Norska beskedet senaste motgången för Ingves

Kommentar Den norska centralbanken sänker räntan och vägen till nollränta, eller till och med negativ ränta, ser ut att vara utstakad. Den redan undervärderade norska kronan reagerade måttligt på beskedet.

Den norska kronan hade sjunkit rejält inför det räntebesked som Norges Bank levererade på torsdagsmorgonen. Förväntningarna var högt ställda på en ny räntesänkning och som väntat sänkte banken sin styrränta med 0,25 procentenheter till 0,50 procent. Det var den fjärde räntesänkningen på lite drygt ett år och en reaktion på lågt oljepris och allt dystrare utsikter för norsk ekonomi.

Förutom att neddragningar i oljesektorn påverkar tillväxten negativ finns det också tecken på att hushållen börjar bli allt försiktigare med sin konsumtion. En bidragande orsak till det är att inflationen, främst på grund av en försvagning av den norska kronan på cirka 20 procent, är fortsatt hög.

Norge sticker därmed ut i klubben av länder med en ränta nära noll och med en inflation som tickar på i en takt av runt 3 procent. Det påverkar i sin tur både reallöner och konsumtionsutrymme negativt. Inflationen ligger också en bit över den norska centralbankens mål på 2,5 procent. 

Att Norges Bank nu öppet diskuterar möjligheterna att norsk ekonomi riskerar att sjunka ner i en recession är en av huvudorsakerna till att banken fortsätter att driva ner räntorna. En av överraskningarna i dagens penningpolitiska besked var också en rejäl nedjustering av den framtida räntebanan.

En ytterligare räntesänkning med 0,25 procentenheter ser mer eller minder given ut samtidigt som räntebanan indikerar en 20-procentig sannolikhet för att den norska styrräntan når nollstrecket innan årsskiftet.

Dessutom fortsätter diskussionen om även Norge kan komma att införa negativ ränta. Den här gången mer ur ett stimulans- än ur ett riskperspektiv.

Att norsk ränta nu närmar sig nollstrecket, trots hög inflation, visar också på en viktig skillnad i synen på valutans roll mellan Norges Bank och den svenska Riksbanken. Där Riksbanken kanske främst ser en svag valuta som ett sätt att få upp inflationen så fokuserar Norges Bank mer på den tillväxtstimulans som en svagare norsk krona kan bidra med.

Den norska kronan har, trots mjukare räntebesked än väntat, inte försvagats sedan beslutet offentliggjordes utan handlas kring 0,973 norska kronor på en svensk.

Den uteblivna reaktionen kan, som SEB:s Norgeansvariga strateg Erica Blomberg konstaterar, delvis hänföras till ”att den norska kronan redan sjunkit rejält och kan ses som långsiktigt undervärderad”. Den norska kronan har påverkats kraftigt av det sjunkande oljepriset.

Skulle nu den norska kronan stiga i spåren av ett högre oljepris öppnar det därför upp för att Norges Bank gör realitet av hotet att införa negativa räntor.

Visar det sig dessutom att norsk ekonomin fortsätter att överraska negativt kan vi räkna med att regeringen kommer att lansera ett betydligt större finanspolitiskt stimulanspaket än de relativt blygsamma satsningar som presenterades i den senaste budgeten. Det gjordes i alla fall i samband med finanskrisen – och regeringen har definitivt utrymme får sådana satsningar.

För vår svenska Riksbank kommer nu smällarna slag i slag. Större stimulanser än väntat från ECB, mjuka räntebesked från den amerikanska centralbanken och nu räntesänkning och utsikter för negativa räntor även i Norge.

Det har satt press uppåt på en svensk krona som i dagsläget är betydligt starkare än när Riksbanken införde negativa räntor i februari i fjol.  Och även om vi på Placera ännu inte tror på någon räntesänkning i samband med Riksbankens penningpolitiska möte i april så tog ändå sannolikheten för en sådan ett skutt uppåt efter den norska centralbankens besked.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -