Bisarr situation i SAS-emission

Aktiekrönika Återigen så ställs småspararna offside när det kommer till större emissioner som skapar enorm utspädningseffekt med teckningsrätter som ett delmoment i affären. Denna gång är det aktieägare i SAS som potentiellt kan gå miste om pengar.

Den effektiva marknadshypotesen är högst teoretisk och bristfällig vid praktisk tillämpning. Det gäller i synnerhet vad gäller mer komplicerade värdepapper där regulatoriska begränsningar och andra överväganden bland ägare kan spela in. Ett extremt exempel på dagens börs är SAS-aktien och teckningsrätterna (TR) som handlas med kraftig rabatt, dessutom med stora skillnader mellan de nordiska valutorna vilket gör situationen än mer bisarr. 

Bland småsparare är det avsaknaden av kunskap eller ett passivt ägande som kan kosta mycket pengar. 

Som konsekvens av den företrädesemission som flygbolaget genomför så har man, som SAS-aktieägare den 30 september, fått 9 teckningsrätter per stamaktie där vardera teckningsrätt ger rätten att teckna en ny aktie för 1,16 kr. Nu är det knappast särskilt många SAS-ägare som är sugna på att öka sitt ägande i den utsträckningen.  

Lustigt nog så handlas ändå inte stamaktien ned då huvudägarna inte är beredda att sälja och pressa kursen då man inte vill riskera att emissionen inte fylls upp. SAS är i skriande behov av kapital. Huruvida man ens ska äga SAS är en annan fråga, men för er som gör det och vill fortsätta göra det, läs noga nedan.  

Som aktieägare i SAS ska du omedelbart sälja aktierna och köpa teckningsrätter så länge priset på teckningsrätten + 1,16 kr understiger stamaktiekursen (vilket det alltså gör idag).

Räkneexempel

Om du säljer 1000 aktier i SAS idag för 2,94 kr/aktie så får du 2940 kr. Du köper sedan 1000 TR för 0,44 kr för 440 kr och tecknar sedan aktierna för 1,16 kr per aktie, alltså 1160 kr.

Totalkostnaden för de nya aktierna är då 1600 kr och resultatet av transaktionen är att du nu fortfarande äger lika många SAS-aktier men också är 1340 kr rikare, det vill säga en avkastning på 1340/2940= 46 procent.

Den enda nedsidan är att du blir inlåst i SAS-aktien från 19 oktober då sista teckningsdagen är fram till 3-5 november då de nya aktierna levereras.    

Den som är extra observant kanske också noterat att man till och med kan göra en än bättre affär genom att köpa den danska teckningsrätten för tillfället, om man bara kan tänka sig att äga SAS-aktien i danska kronor efteråt. I skrivande stund ger den affären en avkastning på 52 procent.  

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 47 den 12 oktober.

Läs mer om Börsveckan.

Sista teckningsdagen är 19 oktober så för den som inte vill teckna fler aktier så är det viktigt att istället sälja teckningsrätterna senast den 15 oktober, annars förfaller de enligt SAS.     

För den som inte äger SAS så ska man inte räkna med någon arbitrageaffär genom att köpa teckningsrätten och teckna aktien. Anledningen är att stamaktien sannolikt kommer kollapsa så fort de nytecknade aktierna kommer ut på marknaden. Detta eftersom det kommer ut upp till 18 gånger fler aktier än nuvarande antal stamaktier på marknaden. Köparna lär inte stå i kö då alla som vill köpa kan göra det billigare idag via teckningsrätten. Räkna därför med ett kraftigt säljtryck och kurspress i början på november. 

sammanfattningsvis; äger man SAS och vill fortsätta göra det, se till att göra som i räkneexemplet. För den som inte äger SAS, ta lärdom av det här resonemanget nästa gång du får teckningsrätter, tänk igenom situationen och fatta ett rationellt beslut. Det kan spara dig mycket pengar.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -