2017 har onekligen bjudit på många intressanta kursrörelser, och för att förstå dem krävs nog att man backar bandet redan till hösten 2016. Då, för knappt ett år sedan, började framför allt cykliska aktier att gå riktigt starkt vilket då inte var helt självklart.
Värderingarna var höga och vinstlyften handlade framför allt om marginalförbättringar vilket tedde sig som en ändlig resurs att ösa stigande vinster ur. Därtill fanns en hel del orosmoln vad gäller konjunkturen.
Visst, i Sverige har tillväxttakten varit starkt under en lång period även med hänsyn till en del extraordinära omständigheter. Men i Europa har det varit mer blandat och i USA pekade mycket statistik mot en försvagning.
I den kontexten föreföll stora kurslyft alltför optimistiskt. Men så kom en omsvängning med enormt starka makrosiffror i Europa, inte minst väldigt bra inköpsindex. Och rapporterna för första kvartalet 2017 besannade förhoppningarna. Det var riktigt starka rapporter överlag, med en klar majoritet av bolagen som överträffade förväntningarna och ofta med råge.
Det såg ut som om den förbättring i makrostatistiken som kunde skönjas under våren också fått genomslag i företagens resultaträkningar. Mot en sådan bakgrund var det föga förvånande att förhoppningarna inför årets andra kvartal sköt i höjden och de höga förväntningarna kan bidra till att reaktionerna blir så starka.
Men det finns nog också ett starkt inslag i besvikelse över att den fina utvecklingen från årets första kvartal inte stod sig. Då, under våren, såg det ut som om vi kunde få en uthålligt starkare konjunktur och vinstmomentum.
Nu ser det mest ut som om första kvartalet var ett undantag, stolpe in, snarare än ett tecken på uthålliga förbättringar. Den bilden får också stöd av att vinstökningarna fortfarande framför allt drivs av lönsamhetsförbättringar snarare än bra tillväxttakt.
Visst finns det en chans att det är tvärtom, att andra kvartalet råkar vara ovanligt svagt för många bolag. Men oddsen talar mot denna förklaring och det framstår som mer sannolikt att det första kvartalet var ovanligt svagt.
De starka kursreaktionerna visar också att marknaden tappat modet. Det är illavarslande. Risken finns för att nedgången på nära fem procent i breda index den senaste månaden fortsätter och blir en större korrektion. För trots nedgången värderas OMXS 30 fortfarande till höga p/e 17 för innevarande år och det är en värdering som dessutom bygger på hyggligt optimistiska prognoser.