Fondkategorin Sverigefonder är ett riktigt getingbo och innehåller nästan 100 fonder. Placera har listat de bästa Sverigefonderna och de sämsta från Morningstars fondutbud.
Det breda SIX Return Index som omfattar hela Stockholmsbörsens har avkastat 104 procent inklusive utdelningar de senast fem åren. Det är hela 27 procentenheter bättre än OMXS30 index som omfattar de 30 mest omsatta och största bolagen på Stockholmsbörsen.
SIX Return Index
Enligt Morningstar har kategorisnittet för Sverigefonder avkastat 98,4 procent och inte orkat upp till breda aktieindex. Vi fokuserar på Sverigefonder som i huvudsak investerar i stora bolag.
Bara för att börsen har gått starkt under perioden finns det fonder inte hängt med index eller kategorisnittet. De aktiva förvaltare som investerat i fel aktier bland de stora bolagen har haft det tufft – fler bolag än man tror av storbolagen har haft förvånansvärt svag utveckling under femårsperioden.
De aktiva förvaltare som överviktat stora bolag som väger mycket i index har haft det extra kämpigt. Bland de aktierna med sämst avkastning hittar vi flera fondfavoriter, Getinge -42 procent, Ericsson (-14%), Telia (-17%) och H&M (-7%), här är inte några utdelningar med räknande.
Telia-aktien
Spridningen är enorm till de stora bolagen med högst avkastning de senaste fem åren.
I toppen hittar vi Loomis med 277 procent, Nibe (+255%), Latour (+224%), Securitas (+174%) och Assa (+168%). Volvo som gått stark i år har fått i princip hela avkastning i år, de senaste fem åren har den stigit med 63 procent, exklusive utdelningar.
Volvo-aktien
Den stora skillnaden mellan vinnar- och förloraraktier de senaste fem åren gör att spridningen mellan de aktivt förvaltade Sverigefonderna är stor. Det skiljer mer än 100 procentenheter mellan bästa och sämsta fond - det är mycket.
Det man slås av gällande vinnarfonderna är att de flesta har haft samma förvaltare eller förvaltningsteam under hela perioden. Vinnarlistan innehåller i huvudsak aktivt förvaltade fonder från fristående fondbolag och endast två fonder hör hemma hos en storbank. Vi hittar en passivt förvaltade fond.
Bästa fond de senaste fem åren är Norron Active R som förvaltas av duon Gustaf Sjögren och Niclas Granath. De har förvaltat fonden sedan starten i juni 2011 och de är som namnet antyder aktiva i sin förvaltning.
Gustaf Sjögren och Niclas Granath
De förvaltar en koncentrerad portfölj med 26 aktier som har en ganska hög omsättningshastighet. I genomsnitt har de ett innehav i knappt två år. Detio största innehaven väger hela 50 procent, vilket tyder på en stark övertygelse i aktievalen.
Vi hittar hela fyra cykliska verkstadsbett bland de fem största innehaven i fonden. Volvo är största innehav i fonden och avkastat drygt 50 procent i år utdelning oräknad. Fondens andra verkstadsbolag är Atlas Copco, Sandvik och ABB.
Fondbolaget Spiltan kammar hem andra och fjärdeplatsen. Bästa Spiltanfond är deras Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som är mycket populär bland småspararna. Fonden förvaltar idag drygt 8 miljarder kronor och förvaltningsavgiften är låga 0,2 procent.
Fonden är den enda passivt förvaltade fonden på topplistan. Spiltan har gjort ett urval på tretton svenska investmentbolag, vilket visat sig över tid vara ett vinnande koncept de senaste fem åren. Fonden har avkastat 50 procent mer än Stockholmsbörsen under perioden.
De två största innehaven är Investor och Industrivärden som utgör drygt 50 procent av fondens värde, båda aktierna har avkastat drygt 20 procent bara i år. Det bäst presterande investmentbolaget i fonden är Gustav Douglas Latour som har avkastat mer än 220 procent exklusive utdelningar på fem år.
Den andra Spiltanfonden är Spiltan Aktiefond Stabil. Fonden förvaltas av Erik Brändström sedan starten 2002. Erik är den förvaltare på listan som har förvaltat sin fond längst tid, vilket ser ut att vara ett framgångsrikt recept.
Erik Brändström
Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på kvalitetsbolag - värdeaktier -samt investmentbolag. Målet är en stabil avkastning, i dagsläget har den 26 investeringar. Investeringarna är långsiktiga och omsättningshastigheten mycket låg. I portföljen hittar vi de båda investmentbolagen Lundbergs och Latour som köptes in sommaren 2003 – på tal om långsiktigheten. Fonden har ett utländskt innehav och det är Warren Buffets investmentbolag Berkshire Hataway.
Det lilla fondbolaget Cliens fonder, klämmer in sig mellan Spiltanfonderna och tar en hedervärd tredjeplats. Fonden förvaltas sedan fyra år av den före detta stjärnanalytikern Tomas Brodin. Och han gör det riktigt bra.
Thomas Brodin är aktiv i aktievalen, han letar efter undervärderade lönsamma bolag med starka kassaflöden i kombination med en tydlig affärsmodell. Noterbart är att avkastningen har levererats till en risk i fonden som varit lägre än kategorisnittet och Stockholmsbörsens, vilket får anses som en mycket stark prestation.
Bland fonderna på förlorarlistan är det särskilt slående att förvaltningsbyten duggar tätare i spåren på svag avkastning. Här finns det bara en förvaltare som varit med hela perioden. Intressant är att vi hittar hela fyra passivt förvaltade indexfonder på förlorarlistan. Alla investerar efter de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen, vilket inte har varit något framgångsrecept de senaste fem åren.
Indexfonderna tar hand om tredje till sjätte platsen. Vi hittar Aktiespararna Topp Sverige som sämsta indexfond och gratisfonden Avanza Zero bäst. Men det skiljer bara 2,4 procentenheter mellan fonderna och det är förvaltningsavgiften som är boven i dramat.
De två sämsta fonderna på listan är aktivt förvaltad. Den fond som har haft sämst utveckling är Danske Invest SICAV Sweden haft. Fonden har Hennes & Mauritz som största innehav och den har varit med i portföljen sedan 2003. Fonden bytte förvaltare för ett och ett halvt år sedan till Mattias Cullin. Han kan inte hängas ut för fondens svaga avkastning. Under Mattias Cullins förvaltning har fonden avkastat bättre än både jämförelseindex och kategorisnittet för Sverigefonder.
Nordic Equities Sweden har inte heller rosat marknaden de senaste fem åren. Det är den enda fonden på listan över de sämsta fonderna som har haft samma förvaltare hela perioden.
Ansvarig förvaltare är Lars-Olov Olsson, fonden är koncentrerad och består 31 innehav. Den sämsta bidragsgivaren till fondens svaga avkastning är sannolikt Hennes & Mauritz, den har varit med sedan fonden startade 2009.
Längre ner på listan hittar vi två Swedbank Robur fonder och två Skandia-fonder. Även här har man gjort förvaltarbyten. Skandias Cancerfond fick ny förvaltare så sent som den 1 september i år.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.