Bostadsutvecklare värd att teckna

Börsintroduktion Bostadsutvecklaren SSM kommer till börsen i veckan. Det saknas inte orosmoln kring sektorn men bolaget har för närvarande bra tryck i verksamheten.

Stockholmsbörsen får i nästa vecka tillskott av ännu en bostadsutvecklare. SSM siktar mot en första handelsdag den 6 april. Den starka efterfrågan på bostäder har de senaste åren gjort att floran av byggare och utvecklare har ökat kraftigt. SSM gör aktier som JM, Bonava, Besqab, Magnolia, Tobin, ALM Equity och Oscar Properties sällskap.

Alla har de sina lite olika nischer. SSM är fokuserat på Stockholmsområdet och siktar in sig på mindre bostäder för en eller två personer. Det är en del av marknaden som bolaget menar tenderar att svänga mindre med konjunkturen. Byggena ligger inte i cityläge utan i närförorter som Bromma, Nacka eller Midsommarkransen.

Verksamheten startade 1993 och sedan 1999 har bolaget enbart sysslat med projektutveckling av bostäder. Det är de båda grundarna som nu säljer av delar av sina innehav i samband med introduktionen. De kommer att kvarstå som ägare till runt 60-65 procent av aktierna i SSM. En nyemission genomförs också som tillför bolaget 500 Mkr.

Priset på aktierna kommer att ligga i intervallet 54-64 kronor vilket i mitten av intervallet skulle ge ett börsvärde på cirka 2,3 miljarder kronor. Jämfört med fjolårets resultat på 145 Mkr innebär det ett p/e-tal på 16 vilket är klart högt jämfört med konkurrenterna. SSM kunde dock i fjol stoltsera med en vinsttillväxt på dryga 50 procent. Kan man komma i närheten av det i år så motiverar det prislappen.

Att SSM kunde lyfta resultatet så kraftigt i fjol beror till stor del på att bolaget valde att bygga mer på egen hand. Historiskt har SSM jobbat mycket med samriskprojekt, huvudsakligen med partnern Alecta. Nu går man dock mot att jobba med en högre andel egna projekt och det gav i fjol avtryck i resultaträkningen.

Vid årsskiftet hade SSM knappt 1 500 bostäder i pågående produktion. Den egna andelen av detta var 1 000 stycken. I projektportföljen finns ytterligare 4 300 lägenheter. I planerna för innevarande år ingår start av projekt omfattande totalt 1 100 lägenheter varav merparten i egen regi.

I affärsplanen ligger att till år 2021 ha kommit upp i cirka 1 800  produktionsstarter om året. Som jämförelse kan sägas att JM, vars börsvärde är nära tio gånger större än det SSM siktar mot, startade produktion av 4 200 bostäder i fjol.

Bristen på bostäder är fortfarande stor i Stockholmsområdet och suget efter SSM:s lägenheter har hittills varit mycket stort. I princip hela den pågående produktionen är såld och bolaget har haft 30-35 intressenter per bostad i projekten.

SSM bygger sina lägenheter för personer i åldern 20-44 år. Det är en period i livet då mycket händer och antalet flyttar är som störst (hela 12 stycken per person i snitt enligt SSM själva). Omsättningen på lägenheter är därför stor vilket ger en stabilitet i efterfrågan.

Arbetsmarknaden har historiskt varit den viktigaste faktorn för bostadsmarknaden. När folk börjar oroa sig för att förlora jobbet så tenderar bostadsköpen att bromsa snabbt. I dagsläget syns dock inga orosmoln på den fronten, tvärt om ser konjunkturen ut att förbli stark under överskådlig tid.

Ett orosmoln för SSM är dock att antalet 25-åringar som kommer ut på bostadsmarknaden kommer att minska kraftigt de närmaste åren. Barnkullarna krympte med drygt 25 procent från början till slutet av 90-talet.

Ett annat hot mot bolagets ambitiösa planer är den akuta bristen på byggarbetskraft. Framför allt inom husbyggande går branschen redan på maxkapacitet idag och kostnaderna för att bygga trycks uppåt. Att öka takten med bibehållen kvalitet och utan allt för hård press på marginalerna kan därmed bli svårt.

Räntor och finansieringsmöjligheter är ett annat hot. Stigande räntor riskerar att påverka såväl prisbilden på bostäder som kostnaderna för att finansiera projekten. Att döma av de senaste signalerna så lär dock svenska räntor förbli låga under överskådlig tid.

Ränteoro och en allmän känsla av att bostadsboomen närmar sig sin topp har påverkat bostadsaktierna på börsen. I stort sett alla konkurrenterna har haft en svag eller åtminstone rejält svajig kursutveckling de senaste 6-12 månaderna.

För och nackdelar står som vanligt och väger mot varandra när det gäller en investering i SSM. På pluskontot hamnar det faktum att bolaget är en stor aktör inom sin nisch med en lång historik och ett bra tryck i verksamheten. Projekten är enormt efterfrågade och vinsterna har som sagt ökat kraftigt de senaste åren.

Portföljen av kommande projekt är välfylld för de kommande åren. Till 2018 planeras exempelvis projektstart av två spektakulära skyskrapor vid Telefonplan. Det högsta tornet blir nära 270 meter högt och tillsammans rymmer de drygt 1 200 lägenheter.

Positivt är också att huvudägarna kvarstår med en stor ägarandel och att det finns ankarinvesterar i introduktionen som tar cirka 30 procent av de sålda aktierna. Finansiellt är SSM också förhållandevis stabilt jämfört med många av de andra mindre aktörerna i branschen.

I den negativa vågskålen hamnar det breda spannet i introduktionskursen, det oroliga börsläget för bostadsbyggarna, kostnadsinflationen i branschen och en hög värdering i förhållande till bevisade vinster.

Sammantaget tror vi att SSM-aktien varken kommer att rusa eller rasa efter introduktionen. Det saknas som sagt inte orosmoln kring bostadssektorn i Sverige men så länge arbetsmarknaden är stark finns det goda förutsättningar för en fortsatt bra efterfrågan. Med sin välfyllda projektportfölj känns SSM som ett intressant alternativ i sektorn och vi tycker aktien kan vara värd en chans.

Rekommendationen blir att teckna.

 

 

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -