Storbankerna är fortfarande störst. Under det första kvartalet i år hade Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank tillsammans 65 procent av marknaden för inlåning, som var totalt 1 355 miljarder kronor, enligt en månadsrapport från SBAB.
Men avståndet till de mindre bankerna har krympt. För fem år sedan hade storbankerna 71 procent av marknaden.
Sedan hösten 2009 har 419 miljarder kronor strömmat in på de svenska hushållens privatkonton. 211 miljarder till de fyra storbankerna och 208 hos övriga banker. Marknadsandelarna de senaste fem åren är alltså i princip helt jämnt fördelade. Och från och med 2012 har de mindre bankerna växt snabbare än storbankerna.
I rapporten konstaterar SBAB att sparandet följer tydliga årscykler där det första kvartalet konsekvent är det svagaste, medan perioden april-juni är den då vi lyckas sätta av störst summor till sparkontot.
Mönstret gäller både storbankernas kunder och sparare i mindre banker. Men de ojämna flödena i inlåningen ser ändå olika ut för de båda grupperna – där storbankerna upplever en mycket större variation mellan kvartalen, och där de övriga instituten har ett jämnare flöde.
En möjlig förklaring, enligt SBAB, är att storbankernas inlåning har en tydligare koppling till hushållens ekonomi, eftersom privatekonomin i första skedet balanseras på lönekontot och i nästa steg syns som insättningar eller uttag från det mer långsiktiga sparandet i småbankerna.
De senaste fem åren har saldot på de svenska hushållens konton ökat med 45 procent, från 933 till 1 355 miljarder kronor. I genomsnitt har ungefär hälften av insättningarna skett under det andra kvartalet varje år.
Här kan du jämföra de olika bankernas sparkonton.
RICKARD FREDÉN