 624,34 -
Spiltan Aktiefond Stabil Köp 980,96 -
Storebrand Global Multifactor A SEK Köp 145,98 -
Storebrand Europa A SEK Köp 161,71 -
AMF Balansfond Köp 321,53 -
Atlant Opportunity Köp 1 332,57 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 616,77 -
IKC Avkastningsfond Köp 128,05 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -