Rabatt i Oriflame-rivalen Avon

Aktiekommentar: Den brasilianska sminkjätten Natura ska slås ihop med USA-noterade Avon Products i vad som är en jätteaffär inom kosmetik. Affären offentliggjordes samma dag som af Jochnicks bud på konkurrenten Oriflame.

Om allt går i lås blir Avon och Natura ett av de största skönhetsbolagen i världen. Det har ryktats om storaffären under lång tid och den 22 maj maj gick bolagen ut och bekräftade. Sedan årsskiftet har Avon-aktien stigit som ett skott, från botten 150 procent.

I det nya gemensamma bolaget kan omsättningen komma att uppgå till över 10 miljarder dollar inom ett par år. Bolaget når då ut på 100 geografiska marknader och mer än 200 miljoner kunder global. Tillsammans skulle bolaget ha över 6 miljoner fristående säljrepresentanter.

Eftersom bolagen delar flera huvudmarknader förväntas sammanslagningen kunna skapa mellan 150–250 miljoner dollar i synergier, framförallt i Brasilien och Latinamerika. Totalt spås affären kunna frigöra 1 miljard dollar i aktieägarvärde.

USA-noterade Avon säljer smink och andra skönhetsprodukter främst via direktförsäljning. Bolaget påminner om svenska Oriflame, men Avon har hängt med i över 130 år. Avon omsätter 5 miljarder dollar årligen. Stora marknader för bolaget är Brasilien, Mexico, Ryssland, Sydafrika och UK. På börsen värderas bolaget till 1,76 miljarder dollar.

Värderingen är låg eftersom det har varit kämpigt under många år. Försäljningen haltar och lönsamheten har bitvis varit riktigt dålig. Under fjolåret gjorde bolaget en förlust på 19,5 miljoner dollar. För att råda bot med sina problem lanserade bolaget tidigare åtgärdsprogrammet ”Open up Avon” och omställningen bär nu lite frukt. En bättre lönsamhet, med låga ensiffrig marginal och låg ensiffrig omsättningstillväxt ska nås senast 2021.

Redan under 2019 spås marginalen och vinsten stiga till positivt territorium. Och ganska snabbt blir situationen bättre enligt konsensusprognosen presenterad av Factset. Ett negativ resultat om 10 cent per aktie 2018 ökar till ett överskott på 24 cent år 2021 i deras räkneövning.

Totalt ska Avon enligt åtgärdsprogrammet spara 400 miljoner dollar på effektivare distribution och outsourcing. Tio procent av personalstyrkan ska varslas. Sedan ska 300 miljoner dollar investeras i marknadsföring, en ny digital plattform och it-infrastruktur. Och skuldsättningen ska pressas ned.

I första kvartalet var resultaten över förväntan, i alla fall vad marginalen anbefaller. Omsättningen var något lägre, till stor del på grund av valutaskillnader och ett minskat antal säljare på fältet. Den turn-around som bolaget inlett ser ut att så sakteliga ha startat.

Brasilianska Natura har sedan 1980-talet haft en stark position i Latinamerika. Två förvärv har fört bolaget ut i världen och dessutom tagit det i en lyxigare riktning. År 2013 köptes Aesop, och 2017 köptes The Body Shop. Köpet av Avon blir nästa steg i skapandet av en global skönhetskoncern, där andelen direktförsäljning är en viktig del av affärsmodellen.

De tidigare Natura-förvärven växer snabbt. Aesop ökade omsättningen med 34 procent i första kvartalet, och The Body Shop med ungefär 10 procent.

För både Avon och Natura är Brasilien en viktig marknad, för Avons del står Brasilien för 20 procent av försäljningen. När bolagen slås samman slipper de konkurrera med varandra, och kan bättre kämpa emot den tuffa ekonomiska situationen i landet.

Brasilien är en av världens största online-marknader. Men bara 68 procent av befolkningen har tillgång till internet, vilket skyddat affärsmodellen med direktförsäljning. Natura är i segmentet ledande med en uppskattad marknadsandel på 31 procent, två är Avon med en marknadsandel på 16 procent, enligt Euromonitor.

Baserat på omsättningen, och i amerikanska dollar mätt, är Natura det mindre bolaget av de två. Omsättningen i år förväntas bli 3,7 miljarder dollar. Men samtidigt är lönsamheten bättre än i Avon.

Både försäljningsutvecklingen och vinsttillväxten är stabilare i Natura. I prognosen ökar både vinsten och omsättningen i kommande år.

Skulle vi lite slarvigt slå ihop Avon med Natura så stiger omsättningen över 10 miljarder år 2020. Justeras det sammanslagna, förväntade, rörelseresultatet med det förväntade synergierna (150 miljoner dollar årligen) stiger resultatet till 900 miljoner dollar.

Kapitalstrukturen i det nya bolaget vet vi lite om. Men baserat på det uppskattade värdet på totalen (11 miljarder dollar) ger det en värdering (Ev/ebit) omkring 12.

Värderingen i Natura är ungefär den dubbla mot Avon, vilket innebär att köparen kan plocka upp den amerikanska konkurrenten riktigt billigt, trots budpremien på 30 procent. Betalningen görs nämligen med egna aktier.

För att rymma både Avon och Natura har ett nytt bolag startats, Natura Holding. Och varje aktie i Avon ger rätt till 0,3 andelar i Natura Holdning. Detta värderar Avon (enterprise value) till 3,7 miljarder dollar, enligt Marketwatch. Det rådande företagsvärdet (Ev) på Avon är 2,8 miljarder dollar, enligt Marketscreener.

Natura är idag bara noterat i Brasilen och för att möjliggöra affären kommer det ny bolaget Natura Holding också att noteras som ett depåbevis i USA. Affären ligger för godkännande hos aktieägarna, både i Avon och Natura. Sedan ska också regulatoriska myndigheter säga sitt. Planen är att affären ska gå i lås under 2020.

Låt oss jämföra med två peers, L’Oreal och Estee Lauder. De båda konkurrenterna värderas betydligt högre, är också markant större och har presterat bättre resultat historiskt.

Avon och Natura är sannolikt en mer riskfylld investering, men den innehåller både en turn-around-komponent i Avon, samt viktiga synergier när bolagen går samman. Valutakomponenten, med handel i Brasilien och Latinamerika men en notering i amerikanska dollar, ger ytterligare en dimension åt risken.

Hur aktiekursen i Natura utvecklas är avgörande för priset på Avon när affären senare går i lås. I skrivande stund kan budet översättas till 4,40 dollar per aktie i Avon, vilket innebär en rabatt mot dagens börskurs på 11,5 procent.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -