SSAB har haft svårt att leva upp till aktiemarknadens förväntningar i år. Rapporterna för såväl det första som andra kvartalet bjöd på klart sämre siffror än väntat. Missen i halvårsrapporten var inte fullt så grov som i det första kvartalet, men reaktionen på siffrorna blev ändå kraftigt negativ.
Sedan mitten av augusti har dock kursen återhämtat sig och den står nu åter högre än innan den senaste rapporten.
Vd Martin Lindqvist påpekade i samband med halvårsrapporten att analytikerna underskattat fördröjningen mellan prishöjningar i marknaden och effekten på SSAB:s resultat. Tidsglappet kommer sig av redan kontrakterade prisnivåer och allmäna ledtider. Många hoppas nu uppenbarligen på att de kommande kvartalen kommer att visa på den fulla effekten av dagens höga stålpriser.
Priserna på stål har stigit delvis på grund av hög efterfrågan i rådande starka konjunkturläge. Framför allt i USA har dock priserna huvudsakligen stigit till följd av handelskriget med Kina. Tullar på importerat stål stänger ute lågprisaktörer och det har lyft priserna på grovplåt.
USA är SSAB:s enskilt största marknad och bolaget tillverkar drygt 90 procent av allt som säljs i landet lokalt. Tullar har även införts på EU-varor men det som SSAB exporterar till USA från Norden är som regel specialprodukter där det är lättare att kompensera sig för tullarna i priset mot kund.
Resultatet i SSAB:s affärsområde Americas förbättrades kraftigt i det andra kvartalet. Omsättningen steg 29 procent och rörelseresultatet ökade till 365 Mkr från 39 Mkr för ett år sedan. Prishöjningar stod för 16 procent av tillväxten och volymer för 13 procent.
Snittprognosen för rörelseresultatet i Americas låg dock enligt SME Direkt på 474 Mkr så utfallet var en klar besvikelse.
I fjol svarade Americas för 10 procent av rörelseresultatet före avskrivningar, ebitda, i SSAB. Försäljningen består huvudsakligen av grovplåt och lönsamheten är inte lika hög som i Europa. Prisuppgången på grovplåt sedan november har förbättrat lönsamheten och hittills i år har Americas svarat för 18 procent av resultatet.
Den riktigt tunga pjäsen i SSAB är dock fortfarande divisionen Europe som stått för halva ebitda-resultatet i år. Inte heller SSAB Europe nådde riktigt upp till väntade nivåer i andra kvartalet. Analytikerna hade väntat sig ett resultat i nivå med fjolåret men det föll med 11 procent. Högre kostnader anges som huvudorsak till det lägre resultatet.
Efterfrågan i Europa beskrivs som stabil men volymerna föll med 3 procent. Omsättningen ökade trots det till följd av bland annat valutaeffekter och högre priser.
Näst största område i SSAB, sett till resultat, är Special Steels. Kunderna till SSAB:s höghållfasta stål återfinns inom sektorer som tunga transporter, anläggning, bygg och gruvor. Det är områden med bra eftefrågan för tillfället och Special Steels ökade också volymerna med 12 procent i det andra kvartalet. Högre priser bidrog med ytterligare 10 procents tilllväxt.
Sammantaget noterade SSAB i det andra kvartalet en tillväxt på knappt 13 procent. Rörelseresultatet steg med 35 procent men utfallet var ändå 10 procent lägre än snittprognosen inför rapporten.
Den goda efterfrågan som noterats hittills i år väntas bestå även under andra halvåret. Vd Martin Lindqvist konstaterade nyligen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att det tredje kvartalet utvecklats som väntat. USA-marknaden är fortsatt stark och även i Europa är den underliggande efterfrågan god, enligt vd:n.
Priserna på grovplåt i USA tycks ha planat ut på höga nivåer. Priserna på skrot har däremot sjunkit vilket är positivt för SSAB Americas marginaler. Divisionens två anläggningar i USA använder uteslutande skrot som insatsvara i sin produktion.
De analytiker som bevakar SSAB räknar enligt databasen Factsets sammanställning med en kraftig vinsttillväxt för innevarande år. Estimaten för de båda kommande åren är mer försiktiga. Tillväxten på översta raden väntas vara obefintlig. Lönsamhetsförbättringar väntas istället lyfta vinsterna.
Snittprognoserna för vinst per aktie för 2019 och 2020 innebär p/e-tal på 10,5 respektive 10,3 för A-aktien. SSAB har kraftigt förbättrat sina kassaflöden de senaste åren och balansräkningen stärks i snabb takt. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen enligt Factset till 7,6 gånger nästa års väntade rörelseresultat.
Direktavkastningen på A-aktien väntas uppgå till 3,5 procent respektive 4,0 procent de närmaste åren. Satsar man på den väsentligt billigare (och röstsvagare) B-aktien blir direktavkastningen 4,3 procent respektive 4,9 procent.
Fjolåret var första gången på fem år som SSAB lämnade utdelning. De kraftigt förbättrade kassaflödena gör analytikerna förhoppningsfulla inför framtiden. Martin Lindqvist vill fortsätta bygga upp finanserna så att SSAB klarar av att göra investeringar oavsett konjunkturläge. Förvärv är ett annat område som är aktuellt då det pågår en konsolidering av den europeiska stålmarknaden.
SSAB har en ambition om att bli det mest lönsamma stålbolaget i sitt slag i världen till år 2020. Martin Lindqvist är optimistisk om att kunna nå dit. De strategiska prioriteringarna är klara och bygger kortfattat på fortsatt tillväxt inom de mest lönsamma områdena.
En plump i SSAB:s annars fina protokoll på senare år är återkommande produktionsstopp av varierande orsak. I slutet av augusti meddelades om stopp i Oxelösund då masugnen behövde repareras. Kostnaden beräknas uppgå till 150 Mkr. Martin Lindqvist menar dock att det är slumpens skördar och att bolaget överlag är välinvesterat och har god kontroll på produktionen.
SSAB-aktien föll tungt i våras men återämtningen under september gör att kursen är oförändrad sedan årsskiftet. Bolaget har bra medvind för tillfället och utsikterna för de kommande kvartalen är ljusa. Vi tror aktien har mer att ge och rekommendationen blir köp.