Glöm guld som säker investering

Krönika I veckan nådde guldpriset ny årshögstanivå men uppgången slutar inte där, om man får tro experterna. Men de som tror på högre guldpris ser också en stundande ekonomisk kollaps.

En sex dagar lång guldrusch fick priset att tillfälligt stiga över den psykologiskt viktiga 1 300-dollarsnivån. Från junibotten vid 1 205 dollar per uns har priset stigit med närmare 9 procent och rallyt har gått i motsatt riktning till den blodröda utvecklingen på Europas börser. På fredagsmorgonen är börstonerna ljusare och guldpriset tillbaka under 1 300 dollar.

På grund av oron för Brexit flyr europiska investerare riskfyllda tillgångsslag för att ta skydd i trygga hamnar som guld och kontanter.

Men guldets roll som skyddsängel är inte självklar. Framförallt inte eftersom det spekuleras vitt och brett i råvaran. Den senaste tidens upp- och nedgångar isar att guldet över tid varit allt annat än en stabil placering.

En guldtacka genererar ingen ränta, inte heller någon utdelning. Men ett uns guld är en del av en, som vi känner världen, ändlig kaka. Till skillnad från en ett kalhygge norr om Karlstad, som uppfyller samma kriterier, är guldet enkelt att ta med sig och att omsätta i kontanter. Men precis som mark, aktier, och fastigheter kan råvaror som guld vara felprissatta i tider av panik och eufori.  

Den ädla varan är också en räntekänslig tillgång. När bankkontot ger nollränta blir guld en relativt sett mer attraktiv investering, i alla fall i teorin.

Guldrallyt korrelerar åtminstone i det korta perspektivet med Federal Reserves duvvaktiga besked på onsdagen. En förväntat generös penningpolitik fram till åtminstone 2018 talar emot dollarn men för ett högre guldpris prissatt i samma valuta.

Valutaspelet är enormt komplext och när världens centralbanker i kör samma lågräntemedicin blir relationerna dem emellan inte helt enkla att spå. Men det handlar hela tiden om ett relativspel mellan respektive valuta. För en svensk investerare innebär ett guldfondsköp ofta exponering mot både dollarn och guldpriset.

Författaren och marknadsstrateg James Rickards tror att guldrallyt bara är i sin linda. Till hans tes hör också en ny finanskris med kulmen 2018. Rickards har skrivit bästsäljare om finansiella krishärdar och relationen mellan valuta och råvaror. I en intervju med CNBC säger han att vi bör vänja oss vid finansiell panik ungefär vart tionde år så klockan klämtar nu inför nästa kris.

Ur finanskrisens rasmassor lyftes bankaktierna av centralbankernas räddningspaket men i den annalkande krisen riskerar centralbankerna själva att stå i kaosets främsta led. Som ensam räddare återstår Världsbanken, International Monetary Fund.

Om centralbankskrisen blir ett faktum tror Rickards att guldpriset mycket väl kan stiga till mer än 10 000 dollar per uns. Det skulle innebära närmast ett tiofaldigande av dagens prislapp.

Han bygger antagandet på att den globala penningmängden (M1) ökat radikalt och att den tidigare backats upp till 40 procent av guldtillgångar. Det finns officiellt 35 000 ton guld i världen. Hans sifferövningar generar sedan den gigantiska prislappen. Grafen nedan visar utvecklingen enbart i USA.

Det senaste tre månaderna dominerar guldfonderna vinnarlistorna och de bästa har stigit mer än 30 procent. Börshandlade SPDR Gold Shares har i år stigit med 24 procent. Fördelen med SPDR:s guldfond är att den är uppbackad av fysiskt guld, vilket gör den till en tryggare placering än produkter som bygger på guldterminer som egentligen bara är papperskontrakt.

En investering i ett bolag som bryter guld blir ett häftigt derivat när guldpriset stiger. Deras lönsamhet kan öka exponentiellt på en mindre stegring i guldpriset. Utanför vår hemmamarknad finns en rad spännande guldbolag att investera i men också i Stockholm finns ett par aktörer. Till vinnarna hör parallellnoterade kanadensarna Semafo och Lundin Gold.

  Börsvärde Kursutveckl
  Mkr 3 mån (%)
Semafo 13 426 26
Lundin Gold 3 787 34
Nordic Mines 441 1
Auriant 66 -17
Endomines 184 -35
Källa: Avanza    

 

Guld är en utmärkt spekulativ tillgång för den som tror på fortsatt nedgång och oro på börsen. Men någon trygg hamn har det  aldrig varit. Priset svänger kraftigt och är lika riskfyllt som andra råvaruinvesteringar. Bara under det senaste dygnet har prislappen varierat med 2,5 procent.

Den som söker säkerhet gör därför bäst i att välja kontanter. Köpkraften kan variera och på sikt gör inflationen att vi får mindre och mindre. Motsattsförhållandet kallas deflation. Då faller priserna och köpkraften i en 100-lapp ökar.

Oavsett vad som sker har vår sedel nominellt samma värde idag, som igår och imorgon.

Uppenbarligen har många läsare fastnat på rubriken. För att vara riktigt tydlig: Guld är en intressant investering som många andra tillgångsslag, men det är inte en tillgång som kan betraktas som säker.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -