Nytt valutakrig hotar

Makrokommentar De närmaste veckorna får utvisa om det kinesiska valutaagerandet ska tolkas som en regelrätt devalvering – eller om den kinesiska centralbanken egentligen mest eftersträvar större flexibilitet.

Sedan den kinesiska centralbanken PBOC genomförde sin ”devalvering”, eller ”marknadsanpassning” som PBOC föredrar att kalla det, av yuanen har turbulensen på finansmarknaderna återvänt.

Hittills har yuanen tappat närmare 4 procent mot den amerikanska dollarn vilket är den största försvagningen på två dagar som skett sedan Kina övergav systemet med två parallella valutor 1994.

En tolkning av varför PBOC agerat just nu är att åtgärden ska ses som ytterligare en i raden i syfte att försöka få fart på ett allt trögare kinesisk ekonomi. För trots att PBOC genomfört fem räntesänkningar och minskat på kassakraven för bankerna, att regeringen intervenerat direkt på aktiemarknaden för att uppnå större stablitet och dessutom aviserat finanspolitiska åtgärder, så fortsätter den kinesiska ekonomin att försvagas.

Makrostatstiken som kommit in under augusti har i de flesta fall varit dyster läsning. Inköpschefsindex för industrin sjönk till 50,0 i juli, exporten backade med 8,3 procent jämfört mot väntade -1,0 procent, industriproduktionen steg med för Kina måttliga 6,0 procent och även detaljhandeln steg i något lägre takt än väntat.

Eftersom många räknar med att den kinesiska tillväxten ska dämpas ytterligare har delar av investerarkollektivet tolkat ”devalveringen” som ett sätt för Kina att stärka konkurrenskraften. Eftersom även valutor i andra tillväxtekonomier har försvagats har det dessutom setts som en upptrappning av det som många betecknar som ett valutakrig när allt fler länder eftersträvar en svag valuta.

Däremot är det snarast det faktum att nedgången för yuanen tolkas som ytterligare ett svaghetstecken för den kinesiska ekonomin i stort, vilket satt kortsiktig press på börser, råvaror och räntor. Exempelvis har den svenska tioårsräntan backat med tio räntepunkter till 0,61 procent sedan PBOC skred till verket.

Alla köper dock inte förklaringen att PBOC främst genomfört marknadsanpassningen som en regelrätt devalvering och att vi därmed kan räkna med att yuanen fortsätter att försvagas.

En nedskrivning av yuanen med i storleksordningen 4 procent lär knappast kickstarta den kinesiska exportindustrin. Vi får inte glömma att yuanens tidigare starka koppling till den amerikanska dollarn betytt att valutan stärkts ordentligt under 2015. Mot valutor i asiatiska tillväxtekonomier ligger årets förstärkning i flera fall uppemot eller till och med över 10 procent. Och innan PBOC:s beslut var uppgången mot den svenska kronan hela 12 procent.   

Bland annat är Goldman Sachs inne på att syftet med PBOC:s åtgärd snarare är att skapa sig större flexibilitet mot dollarns framtida utveckling. Inte minst tidpunkten för när åtgärden genomförts talar i favör för en sådan tolkning.

Marknadens spekulationer kring att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntan redan i september tog förnyad fart i slutet av juli och dollarn hamnade därmed återigen i en positiv trend. Dessutom fanns förväntningar på att dollarförstärkningen skulle fortsätta efter en räntehöjning eftersom det skulle betyda en tydlig skillnad i penningpolitisk inriktning visavi de flesta andra av världens centralbanker.

Med PBOC:s åtgärd släpper nu den mycket starka koppling som funnits mot dollarkursen, inte minst under de senaste fyra månaderna, och man hoppas därmed undvika att yuanen i allt för hög grad följer dollarn uppåt.

Vilken tolkning av PBOC:s åtgärd som är mest korrekt får de närmaste veckornas yuan-utveckling utvisa. Fortsätter valutan att sjunka ligger devalveringsspåret närmast till hands medan en stabilisering talar för den sistnämnda.

I det första fallet får vi nog räkna med att oron på finansmarknaderna består eftersom andra länder då kommer att agera och spekulationerna kring ett regelrätt valutakrig kommer att ta ordentlig fart.

I det andra fallet lär oron dämpas i takt med att yuanen stabiliseras även om frågetecknen kring kinesisk ekonomi i stort består.

På ett sätt har PBOC i alla fall redan uppnått några syften. Marknadsprissättningen som tidigare indikerade en sannolikhet på 54 procent för att Federal Reserve skulle höja räntan redan i september har numera sjunkit ner på 44 procent. Dessutom har dollarförstärkningen kommit av sig.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -