Regeringen föreslår i höstbudgeten ytterligare investeringar på skolan på totalt 2,4 miljarder kronor för 2016, 4,1 miljarder för 2017, 4,0 miljarder 2018 och 3,8 miljarder kronor för 2019.
Det sade statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic vid en pressträff på tisdagen.
Överenskommelsen gäller mellan regeringen och Vänsterpartiet.
Förslagen är tänkta att motverka fallande resultat i skolan, ökad ojämlikhet i skolan och mellan skolor och den stora lärarbristen.
Statsminister Stefan Löfven sade att det är en nödvändig grundförutsättning att Sverige har en bra skola för att kunna möta konkurrensen i världen och att alla förslag finansieras "krona-för-krona".
Utbildningsminister Gustav Fridolin sade att resurserna ska riktas till de skolor som behöver det mest, till de elever som har det särskilt tufft och att den "pedagogiska infrastrukturen" är så bra som möjligt.
En ny satsning handlar om investeringar i den "pedagogiska infrastrukturen", hit går 658 miljoner nästa år, en summa som sedan ökar till 754 miljoner 2019.
Mest pengar föreslås gå till investeringar i "ett attraktivt läraryrke", med högre löner, kompetensutveckling och fler behöriga lärare. Detta kostar knappt 1,6 miljarder kronor 2016, en summa som stiger till drygt 3 miljarder kronor kommande år.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic sade att regeringen vill att alla ska ha rätt till Komvux som leder till rätt till högre studier, oavsett var du bor eller ålder, 537 miljoner kronor läggs på detta och reformen planeras träda i kraft 2017.