Köpvärda fonder i februari

Köptips Fondåret 2018 har startat starkt med breda uppgångar på världens börser. Avkastningen i januari är bland den bästa sedan 1987.

Den breda börsuppgång har hjälpt till så att alla våra rekommenderade fonder landar på plus för månaden. Trots den goda starten på året passar vi på att göra en förändring inför februari.

Placeras strateg Pekka Kääntä sänker risken i allokeringen från en övervikt på 70 procent aktier till en övervikt på 60 procent aktier och adderar till råvaror med ytterligare 5 procentenheter till 10 procent.

Jag väljer att byta ut kredit- och obligationsfonden Carnegie Corporate Bond. In kommer Basfonden Länsförsäkringar Japan Indexnära som investerar i japanska storbolag.

Marknaden drog en lättnadens suck efter valet i höstas när sittande premiärminister Shinzō Abe fick mandat att sitta kvar. Man räknar med att den expansiva politiken från både regeringshåll och centralbanken Bank of Japan fortsätter.

Shinzō Abe

Förutom expansiv finanspolitik finns det flera faktorer som talar för Tokyobörsen. Bank of Japan kontrollerar både kort- och långräntor. Man har varit tydligt med att 10-års räntan ska ligga runt noll procent under överskådlig tid. Vilket ger en svag japansk valuta som är bra för de exporterande japanska bolagen. Och den japanska centralbanken ser ut att vara den bank som håller kvar de kvantitativa lättnaderna längst.

Ytterligare en faktor är att Bank of Japan inte bara genomför kvantitativa tillgångsköp på obligationsmarknaden. Köpen sker även på Tokyobörsen genom köp av ett antal olika japanska aktie-ETF:er varje morgon.

De stora japanska exportbolagen gynnas av den svaga valutan och att världsekonomin har den starkaste tillväxten på flera år. Det syns hos det framåtblickande inköpschefsindex som i december visade det högsta värdet på många år. Drygt 60 procent av de noterade bolagen på Tokyobörsen är cykliska bolag där vinsterna stiger med konjunkturen.

Den goda globala tillväxten skapar ökade bolagsvinster och den japanska vinsttillväxten ser bra ut de närmaste åren. Enligt MSCI värderas Tokyobörsen till p/e-tal 14,6 på nästa års vinster. Det är betydligt lägre än för världsindex som värderas till p/e-tal 17. Tokyobörsens är en av få börser i världen som är värderad lägre än sitt 10-åriga p/e-talssnitt. 

Fonden vi väljer att ta in är Länsförsäkringar Japan indexnära. Den följer de 320 största bolagen som ingår MSCI Japan index. Andelen stora bolag är knappt 93 procent och medelstora bolag utgör endast 7 procent. Bolagen i fonden har i genomsnitt ett börsvärde på 90 miljarder kronor. Fondens fem största innehav väger 12 procent.

Klart störst börsbolag på Tokyobörsen är världens näst största fordonstillverkare, Toyota Motors, som har ett marknadsvärde på 1 300 miljarder kronor och väger 4,6 procent i index.

Största sektor är cykliska industribolag på drygt 19 procent följt av cykliska konsumentbolag på 17,8 procent. Mindre cykliska teknikbolag utgör en överraskande stor del på knappt 16 procent av index, och placerar sig före finanssektorn. Japanska teknikbolag ligger långt fram inom automatisering och robottillverkning, med både produktion av hård- och mjukvara. Det är ett intressant och snabbväxande teknikområde.

Vi tror att en Japanfond kommer att gå bättre än globalt aktieindex i ett fortsatt positivt aktieklimat.

Som vanligt finns det olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

För den som vill ha fortsatt hög risk i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna i högre risk och högrisk segmentet.

Den som vill ta mindre risk hänvisar vi till våra fonder med medelrisk och låg risk. Där hittar vi lågriskhedgefonden Atlant Stability och räntefonden Spiltan räntefond Sverige.

Eller varför inte en gyllene medelväg och välja någon av blandfonderna den passivt förvaltade Swedbank Robur Access Mix eller Carnegie Strategifond som är aktivt förvaltad.

För aktieplaceringar hänvisar vi till vår lista över köpvärda aktier i februari.

HÖGST RISK

Basfonder

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära är en indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

Länsförsäkringar Japan indexnära följer de 320 största bolagen som ingår MSCI Japan index. Andelen stora bolag är knappt 93 procent och medelstora bolag utgör 7 procent. Bolagen i fonden har i genomsnitt ett börsvärde på 90 miljarder kronor.

Spetsfond

SEB Östeuropa Småbolag investerar i mindre bolag med ett marknadsvärde på högst 5 miljarder kronor, med bra förutsättningar för en tydlig vinsttillväxt. Fonden föredrar välskötta bolag med en inte allt för hög värdering.

 

HÖGRE RISK

Spetsfonder

Storebrand Global Multifaktor: Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Lannebo Europa Småbolag En europeisk småbolagsfond som investerar i hela Europa. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. Fonden förvaltas av den erfarna duon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

Swedbank Robur Ny teknik investerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden placerar minst 70 procent i små- och medelstora bolag i Norden. Små- och medelstora innovationsdrivna bolag ger möjligheter att öka bolagens vinster snabbare än ekonomin som helhet.

 

MEDELRISK

Basfonder

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

 

 

Februariutgåvan av Placeras Strategidokument

Placera viktar ned aktier

Köpvärda aktier i februari

 

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Japan Index Köp 114,77 -
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 146,95 -
SEB Östeur S&M Bolag ex Ryss C EUR Lux Köp 48,06 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 263,35 -
Lannebo Europa Småbolag A SEK Köp 12,67 -
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 736,23 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 266,84 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 271,70 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 121,12 -
Atlant Stability Köp 1 359,59 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -