Så mycket billigare är börserna efter fallen

Börs Den senaste månaden har varit förödande för börserna världen över. Världsindex har fallit med över 15 procent. Börsvärderingarna ligger nu på samma nivåer som i januari 2009.

Skuldkrisen i USA och Europa har fått finansmarknaderna att darra ordentligt den senaste månaden. Börser har fallit och både institutioner och privatsparare har sålt fonder och aktier i stora mängder.

Börsnedgångarna har lett till att värderingarna på aktiemarknaderna har fallit kraftigt. Som grupp värderas nu vinster i världens börsbolag till ett p/e-tal på drygt 10. Det är en nedgång från knappt 12 för en månad sedan. Ser vi i ett historiskt perspektiv är det i nivå med värderingarna i januari 2009.

En anledning till det är att aktiekurserna har fallit mer än vad aktieanalytikerna har dragit ned sina vinstförväntningar för bolagen. Nu finns det alltså möjligheter att köpa aktier relativt billigt, förutsatt att bolagens vinster inte påvekas alltför negativ av den finansiella oro som just nu pågår. För om vinsterna faller kommer värderingarna att stiga igen.

Placera.nu har tittat på hur mycket värderingarna för olika marknader har ändrats den senaste månaden, se tabell. Det kan vara på dessa marknader som de största fynden kan göras.

Som grupp har de amerikanska börsbolagen fått se värderingarna falla mest, med cirka 2,3 enheter. Nu värderas de till ett p/e-tal på drygt 11, en nedgång från knappt 13,5 för en månad sedan. Det betyder en uppgångspotential på 20 procent för att komma tillbaka till den tidigare värderingen. Det förutsätter också att vinstförväntningarna är oförändrade.

Lika stor förändring har de tyska bolagen varit med om. För en månad sedan låg p/e-talet på drygt 10,5 men har efter börsnedgången kommit ned till knappt 8,5, enligt datainsamlingsbolaget Factset.

Med samma beräkning och antagande som för USA betyder det en potential på 28 procent. De svenska bolagen ligger också högt upp på listan. P/e-talet har fallit från drygt 10,5 till drygt 9,5.

Enligt Factset är det bara ett land, Peru, som har fått se sina p/e-tal stiga. För en månad sedan värderas bolagens vinster som grupp till drygt 7,5 gånger det kommande årets vinster, men nu har värderingarna stigit till drygt 9. Det beror på att vinstförväntningarna har fallit mer än börsen, som har gått ned cirka 8,5 procent den senaste månaden.

Östeuropa är den region som har fått se sina aktiekurser dala mest, 18 procent. Det har också pressat ned p/e-talen mest. Den senaste månaden har de fallit från 7,1 till 5,6. Vid oförändrade vinster ligger börspotentialen på 27 procent.

För bolagen i Latinamerika har p/e-talsvärderingarna bara fallit från drygt 11,5 till 10,8. Bolagen i Argentina är hårdast drabbade. Där har p/e-talen gått ned från knappt 9 till 7,5, och regionens stora aktiemarknad, Brasilien, har gått från knappt 10,5 till knappt 9,5. Börspotentialen utan vinstförändringar ligger på låga 9 procent.

De två stora tillväxtmarknaderna i Asien, Indien och Kina, har inte gått opåverkade genom den senaste tidens finansturbulens. I Indien har värderingarna kommit ned till drygt 11 från tidigare drygt 12,5. I Kina har de fallit från knappt 12 till drygt 10.

För att återgå till de
tidigare värderingsnivåerna finns det utrymme för en börsuppgång på cirka 15 procent. Men det förutsätter att vinsterna eller vinstförväntningarna inte ändras, vilket det finns stor risk för om världen går in i en ny lågkonjunktur.
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -