NCC: Är surdegarna borta nu?

Aktieanalys. 2018 ser ut att i bästa fall bli ett mellanår för NCC. Aktien har fallit kraftigt sedan i somras men vi tror den kan förbli trög en tid till.

NCC valde precis som vi befarade att rensa bordet rejält innan Peter Wågströms efterträdare tar plats i vd-stolen. De senaste åren har plågats av ständigt återkommande nedskrivningar i projekt och bolaget hade efter att Wågström tvingades lämna i oktober ett gyllene tillfälle att en gång för alla rensa ut alla potentiella surdegar ur böckerna.

I mitten av december flaggade NCC för nya nedskrivningar och omstruktureringskostnader på totalt 390 Mkr i fjärde kvartalet. Merparten av nedskrivningarna den här gången rörde divisionen Infrastructure där även en ny divisionschef utsetts. Totalt för 2017 summerade engångsposterna till -590 Mkr.

Den gemensamma nämnaren för de senaste årens många nedskrivningar är enligt tillförordnade vd:n Håkan Broman dåligt projektstyrning. Till Nyhetsbyrån Direkt förklarade han i samband med bokslutsrapporten att den extremt höga aktiviteten i byggbranschen lett till hög personalomsättning och kompetensen har inte alltid varit den rätta i ledningen för projekten.

Enligt Håkan Broman har dock situationen förbättrats. Personaltillgången är bättre och orderboken välfylld vilket tillåter NCC att räkna mer konservativt i de anbud man lämnar.

Det senaste årets nedskrivningar kommer dock att fortsätta tynga NCC en tid. De nedskrivna projekten måste fortfarande färdigställas och kommer så länge de pågår att generera intäkter utan vinst. Det späder ut marginalerna i koncernen.

Av NCC:s fyra divisioner levererar Industry och Property Development marginaler över sina målnivåer. Property Development nådde en rörelsemarginal på 15,7 procent för 2017. Målet är att ligga över 10 procent. Industry nådde 4,7 procents marginal med målet att ligga över 4 procent.

Divisionerna Building och Infrastructure är dock långt ifrån sina mål. Building rapporterar en rörelsemarginal på 2,1 procent för 2017. Det är en förbättring jämfört med året innan men fortfarande en bra bit ifrån målet på minst 3,5 procent. Infrastructure har samma målnivå men utfallet för 2017 blev negativt. Året innan var marginalen 1,0 procent.

Building och Infrastructure är två tunga pjäser inom NCC och de drar ned totalsiffran för koncernen som helhet. Rörelsemarginalen för 2017 landade på 2,3 procent. Det är 0,4 procentenheter lägre än året innan och långt ifrån målsättningen om minst 4 procent.

De ständiga nedskrivningarna är den största förklaringen till den svaga lönsamheten inom NCC:s båda byggenheter. Huruvida bolaget nu verkligen kommit till rätta med problemet med dålig projektledning och allt för optimistiska kalkyler i anbuden är väldigt svårt att bedöma utifrån.

Det är därför ett orosmoment som kommer att leva kvar i NCC-aktien en tid. Skulle bolaget behöva ta ytterligare nedskrivningar i den närmaste framtiden är det ingen vild gissning att det skulle mottas kraftigt negativt på aktiemarknaden.

Som ett led i arbetet att förbättra lönsamheten har NCC i fjärde kvartalet även utarbetat ett program för att sänka kostnaderna inom diverse supportfunktioner. Dessa ska flyttas närmare verksamheterna. Besparingen väntas uppgå till cirka 200 Mkr om året med full effekt under 2018.

Bidragande till en bättre lönsamhet inom NCC skulle även en ökad aktivitet inom höglönsamma divisionen Property Development vara. Den rymmer NCC:s egna projekt inom fastighetsutveckling. När motsvarande verksamhet inom bostäder, nuvarande Bonava, skiljdes av 2016 hoppades många att Property Development skulle ta ett stort kliv framåt.

Det har dock tagit tid att få upp farten inom Property Development. Vid årsskiftet var totalt 22 projekt igång, tre fler än för ett år sedan. Merparten av de pågående projekten är relativt nystartade och Håkan Broman flaggar för att Property Development har få projekt som kommer att resultatavräknas under 2018.

Positivt inför 2018 är dock att NCC gick ut fjolåret med en orderbok som var 8 procent större än året innan.

De analytiker som bevakar NCC räknar enligt SME Direkts sammanställning med att bolaget, justerat för engångsposter, rapporterar ett i princip oförändrat resultat 2018. Snittprognosen för vinst per aktie 2018 ligger på 13,24 kronor. För 2019 är prognosen 14,42 kronor.

Med nuvarande aktiekurs innebär de prognoserna p/e-tal på 11,8 respektive 10,9 för de kommande åren. För 2017 föreslås en utdelning på 8 kronor vilket innebär en direktavkastning på 5,1 procent. Snittprognosen för 2018 är 9,08 kronor vilket skulle ge 5,8 procents direktavkastning.

NCC-aktien har fallit över 35 procent sedan midsommar i fjol. De interna problemen i kombination med aktiemarknadens stora oro över den svenska bostadsmarknaden har pressat kursen.

NCC utvecklar inte längre själva bostäder så ett prisfall påverkar inte längre bolaget direkt. Däremot står nybyggen av bostäder för en dryg tredjedel av orderingången inom divisionen Building. En dämpad bostadsmarknad skulle därför till viss del påverka även NCC negativt.

Till ny vd i NCC utsågs nyligen Swecos Tomas Carlsson. Han var 20 år på NCC innan han gick till Sweco. Han tillträder senast i sommar och risken är att NCC trampar vatten de närmaste kvartalen i väntan på sin nya vd.

Värderingarna i byggsektorn är överlag attraktiva för tillfället. Det gäller även NCC som dessutom är i princip skuldfritt och erbjuder en hög direktavkastning. Vinsttillväxten bland de stora byggbolagen väntas dock vara relativt svag de kommande åren och det gäller också i högsta grad NCC. Marginalerna lär hamna under press från nedskrivna projekt och ett förväntat lägre bidrag från Property Development.

Sammantaget ser vi inget skäl att i dagsläget ändra vår neutrala rekommendation på NCC.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Neutral 158,40 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -